В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там

4 прочитания

Делегация от китайския холдинг HNA Group, част от консорциума одобрен за концесионер на летище Пловдив, направи първата си визита на аеропорта. Делегацията се срещна и с представители на местната власт в Пловдив. Това стана днес, 15 май 2018 г.

На пловдивското летище за пореден път са огледани съоръженията и терминала и е била проведена работна среща с изпълнителния директор на Христо Щерионов.

Била е проведена среща с областния управител Здравко Димитров.Пред него бъдещите концесионери споделили, че имат планове за развитието на летище Пловдив, като целта им била да го превърнат в хъб с пътнически и карго терминали. Те се интересували от темповете, с които върви удвояването на пътя Пловдив – Асеновград и състоянието на останалите транспортни коридори в областта.

Димитров ги уверил, че има желание да им организира работна среща с бизнеса на Пловдив. Тази вечер инвеститорите ще се видят и с кмета Иван Тотев. По думите му китайците нямат намерение да чакат целия срок на коцесията от 35 години, а искали максимално бързо да започнат да правят вложения в летището и да го развият. Според Тотев те имат намерение да направят жп връзка, за да бъдат максимално мобилни.

В края на март 2018 г. консорциумът между HNA Group и „Пловдив Еърпорт Инвест“ бе определен за концесионер на летище Пловдив.

Въпреки, че китайците от HNA Group са лицето на новия концесионер, реално те притежават едва 20% от консорциума спечелил концесията. Останалите са на регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“. Не е ясно кой стои зад него. До сега единственото лице, което се изказваше от името на спечелилото обединение бе бившият служебен министър на икономиката от кабинета „Райков” Асен Василев.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на €79,083 млн. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

Около €30 млн. от инвестициите на Обединението ще са за изграждането на карго и на пътнически терминал и удължаване на пистата от 2500 на 3200 m. Плановете предвиждат през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 000 тона товари. Предвижда се да се открие линия между Пловдив и Китай три пъти седмично – два пътнически полета и един товарен, като не е ясно кой точно ще е китайският град. Основната идея е летището да се развива като карго хъб.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

В момента се чака становище на Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да одобри концесионера. Според министъра на транспорта Ивайло Московски, това ще се случи в рамките на месец.

Свързани теми

Предишна публикация
МО пусна обществена поръчка за поддръжката на L-39
Следваща публикация
Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че се върви по посока на това, летище Пловдив да бъде предадено за управление от пловдивската община. Това е казал той по време на посещение в града, цитиран от местния сайт plovdiv-press.bg.

БСП иска спиране на концесията на летище София

Депутатите на БСП поискаха спиране на концесията на летище София и обявяване на точните условията по нея. Това стана днес, 28 юни 2018 г., в Народното събрание. Правителствената позиция бе защитена по-късно от транспортния министър Ивайло Московски.

Подписва се с втория, ако класираният на първо място не подпише за концесията на летище Пловдив

Ако по някаква причина класираният на първо място в процедурата за отдаване на концесия на пловдивското летище не успее да подпише договор, то това ще стане с класиралия се на второ място. Това са заявили от Министерство на транспорта за вестник „Стандарт”.

Меню