МО пусна обществена поръчка за поддръжката на L-39

55 прочитания

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Решението за това е от 9 май, а процедурата е публикувана днес, 15 май 2018 г.

В рамките на рамковото споразумение се търси осигуряване на капитално-възстановителни ремонти за двигателите АИ-25ТЛ, капитално-възстановителен ремонт за пусковите двигатели „Сапфир-5”, извършване на ремонт на агрегати, блокове, възли и детайли по самолетите L-39ZA, извършване на ремонт, проверка или калибровка на контролно-проверовъчна и контролно-измервателна апаратура, извършване на доставки на авиационно-техническо имущество и доставка на техническа документация.

Рамковото споразумение ще бъде с продължителност 84 месеца (седем години) и ще покрива поддръжката на осем самолета L-39. За това време се очаква, че в поддръжката на L-39ZA ще бъдат вложени 11 млн. лева с ДДС.

Има изискване дейностите по договора да се извършват от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана/сертифицирана/линцензирана за извършване на този вид дейност от конструктора/производителя.

Краен срок за подаване на оферти е 15 юни 2018 г.

В момента тече друга процедура, която трябва да избере компания за извършване на капитално-възстановителни ремонти на три двигателя АИ-25ТЛ. Там се конкурират две чешки фирми – LOM Praha и Aero Vodochody, като с тях трябва да се проведат преговори.

Техническото състояние на българските L-39ZA не е добро и в момента летят два от тях. Междуремонтният ресурс на техните двигатели обаче изтича и се очаква през лятото те да спрат да летят. До тогава, обаче е малко вероятно да приключи поръчката за ремонт на три АИ-25ТЛ. Липсата на изправни L-39 спря и участието на типа на парада, който се проведе в София на 6 май.

Свързани теми

Предишна публикация
В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там
Следваща публикация
Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206
55 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов командир на транспортната авиогрупа

Полковник Филип Ангелов, който до момента бе заместник-командир на 24-та авиобаза, е новият командир на 16-та транспортна авиогрупа – Враждебна. Това съобщиха днес от ВВС.

„Тракийско лято 2021” стартира

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка…

Утре в София каца НАТО-вски AWACS

Статичен показ на самолет E-3A за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS) ще се състои утре, 5 юни 2018 г. на летище София. Това съобщават от МО.

Меню