Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари

26 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще търси да купи в пакет наземни радари и многоцелеви изтребители. Това каза той днес, 10 май 2018 г., след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

„В хода на разговорите си мислим дали да не търсим комплексна сделка за изтребители и радари“, обяснява военният министър.

Според него, седем нови радари ще струват около $110 млн. и може да се търси сделка, в която да се осигурят и нови наземни обзорни радари и нови изтребители.

Военният министър не дава повече информация, дали тази идея е възникнала в хода на неофициалните разговори с потенциални доставчици, които той вече заяви, че се водят.

На 1 май военният министър вече заяви, че в рамките на неформални разговори с потенциален доставчик станало ясно, че могат да се доставят повече от осем изтребителя, в рамките на българския бюджет от 1,5 млрд. лева.

Логиката показва, че министър Каракачанов най-вероятно говори за опцията за доставка на употребявани F-16 от Израел. Хърватска договори вече 12 такива машини за малко над €400 млн.

Предвид, че Хърватска имаше по-скромни изисквания от към въоръжение, то може да се предположи, че пакет от 12 израелски F-16C/D Barak, заедно с всичко необходимо за експлоатацията им, въоръжение и въпросните радари, за които говори министър Каракачанов, ще се вместят в българския бюджет от 1,5 млрд. лева (€770 млн.).

Изказването на Каракачанов, обаче повдига серия въпроси. Например, дали в инвестиционния проект ще бъде записано, че България трябва да купи в пакет изтребители и радари, което да залегне и в запитванията за даване на оферта (RFP) и съответно в методиката за оценка. Ако това не стане, то изникват нови въпроси за това, дали процедурата няма да бъде изкривена от евентуални неформални разговори за допълнителни доставки към новите изтребители.

Свързани теми

Предишна публикация
База КУН с нов командир
Следваща публикация
Летище Варна отбеляза 70 години от откриването си
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Марешки поиска референдум за новия изтребител

Депутатът и лидер на „Воля” Веселин Марешки поиска покупката на нов боен самолет за ВВС да мине през референдум. Това каза той днес, 3 октомври 2018 г., от трибуната на Народното събрание.

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интереси

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че изборът на нов изтребител е най-вече политически въпрос, който опира до геостратегически политически мотиви и интереси, а експертизата ще бъде на заден план. Това заявява той в интервю за последния брой на списание „Геополитика”.

Командирът на ВВС посети конференция в Израел

От 21 май до 25 май 2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин.

Меню