Генерал Петров пое командването на авиобаза Граф Игнатиево

74 прочитания

Бригаден генерал Димитър Петров пое командването на 3-та авиобаза Граф Игнатиево. Това стана на официална церемония, която се проведе днес, 11 май 2018 г., в базата. Това съобщават от ВВС.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и комисия от Командването на ВВС присъстваха на тържествената церемония. Досегашният командир, генерал Иван Лалов, бе удостоен със званието генерал-майор и назначен на длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

След официалното подписване на Акта за приемане и сдаване на длъжността, командирът на ВВС благодари на генерал-майор Лалов за неговата цялостна работа, усилия и труд като командир на авиобазата и му пожела успехи на новата длъжност. Той изрази увереност, че в негово лице ВВС ще имат достоен представители верен поддръжник в Съвместното командване на силите. Като знак на признателност генерал-майор Стойков му подари статуетка „орел“.

За новия командир на авиобазата, командирът на Военновъздушните сили със задоволство сподели, че е логичен избор за този отговорен пост, както поради високо ценените му личностни качества, така и заради богатия му професионален опит. Пожеланието към него бе –да има подкрепата на целия личен състав за бъдещото развитие на базата.

Генерал-майор Иван Лалов се раздели с военнослужещите и цивилните служители от авиобазата с думи на благодарност към всеки един. Той изрази своята признателност за сътрудничеството, разбирателството и съвместните усилия през годините и пожела здраве, благополучие и силна подкрепа за новия командир, но най-вече – шумът от самолетните двигатели над летището да не заглъхва никога!

Емоционално и откровено бе първото обръщение на бригаден генерал Димитър Петров, като командир на авиобазата. Той благодари за оказаното му доверие и високата чест да бъде назначен на тази длъжност.

„Съзнавам голямата отговорност и дълг към Вас, защото 3-та авиобаза Граф Игнатиево не е просто авиационна база, тя е базата на изтребителната авиация на България! През своята над 100-годишна история, бойната ни авиация е преживяла много победи, възходи, падения и национални катастрофи, но нашите предци никога не са спирали битката за нейното съхранение и развитие!”

Той потвърди, че ще продължи битката, водена с усилията и на предходните командири, в отстояването на каузата за развитие на изтребителната авиация.

„Нямаме право на отстъпление и грешки! Имаме право само на едно – ПОБЕДА!“, категоричен бе в първото си обръщение новия командир на базата.

Бригаден генерал Димитър Петров е роден в Тополовград на 26 юли 1966 г. Средното си образование завършва в Техникум по строителство в Стара Загора през 1985 г. През 1990 г. завършва като отличник на випуска ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия със специалност „летец-пилот за ВВС“ и започва кариерата си в авиобаза Равнец. Военна академия „Георги Раковски“ завършва през 2000 г. и е назначен като Началник-щаб на втора изтребителна авиационна ескадрила в Граф Игнатиево, а в последствие и командир на ескадрилата.

Преминава през всички основни командни длъжности за летателния състав от ВВС. През 2013 г. след дипломиране за преминат генералщабен курс във факултета по отбрана на Университета за национална отбрана, Пекин, Китайска народна република, е назначен като Началник на щаба на авиационната база в авиобазата. Изпълнява длъжността заместник-командир на авиобазата в продължение на четири години.

Генерал Петров е военен пилот първи клас и поддържа летателната си подготовка на самолет МиГ-29. Участва в изпълнението на мисията Air Policing, а също и в много съвместни международни летателни тренировки.

Женен с двама сина. Владее английски.

Свързани теми

Предишна публикация
Над 600 000 пасажери за софийското летище през април
Следваща публикация
База КУН с нов командир
74 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Две компании дават оферти за поддръжка на L-39

Българска и чешка компания са поканени да дадат оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Това се чете от протокола на комисията, публикуван на 24 юли 2018 г.

Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16

Още 300 млн. лева ще бъдат вложени около придобиването на новия изтребител в рамките на следващите три години. Това става ясно от обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана в Народното събрание.

Ден на отворените врати във Враждебна

По случай Празник на авиацията и Военновъздушните сили – 16 октомври, Командването на ВВС организира ден на отворени врати в 16-та транспортна авиогрупа Враждебна на 16 октомври 2017 г. (понеделник).

Меню