МО стартира обществена поръчка за ремонт на Ми-17 и Ми-24

82 прочитания

Министерство на отбраната стартира обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от обявлението, публикувано на сайта за обществени поръчки на МО.

Решението за стартиране на процедурата е от 24 юли 2018 г. В нея има две обособени позиции – за осигуряване на летателна годност на вертолетите Ми-17 и осигуряване на летателната годност на вертолетите Ми-24. Всеки кандидат може да участва само за една от позициите или и за двете.

Очакваната стойност на поръчката е 31 083 333,34 лв. без ДДС. Срокът на действие на рамковото споразумение е 48 месеца (четири години). Крайният срок за подаване на оферти е 3 септември 2018 г.

През капитално-възстановителен ремонт трябва да минат вертолетите Ми-17 с бордни номера 419 и 421. В това се включва ремонт на планер, двигатели, ВСУ и удължаване на общия технически ресурс на вертолета. След ремонта вертолетът трябва да има ресурс от седем години или 1500 часа.

Интересно е, че към техническото задание за ремонта на вертолетите Ми-17 има допълнение, което предвижда поставяне енергопоглъщащи пилотски кресла Fischer 230/260 и поставяне на нова черна кутия СДК-8. Много вероятно е тези доработки да са в резултат катастрофата с борд 417 от 11 юни 2018 г.

За капитално-възстановителен ремонт на Ми-24В се предвиждат бордовете 140, 141, 144 и 146. В дейностите се включва ремонт на планер, двигатели, ВСУ и удължаване на общия технически ресурс на вертолета. След ремонта вертолетът трябва да има ресурс от седем години или 1000 часа.

Поръчката идва след като стана ясно, че процентът изправна вертолетна техника е трагичен. Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че към средата на юни не лети нито един от петте налични Ми-17, лети един Ми-24 от шест, три – четири от 12 Cougar и три от шест Bell 206.

Предвид скоростта с която се реализират подобни договори и технологичното време за ремонт, първите ремонтирани вертолети по този договор не могат да се чакат преди края на 2019 г.

Интересно е, че в публикуваната документация се наблюдават сериозни разминавания. Например в обявлението за поръчката на места пише, че тя е за ремонт на два, а на места за ремонт на четири Ми-17. В техническата спецификация за ремонта на Ми-24 пък е записано, че то е за шест машини. Във формата за даване на ценови оферти, пък се вижда, че посоченият срок на рамковото споразумение е пет години, а не четири. Интересно дали тези малки документални несъответствия могат да доведат до прекратяване на поръчката.

Свързани теми

Предишна публикация
Разяснителна конференция около проекта за нов изтребител
Следваща публикация
Курсанти с първи самостоятелен полет
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

За шести и вероятно последен ден Ми-17 гаси пожара край Кресненското дефиле

За шести и вероятно последен ден вертолет Ми-17 от състава на ВВС гаси пожара, който бушува в района на Кресненското дефиле. Днес, 29 август 2017 г., следобед от МВР обявиха, че пожарът е напълно овладян.

Стартира „Шабла 2020”

Днес, 8 юни 2020 г. стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Това съобщават от ВВС.

Авиокаст: Епизод 6

Изборите минаха, а ето го и новият епизод на „Авиокаст“. В него говорим за това,…

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…
Меню