МО призна, че има сериозни проблеми в осигуряването на мисията „ер полисинг”

40 прочитания

Министерството на отбраната призна, че има сериозни проблеми в осигуряването на мисията „ер полисинг” в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО. Това се чете в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който правителството прие на 16 май 2018 г.

В докладът се говори за незадоволителното състояние на изтребителната ни авиация в лицето на МиГ-29, което не е новост за широката общественост, а това от своя страна води до трудности в поддържането на летателната дейност.

„Изпълнението на дежурството по охраната на въздушното пространство в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, осигуряването на приемственост на летателния състав чрез нормален ритъм на летателната дейност изискват поддържането на висок процент изправна авиационна техника. Поради нереализирани процедури за доставки/услуги през 2017 г., Военновъздушните сили изпитваха силни затруднения в осигуряването на летателната подготовка”, се казва в доклада.

Новост е това, че в доклада в прав текст се говори за катастрофалното положение в Радиотехнически войски, поради критичната липса на изправна радиолокационна техника.

„Радарното покритие продължава да се осигурява със затруднения, поради липса на резервни части. Реална е опасността през 2018 г. да се стигне до невъзможност за осигуряване с радиолокационна информация на системата за командване и управление на Военновъздушните сили, което може да възпрепятства надеждното изпълнение на задачите по охраната на въздушното пространство”, се казва в правителствения доклад.

В доклада се заявява, че радиолокационните комплекси работят с частични неизправности, поради което формираното радарно покритие се осъществяваше със затруднения. Радиолокационната техника работи с последните налични елементи, с аварии (неизправни блокове и възли) и със занижени параметри. Поддържането в техническа изправност на радиолокационните станции се осъществява с огромно затруднение, поради това че не са извършвани заводски ремонти в съответствие с техническите изисквания и поради липса на резервни части.

Интересно, че тези признания идват на фона на желанието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да обвърже покупката на нови изтребители с покупката на наземни 3D обзорни радари.

Ситуацията с безопасността на полетите във ВВС също се влошава. През 2017 г. с българските военни самолети и вертолети бяха реализирани 36 авиационни произшествия , от които един сериозен инцидент. Общият им брой е със седем повече, спрямо 2016 г.

„Приблизително 70 % от авиационните произшествия са в следствие откази на авиационната техника, по-голямата част от която е съветско производство – 58 %, произведена през 80-те години на миналия век и на предела на назначения технически ресурс по време. Допуснати са и шест авиационни инцидента с чуждестранни военни въздухоплавателни средства, които са разследвани от страната-оператор, съгласно STANAG 3531.”, пише в доклада.

В доклада се признава и за все по-намаляващите летателни часове, които получават българските военни пилоти.

„Вследствие на задълбочаващите се проблеми с поддръжката на авиационната техника и ограниченото ресурсно осигуряване, продължи тенденцията за намаляване на броя летателни часове на летателния състав. Това продължаващо противоречие с изискванията на съюзническите стандарти и политики, създава реална заплаха за необходимото ниво на безопасност на полетите, способностите за изпълнение на поетите съюзнически ангажименти и ограничава възможностите за приучване на млад летателен състав за изпълнение на дежурството по охрана на въздушното пространство на Алианса и на другите типове авиационна техника.”, се казва в правителствения доклад.

ВВС страдат и от липса на персонал. Окомплектоването е 87%, но се отбелязва, че тенденцията е този процент да намалява, заради специфичните изисквания за определени длъжности във Военновъздушните сили (като достатъчен брой подготвени пилоти за изпълнение на бойно дежурство, метеоролози и др.), което трайно и чувствително затруднява изпълнението на задачите от формированията.

„Способностите на Военновъздушните сили за участие в операции на НАТО продължават да бъдат силно ограничени, основно поради несъвместимостта на наличните техника и въоръжение с тези на останалите съюзници в Алианса.”, се чете в доклада.

Има и признания за лошото състояние на сградния фонд и пътната мрежа във военните формирования от състава на ВВС, което увеличава риска за живота и здравето на личния състав, както и постоянното влошаване на условията за съхраняване на специалната бойна техника и останалите отбранителни продукти.

„Основен проблем за постигане на заложените параметри за развитие на отбранителни способности на Военновъздушните сили за изпълнение на задачите по трите мисии на въоръжените сили е осигуряването на изправността на авиационната техника, радиолокационната техника и зенитно-ракетните комплекси. Забавянето на проектите за модернизация, приоритетно придобиването на нов тип боен самолет и неяснотата относно финансирането на ремонта и поддръжката на авиационната техника, поставя пред висок риск поддържането на способностите за изпълнение на задачите на Военновъздушните сили.”, се казва в заключение за състоянието на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови инструктори на PC-9
Следваща публикация
Командирът на ВВС на посещение в Израел
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Крумово отбеляза 56 години от създаването си

Днес, 1 ноември 2017 г. на територията на военно формирование 32040 – Крумово бяха тържествено отбелязани 56 години от създаването на 44-ти вертолетен авиационен полк, който се явява първата вертолетна авиационна част в България и чийто наследник е 24-та авиационна база. Това съобщиха от базата.

НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

Меню