Русия показа нови системи на парада по случай 9 май

62 прочитания

Русия демонстрира нови оръжейни системи в рамките на парада за 9 май, който се проведе днес на Червения площад. Параден дебют направиха Су-57, МиГ-31К и два типа безпилотни апарати.

Над Червения площад преминаха два Су-57. Това бяха четвъртият и петият прототип, които имат бордни номера 054 и 055. Двете машини бяха получили нови камуфлажи за участието си в парада.

На парада премина и двойка МиГ-31К. Това е най-новото развитие на свръхзвуковия прехващач, като машината е приспособена да носи хиперзвуковата ракета Х-47М2 „Кинжал”. Съществуването на тази система бе оповестено едва през март 2018 г. и това е фактическият ѝ публичен дебют.

Ракетата Х-47М2 има далечина на полет от 2000 km, има ядрена или конвенционална бойна глава и максимална скорост от около M 10.

Преди няколко дни руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов съобщи, че 10 броя МиГ-31К в момента носи експериментално бойно дежурство с новата система.

Публичен дебют направиха и две безпилотни системи – безпилотният самолет „Корсар” и безпилотният вертолет „Катран”. Те бяха превозвани на автомобилни платформи.

„Корсар” е разработка на КБ „Луч” и макет на апарата бе показан през 2011 г. на изложението МАКС. Апаратът, който има излетна маса от 200 kg., е предназначен да извършва операции по наблюдение, разузнаване, удари по земни цели и доставка на товари.

„Катран” е безпилотен апарат от вертолетен тип, който се задвижва от два съосни носещи винта. Излетната му маса е 490 kg и е предназначен, както за сухопътните войски, така и за корабно базиране. Той също ще може да се използва за операции по наблюдение, разузнаване, удари по земни цели и доставка на товари.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел удари ирански цели в Сирия
Следваща публикация
ВВС се готви за утрешния парад (галерия)
62 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Boeing показа прототипа на своя Loyal Wingman

Boeing показа първия прототип на бойния безпилотен летателен апарат създаден в рамките на австралийската програма Loyal Wingman-Advanced Development Programme. Това стана днес, 5 май 2020 г.

Lockheed Martin ще развива дрон технологии у нас

Ако България избере F-16, то неговият производител Lockheed Martin ще започне да развива дрон технологии у нас. Това се казва в прессъобщение, което разпространиха днес, 17 декември 2018 г., от компанията.

Т-50 официално ще получи индекса Су-57

Главнокомандващият ВКС на Руската федерация генерал-полковник Виктор Бондарев съобщи, че серийните изтребители Т-50 ще получат…
Меню