Министър Панайотов: Не се касае за човешка грешка

119 прочитания

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов за пореден път отрече, че катастрофата, при която загина майор Валентин Терзиев е причинена от човешка грешка. Той, обаче не даде смислено обяснение за причините, отвъд отправките към доклада на Военна полиция. Това се случи днес, 17 септември 2021 г. в сутрешния блок на БНТ1.

„Не. Никога не съм казвал, че е човешка грешка. Загубата на пространствена ориентация е еднa, не толкова лесна за обяснение ситуация и състояние на човешкия организъм. В доклада на Военна полиция, това е доста подробно описано. Освен това, в доклада е посочена и друга вторична причина – имало е нередности на земята”, заяви служебният военен министър.

В докладът на Военна полиция за причините за катастрофата е посочено, че основната причина е „Загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море.” В него, чийто изводи, Панайотов вече посочи, че се потвърждават от записаното на „черната кутия”, се посочват причините, поради които майор Терзиев се е озовал последователно в усложнена, сложна, аварийна и катастрофална ситуация. Макар и оскъдна, информацията от доклада показва, че причината за това пилотът да се окаже в тези ситуация се корени с т.нар. „човешки фактор“. А една от съпътстващите причини за катастрофата е записана, като „неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака”.

Панайотов говори за нередности на земята, които в доклада са разписани, като „неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената СПМ-100 се е увеличила”.

Така, въпреки явните индикации, че човешкият фактор е водещ при инцидента от 9 юни 2021 г., служебният министър бяга от подобни изводи, но и не дава ясно обяснение за случилото се в нощното небе над Шабла. Това от своя страна пък подхранва конспиративните теории, които свободно виреят в социалните мрежи.

Може би най-тежкото „провинение“ на Панайотов е, че той говори и за това, какво трябва да се направи за да се избягват случаи, като този. А липсата на трезва публична оценка за случилото се води до това, че е малко вероятно да се вземат категорични мерки за повишаване на безопасността на полетите.

Интересно е, че по време на краткия живот на 46-ото Народно събрание, депутатът Велизар Шаламанов задава въпрос за ролята на „човешкия фактор” при катастрофата с майор Терзиев. Вместо ясен отговор, Панайотов дава мъгляво обяснение за високите рискове при работа, нуждата от по-добро ресурсно осигуряване и спазването на регламентиращите документи. Целият отговор може да бъде прочетен тук.

В сутрешния блок на БНТ1 Панайотов бе запитан, дали ще се посочат виновните за случилото се, но той заяви, че е извън неговите правомощия да прави това и заяви, че инцидентът се разследва и от Военна прокуратура.

 „Полетът е възстановен до последната секунда. Цялата информация е снета от кутията. Накратко – потвърждават се заключенията в доклада на Военна полиция. След като са възстановени всички параметри на полета – траектория, действия на пилота, курс на самолета, позиция във въздуха. Всичко това е възстановено”, обясни още в ефира на БНТ1.

Министър Панайотов обясни, че е имало забавяне около разчитането на черната кутия в Русия, поради координацията, която се е изисквала с руската страна за влизането на българските представители в секретни руски лаборатории.

Той категорично отхвърли и всички конспиративни теории около катастрофата, като например взрив на самолета, неговото сваляне, технически неизправности и други подобни.

Свързани теми

Предишна публикация
Процедурата за ремонт на Р-27 бе прекратена заради несъответствия
Следваща публикация
Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 е разчетена
119 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов се оплака, че има опит за саботаж на поддръжката на МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака, че външни фактори се опитват да саботират сключването на договор за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Това той заяви в предаването „Годината” по Дарик радио днес, 16 декември 2017 г.

Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29

МО и ВВС не могат да вкарат в експлоатация новодоставените двигатели РД-33 предназначени за изтребителите МиГ-29. Причината са документални проблеми. Това стана ясно днес, 19 октомври 2017 г., по време на изслушване на представители на МО пред Комисията по отбрана към Народното събрание.

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Меню