В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там

12 прочитания

Делегация от китайския холдинг HNA Group, част от консорциума одобрен за концесионер на летище Пловдив, направи първата си визита на аеропорта. Делегацията се срещна и с представители на местната власт в Пловдив. Това стана днес, 15 май 2018 г.

На пловдивското летище за пореден път са огледани съоръженията и терминала и е била проведена работна среща с изпълнителния директор на Христо Щерионов.

Била е проведена среща с областния управител Здравко Димитров.Пред него бъдещите концесионери споделили, че имат планове за развитието на летище Пловдив, като целта им била да го превърнат в хъб с пътнически и карго терминали. Те се интересували от темповете, с които върви удвояването на пътя Пловдив – Асеновград и състоянието на останалите транспортни коридори в областта.

Димитров ги уверил, че има желание да им организира работна среща с бизнеса на Пловдив. Тази вечер инвеститорите ще се видят и с кмета Иван Тотев. По думите му китайците нямат намерение да чакат целия срок на коцесията от 35 години, а искали максимално бързо да започнат да правят вложения в летището и да го развият. Според Тотев те имат намерение да направят жп връзка, за да бъдат максимално мобилни.

В края на март 2018 г. консорциумът между HNA Group и „Пловдив Еърпорт Инвест“ бе определен за концесионер на летище Пловдив.

Въпреки, че китайците от HNA Group са лицето на новия концесионер, реално те притежават едва 20% от консорциума спечелил концесията. Останалите са на регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“. Не е ясно кой стои зад него. До сега единственото лице, което се изказваше от името на спечелилото обединение бе бившият служебен министър на икономиката от кабинета „Райков” Асен Василев.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на €79,083 млн. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

Около €30 млн. от инвестициите на Обединението ще са за изграждането на карго и на пътнически терминал и удължаване на пистата от 2500 на 3200 m. Плановете предвиждат през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 000 тона товари. Предвижда се да се открие линия между Пловдив и Китай три пъти седмично – два пътнически полета и един товарен, като не е ясно кой точно ще е китайският град. Основната идея е летището да се развива като карго хъб.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

В момента се чака становище на Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да одобри концесионера. Според министъра на транспорта Ивайло Московски, това ще се случи в рамките на месец.

Свързани теми

Предишна публикация
Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител
Следваща публикация
МО пусна обществена поръчка за поддръжката на L-39
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец

С един месец е удължен срока за подписване на договора за концесията за Летище Пловдив между Министерството на транспорта и консорциума между „Хайнан груп“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Това съобщават от БНР.

Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва

Консорциумът между китайската компания китайската компания „Хайнан“ (HNA Group) и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за концесиониране на летище Пловдив. Това съобщава „Капитал”.

Община Пловдив поиска летището на града

Изненадващо, община Пловдив изяви желание да придобие летището на града, което е разположено до село Крумово. Това трябва да стане чрез прехвърляне на 100% от акциите безвъзмездно. Това потвърди пред пловдивския информационен сайт TrafficNews.bg зам.-кметът по общинска икономика Розалин Петков.

Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив

Министърът на транспорта Росен Желязков, който бе назначен преди три седмици, ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Това съобщиха от транспортното ведомство днес, 4 октомври 2018 г.

Меню