Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители

32 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита новопроизведен изтребител, но ако условията са особено изгодни, той ще вземе употребяван боен самолет. Това каза той днес, 2 май 2018 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Другата сряда ще е гласуван проекта. Отворил съм опцията да вземем повече от осем самолета за тези 1,5 млрд. лева. Имаме такива индикации, че може да си го позволим. Ще участват повече фирми, за да има конкуренция и да бъде цената по-атрактивна. Тоест, за по-малко пари, да придобием повече самолети. Когато не са само трима участниците, от които двама предлагат употребявани самолети, а единия самолети, които са по-стари от нашите МиГ-ове, няма никаква логика да купуваме. Това е зарабоване. И аз съм го казвал, подписът си под подобен договор няма да сложа. Аз бих работил, бих подкрепил, това България да получи нови изтребители или ако не са първа ръка, то условията да са толкова изгодни, че да си заслужава да го направим. Да може поддръжката им да бъде евтина, по възможност поддръжката и ремонта да се прави в България. Защото това е скъпия разход. Това са ми усилията”, разясни военният министър.

От думите на министър Каракачанов излиза, че всъщност той няма против да се купят употребявани изтребители, стига условията да са изгодни. Не става ясно какво той разбира под изгодни условия, обаче.

Министърът фактически повтори и тезата си от вчера, че предлаганите от САЩ и Португалия изтребители F-16 MLU са били по-стари от сегашните МиГ-29 и той не би подписал такава сделка.

Намеците за покупка на повече от осем изтребителя в рамките на бюджета продължава да навежда към мисълта, че в МО се ориентират към евентуалната покупка на употребявани F-16 от Израел. Предвид българския бюджет и цените, които бяха демонстрирани в процеса в Хърватска, едва ли има друга опция, която да позволи взимането на 10 или повече изтребители в рамките на наличните 1,5 млрд. лева.

Вероятно точно ниската цена на израелските машини ще бъде толкова изгодният фактор, който да оправдае покупката (по думите на министъра).

Каракачанов бе запитан за множеството критики, които получава от формации в дясното, за поддръжката на МиГ-29, чрез руската компания РСК „МиГ”:

„Кои десни ме критикуват? Няколко бивши паркетни генерали, завършили в Съветския съюз, сега първи НАТО-вци, които не са излизали от щаба. Аз ремонтирам МиГ-овете, защото са необходими на Българската армия, а не са се доказвам на този или онзи.“

Военният министър не назовава имена, но със сигурност има предвид генерала от резерва Съби Събев, който е щабен офицер и има завършена военна академия в СССР. В момента той гравитира около десни извънпарламентарни формации и е отявлен критик на поддръжката на МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“
Следваща публикация
Авиационният музей със свободен вход на 6 май
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

Димитър Стоянов: Комисията „Gripen” следва да чуе още много неща, но явно не желае

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник на щаба на ВВС, коментира в профила си в социалната мрежа Facebook изказванията от последните дни свързани с процеса на избор на нов изтребител. Стоянов бе и ръководител на проекта до напускането си на въоръжените сили през януари 2017 г.

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

Меню