МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

105 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

„С подписването на тази спогодба издигаме нашето сътрудничество на едно ново, по-високо ниво“, каза министър Каракачанов.

Той благодари на екипите от българска и френска страна за успешните усилия да бъде постигнато споразумение за окончателното уреждане на отношенията между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters.

Спогодбата предвижда френската страна да осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети Airbus. Първата копка на завода е направена вече в Пловдив. През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души.

От съобщението не става кристално ясно за какъв завод става въпрос. През миналата есен френската компания Latecoere започна да изгражда завод край Пловдив, който ще произвежда елементи от самолетни врати и електроразпределителни шкафове, като основен клиент за продукцията е компанията Airbus. Вероятно става въпрос за същото предприятие. В такъв случай, ангажиментите на Airbus са вероятно свързани с осигуряване на работа.

Освен това френската компания Airbus Helicopters ще предостави един вертолет Dauphin за ползване от Военноморските сили.

От няколко месеца е ясно, че МО преговаря за доставка на употребяван вертолет, който да замести катастрофиралия през миналото лято Panther от състава на ВМС. Това ще е най-вероятно цивилен AS 365N3 Dauphin, който механично е еднакъв с българските AS 565MB Panther но няма строго военно оборудване. Така той ще може да се ползва за търсене и спасяване, както вероятно и за други спомагателни задачи, включително и тренировъчни полети.

На церемонията, която се проведе в Министерството на отбраната присъстваха посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, заместник-министърът на отбраната Анатоли Величков, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, както и представители на френската компания Airbus Helicopters.

Припомняме, че в края на 2015 г. тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев заведе иск в арбитражен съд срещу вертолетостроителя Airbus Helicopters за неизпълнени ангажименти по договора от 2005 г. Българският иск е за малко под €20 млн. и е свързан с непостроени сгради в авиобазите Крумово и Чайка, недоставено оборудване и неизпълнени ангажименти по непрекия офсет на сделката. Според сайта Mediapool, до края на 2017 г. адвокатските разходи на българската цена са били в рамките на около 2 млн. лева.

Договорът за придобиване на 12 вертолета AS 532AL Cougar и шест AS 565MB Panther бе сключен през 2005 г. от кабинета „Сакскобурготски”. В началото на 2009 г. се спират плащанията по сделката, а дошлият на власт кабинет „Борисов 1” заявява, че иска да предоговаря условията. С това започва одисеята около договора, която продължи до днес.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab продължава да работи по подобряването на Gripen C/D
Следваща публикация
Командирът на ВВС на посещение в Израел
105 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

Първи два Enstrom 480B-G за военно обучение в Чехия

Чешката отбранителна компания LOM Praha,която контролира център за ремонт и поддръжка на авиационна техника и военен авиационен учебен център, получи първите два от поръчаните шест учебни вертолета Enstrom 480B-G.

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Реплики в парламента около ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и депутатът от БСП Николай Цонков си размениха реплики и обвинения във връзка с ремонта на щурмовите Су-25. Това стана днес, 28 септември 2018 г., в рамките на Парламентарния контрол в НС.

Меню