Приключи тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж-2022“

223 прочитания

В тактическото учение с бойни стрелби  (ТУБС) „Въздушен страж – 2022“, което завърши днес, 8 юни 2022 г., на зенитния полигон „Шабла“, участваха военнослужещи от различни формирования на Военновъздушните сили. Общ ръководител на учението беше заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. Това съобщиха от МО.

Екипажите от изтребителната авиация изпълниха с МиГ-29 дневни и нощни полети със стрелби по светещи парашутни мишени СПМ-100. За спускане на мишената също беше използван самолет МиГ-29, а по нея пилотите работиха с ракети „въздух – въздух“. В стрелбите участваха както опитни летци-инструктори, така и част от най-младите пилоти на авиобаза Граф Игнатиево.

Летците от авиобаза Крумово усъвършенстваха подготовката си за стрелба по надводни (морски) цели с вертолет Ми-17. За стрелбата бяха използвани неуправляеми ракетни снаряди. С вертолет AS 532 AL „Cougar“ се извърши аварийно-спасителното осигуряване на учението.

Екипажите на Су-25 от авиобаза Безмер изпълниха стрелби с неуправляеми ракетни снаряди и бомбопускане по надводни цели. За първи път по време на ТУБС „Въздушен страж – 2022“ бяха използвани повишените способности на модернизираните щурмови самолети. В условия, близки до бойните, и създадена тактическа обстановка беше тествана системата за навигационно бомбопускане на самолета от различни височини. За целта беше ползвана надводната мишена „Морско конче“, разработената от личния състав на Първа зенитно-ракетна база.

За първи път в тактическото учение на зенитен полигон „Шабла“ тази година беше използван и българският дистанционно-управляем летателен апарат D6-R. Той е разработка на фирма „FragaX“, съвместно с научно-изследователския състав на катедра „ВВС и ПВО“ от Военна академия „Г. С. Раковски“. Апаратът е оборудван с жиростабилизирана платформа и е предназначен за въздушно разузнаване и наблюдение с голяма продължителност. По време на учението летателният апарат бе използван за допълване оценката на тактическата обстановка и обективния контрол.

Тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж – 2022“ е част от плановата дейност на Военновъздушните сили на Република България за 2022 година. То даде възможност за усъвършенстване на способностите и повишаване на подготовката на летателния, инженерно-техническия, щурманския и осигуряващия състав на ВВС. Въпреки сложната и изключително динамична метеорологична обстановка по време на цялото учение всички планирани задачи бяха изпълнени успешно.

Свързани теми

Предишна публикация
Все повече въпроси около влетелия без разрешение у нас самолет (обобщение)
Следваща публикация
Малък самолет прелетя от Унгария до България без летателен план и ескортиран от изтребители (обновена)
223 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Полша очаква да намали цена на F-35

Полша очаква сериозно да свали цената на изтребителите F-35, които смята да купи. Това заяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак.

Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Меню