Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

56 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

„В точка 4, ако не ме лъже паметта, от това, което приехме като общи становища, пише, че се прави поддръжка на съществуващата бойна техника, до свалянето ѝ от въоръжение. Едното, никога не е противоречало на другото, защото ако вземем дори само изтребителите, те имат живот до 2029 – 2030 г. (МиГ-29 – бел. ред.). Ако предположим, че в следващите три до четири години нашите пилоти ще се качат и на нови изтребители, това не значи, че веднага ще свалим МиГ-29 от въоръжение”, обяснява военният министър.

Действително точка 4, от приетото на КСНС гласи, че до септември 2018 г. ще се разработват финансово осигурен план за възстановяване на техниката и въоръжението и осигуряване на жизнения им цикъл до снемане от въоръжение, в което вероятно влиза и поддръжката на изтребителите МиГ-29.

На въпросът, кога за обсъждане и гласуване в Министерски съвет ще бъдат внесени двата проекта (за нов изтребител и за нова бойна машина за пехотата) за превъоръжаване, министър Каракачанов отговори така:

„Проектите са подписани. Има две седмици, през които има междуведомствено съгласуване и тогава влизат в Министерски съвет”

За последно, министър Каракачанов казваше, че проектът за нов изтребител ще бъде внесен в Народното събрание до края на април. Това от своя страна значи и че в рамките на месеца той ще бъде гласуван в Министерски съвет. До края на април има само едно заседание на правителството.

Интересно е, че в решеното на КСНС е записано, че ускоряването на процесите по внасяне на Проектите за инвестиционен разход и тяхното съгласуване от Министерски съвет с последващо приемане от Народното събрание трябва да се реализира от юни 2018 г.

„Имаше дълги обсъждания. Някои колеги, като например тези от „Воля” казаха, че са против повишаване на средствата за отбрана, даже трябва да ги намаляваме. Госпожа Нинова каза, че е против достигане на 2% разходи за отбрана от БВП”, съобщи още министър Каракачанов, за разискванията на КСНС.

Военният министър каза още, че за сега се планират 130,8 млн. лева повече за отбрана в бюджета за 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията
Следваща публикация
Цветан Цветанов: Не чух за държава от НАТО, която да няма F-16
56 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Меню