Ремонтът на Су-25 отприщи страсти в Парламента

23 прочитания

Обвинения и контра обвинения за ремонта на щурмовите самолети Су-25 прозвучаха днес, 1 ноември 2018 г., в Народното събрание. От БСП обявиха, че става въпрос за „грабеж”, докато военният министър заподозря в нападките на опозицията лобизъм за определена фирма.

Първо от БСП направиха нарочен брифинг в Парламента, на който повториха вече известната си позиция против ремонта на самолетите Су-25 в беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи. Според депутата от левицата Николай Цонков, процедурата е грубо погазване на българския национален интерес и се прави зад гърба на парламента.

Цонков повдигна въпроса и защо покани са пращани само до две фирми, а накрая участие е заявила само една, което според него било „състезание с един кон”. Депутатът повдигна и въпросът за това, че цената на поръчката скочила от 41 млн. до 180 млн. лева.

Цонков акцентира и върху липсата на участие в поръчката на българския завод „Авионамс”, като депутатът обвини военния министър Красимир Каракачанов в лъжа, който каза, че завода нямал възможност да извърши поръчката, докато реалността била друга. Заради това действие на правителството, българските авиационни специалисти щели да останат без работа.

От военното ведомство влязоха в контраатака по-късно през деня.

Военният министър Красимир Каракачанов заяви пред комисията по отбрана в НС, че ВВС имат нужда от Су-25. След ремонт тези самолети могат да се използват дълго време и те повишавали способностите на ВВС.

Каракачанов отхвърли твърдението на БСП, че ремонтът ще струва 180 млн., като посочи, че реалните суми са други – 41 млн. лева без ДДС и отпускане на още толкова, но след решение на Министерски съвет. Така сумата оставала под 100 млн. лева. За подобни и по-големи суми, трябва да се иска разрешение на Народното събрание.

Министърът на отбраната прехвърли решението за поканване на само две фирми за участие в процедурата на ВВС. Според него, такъв бил докладът на Военновъздушните сили – само две били компаниите способни да извършват ремонтите с използването на най-новите регламенти и изисквания. И двете имали оторизация за ремонтите от конструктора на Су-25.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви пред комисията, че действително е имало разговори между „Авионамс” и „Рособоронекспорт” за придобиване на способности за ремонт и поддръжка на Су-25, но според него, тези разговори били в твърде начална фаза и към момента по тях нямало никакви реални действия. Българският завод нямал никакъв лиценз за ремонт на щурмовия самолет, нито имал такива възможности. Последните ремонти на самолета били от преди 16 години, а последните ремонти на двигателите на този тип – опреди 18.

В заключение, министър Каракачанов заподозря в действията на БСП опит за натиск в полза на определена компания и „хвърляне на бомби” в общественото пространство.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът отново заговори за съвместно производство с Израел на „дронове”
Следваща публикация
Офертите за новия изтребител са оценени, но резултатите няма да се обявяват
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Меню