В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там

12 прочитания

Делегация от китайския холдинг HNA Group, част от консорциума одобрен за концесионер на летище Пловдив, направи първата си визита на аеропорта. Делегацията се срещна и с представители на местната власт в Пловдив. Това стана днес, 15 май 2018 г.

На пловдивското летище за пореден път са огледани съоръженията и терминала и е била проведена работна среща с изпълнителния директор на Христо Щерионов.

Била е проведена среща с областния управител Здравко Димитров.Пред него бъдещите концесионери споделили, че имат планове за развитието на летище Пловдив, като целта им била да го превърнат в хъб с пътнически и карго терминали. Те се интересували от темповете, с които върви удвояването на пътя Пловдив – Асеновград и състоянието на останалите транспортни коридори в областта.

Димитров ги уверил, че има желание да им организира работна среща с бизнеса на Пловдив. Тази вечер инвеститорите ще се видят и с кмета Иван Тотев. По думите му китайците нямат намерение да чакат целия срок на коцесията от 35 години, а искали максимално бързо да започнат да правят вложения в летището и да го развият. Според Тотев те имат намерение да направят жп връзка, за да бъдат максимално мобилни.

В края на март 2018 г. консорциумът между HNA Group и „Пловдив Еърпорт Инвест“ бе определен за концесионер на летище Пловдив.

Въпреки, че китайците от HNA Group са лицето на новия концесионер, реално те притежават едва 20% от консорциума спечелил концесията. Останалите са на регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“. Не е ясно кой стои зад него. До сега единственото лице, което се изказваше от името на спечелилото обединение бе бившият служебен министър на икономиката от кабинета „Райков” Асен Василев.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на €79,083 млн. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

Около €30 млн. от инвестициите на Обединението ще са за изграждането на карго и на пътнически терминал и удължаване на пистата от 2500 на 3200 m. Плановете предвиждат през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 000 тона товари. Предвижда се да се открие линия между Пловдив и Китай три пъти седмично – два пътнически полета и един товарен, като не е ясно кой точно ще е китайският град. Основната идея е летището да се развива като карго хъб.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

В момента се чака становище на Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да одобри концесионера. Според министъра на транспорта Ивайло Московски, това ще се случи в рамките на месец.

Свързани теми

Предишна публикация
Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител
Следваща публикация
МО пусна обществена поръчка за поддръжката на L-39
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Избраха концесионер на летище Пловдив

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. С решението си правителството упълномощава министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Летище Пловдив с нов директор

Спас Шуманов е новият изпълнителен директор на Летище Пловдив. Той е назначен на поста на мястото на досегашния директор Христо Щерионов със заповед на министъра на транспорта Росен Желязков.

Неясноти около концесията на летище Пловдив

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. Това бе решено на днешното правителствено заседание.

Меню