МО призна, че има сериозни проблеми в осигуряването на мисията „ер полисинг”

64 прочитания

Министерството на отбраната призна, че има сериозни проблеми в осигуряването на мисията „ер полисинг” в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО. Това се чете в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който правителството прие на 16 май 2018 г.

В докладът се говори за незадоволителното състояние на изтребителната ни авиация в лицето на МиГ-29, което не е новост за широката общественост, а това от своя страна води до трудности в поддържането на летателната дейност.

„Изпълнението на дежурството по охраната на въздушното пространство в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, осигуряването на приемственост на летателния състав чрез нормален ритъм на летателната дейност изискват поддържането на висок процент изправна авиационна техника. Поради нереализирани процедури за доставки/услуги през 2017 г., Военновъздушните сили изпитваха силни затруднения в осигуряването на летателната подготовка”, се казва в доклада.

Новост е това, че в доклада в прав текст се говори за катастрофалното положение в Радиотехнически войски, поради критичната липса на изправна радиолокационна техника.

„Радарното покритие продължава да се осигурява със затруднения, поради липса на резервни части. Реална е опасността през 2018 г. да се стигне до невъзможност за осигуряване с радиолокационна информация на системата за командване и управление на Военновъздушните сили, което може да възпрепятства надеждното изпълнение на задачите по охраната на въздушното пространство”, се казва в правителствения доклад.

В доклада се заявява, че радиолокационните комплекси работят с частични неизправности, поради което формираното радарно покритие се осъществяваше със затруднения. Радиолокационната техника работи с последните налични елементи, с аварии (неизправни блокове и възли) и със занижени параметри. Поддържането в техническа изправност на радиолокационните станции се осъществява с огромно затруднение, поради това че не са извършвани заводски ремонти в съответствие с техническите изисквания и поради липса на резервни части.

Интересно, че тези признания идват на фона на желанието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да обвърже покупката на нови изтребители с покупката на наземни 3D обзорни радари.

Ситуацията с безопасността на полетите във ВВС също се влошава. През 2017 г. с българските военни самолети и вертолети бяха реализирани 36 авиационни произшествия , от които един сериозен инцидент. Общият им брой е със седем повече, спрямо 2016 г.

„Приблизително 70 % от авиационните произшествия са в следствие откази на авиационната техника, по-голямата част от която е съветско производство – 58 %, произведена през 80-те години на миналия век и на предела на назначения технически ресурс по време. Допуснати са и шест авиационни инцидента с чуждестранни военни въздухоплавателни средства, които са разследвани от страната-оператор, съгласно STANAG 3531.”, пише в доклада.

В доклада се признава и за все по-намаляващите летателни часове, които получават българските военни пилоти.

„Вследствие на задълбочаващите се проблеми с поддръжката на авиационната техника и ограниченото ресурсно осигуряване, продължи тенденцията за намаляване на броя летателни часове на летателния състав. Това продължаващо противоречие с изискванията на съюзническите стандарти и политики, създава реална заплаха за необходимото ниво на безопасност на полетите, способностите за изпълнение на поетите съюзнически ангажименти и ограничава възможностите за приучване на млад летателен състав за изпълнение на дежурството по охрана на въздушното пространство на Алианса и на другите типове авиационна техника.”, се казва в правителствения доклад.

ВВС страдат и от липса на персонал. Окомплектоването е 87%, но се отбелязва, че тенденцията е този процент да намалява, заради специфичните изисквания за определени длъжности във Военновъздушните сили (като достатъчен брой подготвени пилоти за изпълнение на бойно дежурство, метеоролози и др.), което трайно и чувствително затруднява изпълнението на задачите от формированията.

„Способностите на Военновъздушните сили за участие в операции на НАТО продължават да бъдат силно ограничени, основно поради несъвместимостта на наличните техника и въоръжение с тези на останалите съюзници в Алианса.”, се чете в доклада.

Има и признания за лошото състояние на сградния фонд и пътната мрежа във военните формирования от състава на ВВС, което увеличава риска за живота и здравето на личния състав, както и постоянното влошаване на условията за съхраняване на специалната бойна техника и останалите отбранителни продукти.

„Основен проблем за постигане на заложените параметри за развитие на отбранителни способности на Военновъздушните сили за изпълнение на задачите по трите мисии на въоръжените сили е осигуряването на изправността на авиационната техника, радиолокационната техника и зенитно-ракетните комплекси. Забавянето на проектите за модернизация, приоритетно придобиването на нов тип боен самолет и неяснотата относно финансирането на ремонта и поддръжката на авиационната техника, поставя пред висок риск поддържането на способностите за изпълнение на задачите на Военновъздушните сили.”, се казва в заключение за състоянието на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Командирът на ВВС на посещение в Израел
Следваща публикация
Нови инструктори на PC-9
64 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

Меню