Delta Air Lines получи първия си Airbus A220

72 прочитания

Delta Air Lines получи своя първи Airbus A220. Това стана вчера, 26 октомври 2018 г., с което приключва сагата около доставката на типа за Северноамериканския авиопревозвач.

Авиокомпанията, която е базирана в Атланта, получи първия си A220-100 (регистрация N101DU и сериен номер MSN 50020), на церемония на която присъстваха ръководители от Airbus, Bombardier и Delta. Тя стана факт на територията на съвместния завод на Airbus-Bombardier в Марабел, край Монреал, Канада.

Delta поръча 75 броя A220-100 (тогава известни, като CS100) през април 2016 г. Сделката бе атакувана от Boeing в американските търговски органи, с обвинението, че Bombardier е получил нерегламентирана държавна помощ, което е позволило на компанията да предлага машините на цена под себестойността им.

Първоначално Департамента по търговията на САЩ наложи 292% наказателно мито за всеки CS100, който се внася в САЩ, но в последствие Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказания, тъй като е нямало реална вреда срещу Boeing.

Междувременно, Bombardier вече бе взел решение да продаде 50,01% от програмата CSeries на Airbus. Сделката бе приключена през юли 2018 г.

Delta ще използва своите A220-100 в конфигурация със 109 места – 12 в първа класа и 97 в икономична.

Търговската експлоатация на машината ще започне на 31 януари 2019 г. с полети от хъба на Delta в Ла Гуардия.

За разлика от основните си конкуренти в САЩ American Airlines и United Airlines, Delta вярва, че има ниша за използването на 100-местни пътнически самолети, които да генерират по-големи печалби с използването им по по-слабо натоварени линии, които иначе биха се обслужвали с регионални джетове с доста по-малък капацитет.

Догодина Air Canada също ще стартира експлоатацията на A220, а през 2020 г. на Северноамериканския пазар ще се появи още един оператор на типа – JetBlue Airways.

Свързани теми

Предишна публикация
Gripen E с първи оръжейни изпитания
Следваща публикация
МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна
72 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus показа A350-900ULR

Европейският самолетостроител Airbus показа своя нов модел с ултра голяма далечина на полет A350-900ULR. Първият прототип все още няма монтирани двигатели Rolls-Royce Trent XWB, но вече се мести към стоянките за наземни тестове, съобщават от производителя.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Меню