САЩ даде разрешение за експорт на AH-1Z за Бахрейн

12 прочитания

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за евентуален експорт на 12 щурмови вертолети Bell AH-1Z за близкоизточната страна Бахрейн. Потенциалната сделка ще е на стойност $911,4 млн. и ще мина по процедурата на Foreign Military Sales (FMS).

Освен 12-те вертолета в потенциалната сделка влизат резервни двигатели, 14 управляеми ракети AGM-114, 54 управляеми ракети APKWS-II, резервни части и консумативи, вертолетообслужваща техника, обучение на летателен и технически състав и други съпътстващи стоки и услуги.

Решението на Държавния департамент не е задължително да води до сделка.

Известно е, че в момента Бахрейн разглежда опции за заместване на своя флот от щурмови вертолети AH-1E/F/P, който се състои от около 30 машини. Като алтернатива на AH-1Z се разглежда турския TAI T-129.

За сега единственият експортен клиент на AH-1Z Viper е Пакистан, който е поръчал 12 вертолета през 2015 г. През миналата година Румъния обяви, че ще купи машината, но все още няма подписан договор.

Свързани теми

Предишна публикация
Финландия тръгна да търси нов изтребител
Следваща публикация
Новото издирване на MH370 върви на приключване без резултат
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия

Руското военно министерство официално оповести в началото на февруари 2018 г. своите планове за купуване на допълнителна партида от 114 бойни вертолета Ка-52. Според заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов (отговарящ за закупуването на нови оръжейни системи), това е залегнало в плановете по новата руска програма за въоръженията в периода 2018 – 2027, очакваща финално одобрение всеки момент от президента Владимир Путин.

Полша отново замисля модернизация на Ми-24

Полското военно министерство планира да започне диалог с потенциални доставчици за модернизацията на част от бойните вертолети Ми-24Д/В. Той ще се проведе от юли до септември 2019 г., като основната му цел е да се оцени изпълнимостта на проекта, които ще предвижда добавяне на ново оборудване и въоръжение.

Турция разработва по-тежък боен вертолет

Турция ще разработи по-тежък боен вертолет от сега строения TAI T129 ATAK. Това заяви Исмаил Демир, председател на турския борд за управление на военната индустрия (SSM).

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Меню