ГЕРБ пита министър Каракачанов изпълнява ли препоръките на „Комисията „Gripen”

13 прочитания

Трима депутати от ГЕРБ са задали парламентарен въпрос на министъра на отбраната Красимир Каракачанов дали повереното му ведомство изпълнява препоръките от окончателния доклад на „Комисията „Gripen”.

Парламентарният въпрос е бил внесен на 1 ноември 2017 г. Той е подписан от трима депутати от ГЕРБ – Константин Попов, Емил Христов (председател на „Комисията „Gripen”) и Христо Гаджев (заместник-председател на комисията).

„Какви мерки са предприети от МО за изпълнение на препоръките на НС по организацията на работа по процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българските ВВС и какви мероприятия са организирани за подобряване на дейността на структурите ангажирани с изграждането на отбранителните способности в МО и подобряване на тяхната съгласуваност?”, гласи въпросът на тримата депутати.

Пълният текст на въпроса, може да се намери тук.

Приетият на 5 октомври 2017 г. окончателен доклад от работата на „Комисията „Gripen” съдържа и пет препоръки към МО. Част от препоръките са доста неясни и могат да се тълкуват в много широки граници – от пълно пренаписване на всички документи свързани с новия изтребител до само козметични промени по тях.

Интересно е да се отбележи, че в решението на Парламента за създаване на „Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет” от 27 юни 2017 г. не се говори нищо за изготвяне на предложения към МО.

В решението за създаване е записано, че комисията „следва да се запознае с всички факти и обстоятелства относно проведената процедура по избор на нов тип боен самолет; извършените действия от длъжностни лица по разглеждане на постъпилите предложения от страните доставчици; отговорностите по управлението на процеса; реда за вземане на решение за завършване на процедурата по избора от Министерския съвет.”

Комисията след това следва да „изготвя доклад за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура и направените изводи”.

Никъде не се говори за предложения до МО и за задължителност на техния характер. Въпросът вече предизвика дебати, както по време на работата на комисията, така и по време на обсъждането на доклада ѝ в пленарна зала.

Министърът на отбраната трябва да отговори писмено на въпроса, като се очаква това да стане около 8 ноември.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две
Следваща публикация
Крумово отбеляза 56 години от създаването си
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

Константин Попов: На 31 май Комисията по отбрана ще обсъди проекта за нов изтребител

На 31 май 2018 г. се очаква да се обсъдят двата проекта за модернизация на Българската армия в парламентарната Комисия по отбрана. Това каза нейният председател Константин Попов по време на заседанието ѝ от днес, 17 май.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Меню