ГЕРБ пита министър Каракачанов изпълнява ли препоръките на „Комисията „Gripen”

13 прочитания

Трима депутати от ГЕРБ са задали парламентарен въпрос на министъра на отбраната Красимир Каракачанов дали повереното му ведомство изпълнява препоръките от окончателния доклад на „Комисията „Gripen”.

Парламентарният въпрос е бил внесен на 1 ноември 2017 г. Той е подписан от трима депутати от ГЕРБ – Константин Попов, Емил Христов (председател на „Комисията „Gripen”) и Христо Гаджев (заместник-председател на комисията).

„Какви мерки са предприети от МО за изпълнение на препоръките на НС по организацията на работа по процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българските ВВС и какви мероприятия са организирани за подобряване на дейността на структурите ангажирани с изграждането на отбранителните способности в МО и подобряване на тяхната съгласуваност?”, гласи въпросът на тримата депутати.

Пълният текст на въпроса, може да се намери тук.

Приетият на 5 октомври 2017 г. окончателен доклад от работата на „Комисията „Gripen” съдържа и пет препоръки към МО. Част от препоръките са доста неясни и могат да се тълкуват в много широки граници – от пълно пренаписване на всички документи свързани с новия изтребител до само козметични промени по тях.

Интересно е да се отбележи, че в решението на Парламента за създаване на „Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет” от 27 юни 2017 г. не се говори нищо за изготвяне на предложения към МО.

В решението за създаване е записано, че комисията „следва да се запознае с всички факти и обстоятелства относно проведената процедура по избор на нов тип боен самолет; извършените действия от длъжностни лица по разглеждане на постъпилите предложения от страните доставчици; отговорностите по управлението на процеса; реда за вземане на решение за завършване на процедурата по избора от Министерския съвет.”

Комисията след това следва да „изготвя доклад за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура и направените изводи”.

Никъде не се говори за предложения до МО и за задължителност на техния характер. Въпросът вече предизвика дебати, както по време на работата на комисията, така и по време на обсъждането на доклада ѝ в пленарна зала.

Министърът на отбраната трябва да отговори писмено на въпроса, като се очаква това да стане около 8 ноември.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две
Следваща публикация
Крумово отбеляза 56 години от създаването си
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов най-вероятно ще удължи работата на комисията за изтребителя

Военният министър Красимир Каракачанов заяви днес, 16 октомври 2018 г., че най-вероятно работата на експертната комисия, оценяваща офертите за нови изтребители, ще бъде удължена. Той също така се съгласи с призива на президента Радев за „радиомълчание” по темата.

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Министър Каракачанов: Президентът можеше да помогне с договора

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че президентът Румен Радев е могъл да помогне за реализацията на договора за F-16, а не само да го критикува. Това военният министър каза днес, 29 юни 2019 г., цитиран от БНР.

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Меню