Министър Панайотов: Не се касае за човешка грешка

118 прочитания

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов за пореден път отрече, че катастрофата, при която загина майор Валентин Терзиев е причинена от човешка грешка. Той, обаче не даде смислено обяснение за причините, отвъд отправките към доклада на Военна полиция. Това се случи днес, 17 септември 2021 г. в сутрешния блок на БНТ1.

„Не. Никога не съм казвал, че е човешка грешка. Загубата на пространствена ориентация е еднa, не толкова лесна за обяснение ситуация и състояние на човешкия организъм. В доклада на Военна полиция, това е доста подробно описано. Освен това, в доклада е посочена и друга вторична причина – имало е нередности на земята”, заяви служебният военен министър.

В докладът на Военна полиция за причините за катастрофата е посочено, че основната причина е „Загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море.” В него, чийто изводи, Панайотов вече посочи, че се потвърждават от записаното на „черната кутия”, се посочват причините, поради които майор Терзиев се е озовал последователно в усложнена, сложна, аварийна и катастрофална ситуация. Макар и оскъдна, информацията от доклада показва, че причината за това пилотът да се окаже в тези ситуация се корени с т.нар. „човешки фактор“. А една от съпътстващите причини за катастрофата е записана, като „неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака”.

Панайотов говори за нередности на земята, които в доклада са разписани, като „неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената СПМ-100 се е увеличила”.

Така, въпреки явните индикации, че човешкият фактор е водещ при инцидента от 9 юни 2021 г., служебният министър бяга от подобни изводи, но и не дава ясно обяснение за случилото се в нощното небе над Шабла. Това от своя страна пък подхранва конспиративните теории, които свободно виреят в социалните мрежи.

Може би най-тежкото „провинение“ на Панайотов е, че той говори и за това, какво трябва да се направи за да се избягват случаи, като този. А липсата на трезва публична оценка за случилото се води до това, че е малко вероятно да се вземат категорични мерки за повишаване на безопасността на полетите.

Интересно е, че по време на краткия живот на 46-ото Народно събрание, депутатът Велизар Шаламанов задава въпрос за ролята на „човешкия фактор” при катастрофата с майор Терзиев. Вместо ясен отговор, Панайотов дава мъгляво обяснение за високите рискове при работа, нуждата от по-добро ресурсно осигуряване и спазването на регламентиращите документи. Целият отговор може да бъде прочетен тук.

В сутрешния блок на БНТ1 Панайотов бе запитан, дали ще се посочат виновните за случилото се, но той заяви, че е извън неговите правомощия да прави това и заяви, че инцидентът се разследва и от Военна прокуратура.

 „Полетът е възстановен до последната секунда. Цялата информация е снета от кутията. Накратко – потвърждават се заключенията в доклада на Военна полиция. След като са възстановени всички параметри на полета – траектория, действия на пилота, курс на самолета, позиция във въздуха. Всичко това е възстановено”, обясни още в ефира на БНТ1.

Министър Панайотов обясни, че е имало забавяне около разчитането на черната кутия в Русия, поради координацията, която се е изисквала с руската страна за влизането на българските представители в секретни руски лаборатории.

Той категорично отхвърли и всички конспиративни теории около катастрофата, като например взрив на самолета, неговото сваляне, технически неизправности и други подобни.

Свързани теми

Предишна публикация
Процедурата за ремонт на Р-27 бе прекратена заради несъответствия
Следваща публикация
Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 е разчетена
118 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая

Народното събрание отказа да вика министъра на отбраната Красимир Каракачанов за изслушване по въпроса с вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево. В същото време Прокуратурата отказа да се занимава със случая, тъй като не видя данни за престъпление.

Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител

Правителството одобри днес, 25 април 2018 г. допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29.

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Меню