Delta Air Lines получи първия си Airbus A220

72 прочитания

Delta Air Lines получи своя първи Airbus A220. Това стана вчера, 26 октомври 2018 г., с което приключва сагата около доставката на типа за Северноамериканския авиопревозвач.

Авиокомпанията, която е базирана в Атланта, получи първия си A220-100 (регистрация N101DU и сериен номер MSN 50020), на церемония на която присъстваха ръководители от Airbus, Bombardier и Delta. Тя стана факт на територията на съвместния завод на Airbus-Bombardier в Марабел, край Монреал, Канада.

Delta поръча 75 броя A220-100 (тогава известни, като CS100) през април 2016 г. Сделката бе атакувана от Boeing в американските търговски органи, с обвинението, че Bombardier е получил нерегламентирана държавна помощ, което е позволило на компанията да предлага машините на цена под себестойността им.

Първоначално Департамента по търговията на САЩ наложи 292% наказателно мито за всеки CS100, който се внася в САЩ, но в последствие Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказания, тъй като е нямало реална вреда срещу Boeing.

Междувременно, Bombardier вече бе взел решение да продаде 50,01% от програмата CSeries на Airbus. Сделката бе приключена през юли 2018 г.

Delta ще използва своите A220-100 в конфигурация със 109 места – 12 в първа класа и 97 в икономична.

Търговската експлоатация на машината ще започне на 31 януари 2019 г. с полети от хъба на Delta в Ла Гуардия.

За разлика от основните си конкуренти в САЩ American Airlines и United Airlines, Delta вярва, че има ниша за използването на 100-местни пътнически самолети, които да генерират по-големи печалби с използването им по по-слабо натоварени линии, които иначе биха се обслужвали с регионални джетове с доста по-малък капацитет.

Догодина Air Canada също ще стартира експлоатацията на A220, а през 2020 г. на Северноамериканския пазар ще се появи още един оператор на типа – JetBlue Airways.

Свързани теми

Предишна публикация
Gripen E с първи оръжейни изпитания
Следваща публикация
МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна
72 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият главен продавач на Airbus ще се съсредоточи върху A330neo

Новият шеф на продажбите и маркетинга на Airbus Ерик Шултц се надява да спечели поне двама нови клиенти за модела A330neo в рамките на тази година и ще съсредоточи вниманието си върху него с надеждата за повече продажби през годината. Това съобщава Reuters.

A330-800 изпълни дебютния си полет

Airbus A330-800 изпълни първия си полет днес, 6 ноември 2018 г., от заводското летище на европейския самолетостроител в Тулуза, Франция.

Airbus има близо 100 A320neo за които чака двигатели

До края на юни европейският самолетостроител Airbus ще произведе около 100 броя самолети от семейството A320neo, за които няма двигатели. Това е заявил Гиьом Фури, президент на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Aviation Week.

Airbus загатна за нова версия на A321neo

Новият главен продавач на Airbus Кристиян Шерар намеква, че в момента компанията му започва да продава вариант на A321neo с още по-голяма далечина на полет. Това казва той пред Reuters.

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Меню