Приключи тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж-2022“

222 прочитания

В тактическото учение с бойни стрелби  (ТУБС) „Въздушен страж – 2022“, което завърши днес, 8 юни 2022 г., на зенитния полигон „Шабла“, участваха военнослужещи от различни формирования на Военновъздушните сили. Общ ръководител на учението беше заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. Това съобщиха от МО.

Екипажите от изтребителната авиация изпълниха с МиГ-29 дневни и нощни полети със стрелби по светещи парашутни мишени СПМ-100. За спускане на мишената също беше използван самолет МиГ-29, а по нея пилотите работиха с ракети „въздух – въздух“. В стрелбите участваха както опитни летци-инструктори, така и част от най-младите пилоти на авиобаза Граф Игнатиево.

Летците от авиобаза Крумово усъвършенстваха подготовката си за стрелба по надводни (морски) цели с вертолет Ми-17. За стрелбата бяха използвани неуправляеми ракетни снаряди. С вертолет AS 532 AL „Cougar“ се извърши аварийно-спасителното осигуряване на учението.

Екипажите на Су-25 от авиобаза Безмер изпълниха стрелби с неуправляеми ракетни снаряди и бомбопускане по надводни цели. За първи път по време на ТУБС „Въздушен страж – 2022“ бяха използвани повишените способности на модернизираните щурмови самолети. В условия, близки до бойните, и създадена тактическа обстановка беше тествана системата за навигационно бомбопускане на самолета от различни височини. За целта беше ползвана надводната мишена „Морско конче“, разработената от личния състав на Първа зенитно-ракетна база.

За първи път в тактическото учение на зенитен полигон „Шабла“ тази година беше използван и българският дистанционно-управляем летателен апарат D6-R. Той е разработка на фирма „FragaX“, съвместно с научно-изследователския състав на катедра „ВВС и ПВО“ от Военна академия „Г. С. Раковски“. Апаратът е оборудван с жиростабилизирана платформа и е предназначен за въздушно разузнаване и наблюдение с голяма продължителност. По време на учението летателният апарат бе използван за допълване оценката на тактическата обстановка и обективния контрол.

Тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж – 2022“ е част от плановата дейност на Военновъздушните сили на Република България за 2022 година. То даде възможност за усъвършенстване на способностите и повишаване на подготовката на летателния, инженерно-техническия, щурманския и осигуряващия състав на ВВС. Въпреки сложната и изключително динамична метеорологична обстановка по време на цялото учение всички планирани задачи бяха изпълнени успешно.

Свързани теми

Предишна публикация
Все повече въпроси около влетелия без разрешение у нас самолет (обобщение)
Следваща публикация
Малък самолет прелетя от Унгария до България без летателен план и ескортиран от изтребители (обновена)
222 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал

Сделката за продажбата на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватско е изправена пред фактическия си провал, а причината за това е отказ на САЩ да дадат разрешение за нея.

Завърши летателният стаж на първокурсниците

На 6 август 2018 г. във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха оттам.

Saab с остра позиция по развитието на българската изтребителна програма

Шведската отбранителна компания Saab излезе със сравнително остра позиция по развитието на програмата за покупка на нов изтребител и различните твърдения, които са тиражират в медиите.

ОАЕ иска да купи повече от една ескадрила Су-35

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат намерение да купят повече от една ескадрила многоцелеви изтребители Су-35, а договорът може да бъде подписан до края на годината. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на собствен източник в руските служби за военно-техническо сътрудничество.

Въздушно сражение между Индия и Пакистан

Рязка ескалация на напрежението между Индия и Пакистан доведе до въздушно сражение между ВВС на двете страни, като резултатите от тях все още не са напълно ясни. Това стана днес, 27 февруари 2019 г.

Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита новопроизведен изтребител, но ако условията са особено изгодни, той ще вземе употребяван боен самолет. Това каза той днес, 2 май 2018 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

Меню