ГЕРБ пита министър Каракачанов изпълнява ли препоръките на „Комисията „Gripen”

11 прочитания

Трима депутати от ГЕРБ са задали парламентарен въпрос на министъра на отбраната Красимир Каракачанов дали повереното му ведомство изпълнява препоръките от окончателния доклад на „Комисията „Gripen”.

Парламентарният въпрос е бил внесен на 1 ноември 2017 г. Той е подписан от трима депутати от ГЕРБ – Константин Попов, Емил Христов (председател на „Комисията „Gripen”) и Христо Гаджев (заместник-председател на комисията).

„Какви мерки са предприети от МО за изпълнение на препоръките на НС по организацията на работа по процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българските ВВС и какви мероприятия са организирани за подобряване на дейността на структурите ангажирани с изграждането на отбранителните способности в МО и подобряване на тяхната съгласуваност?”, гласи въпросът на тримата депутати.

Пълният текст на въпроса, може да се намери тук.

Приетият на 5 октомври 2017 г. окончателен доклад от работата на „Комисията „Gripen” съдържа и пет препоръки към МО. Част от препоръките са доста неясни и могат да се тълкуват в много широки граници – от пълно пренаписване на всички документи свързани с новия изтребител до само козметични промени по тях.

Интересно е да се отбележи, че в решението на Парламента за създаване на „Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет” от 27 юни 2017 г. не се говори нищо за изготвяне на предложения към МО.

В решението за създаване е записано, че комисията „следва да се запознае с всички факти и обстоятелства относно проведената процедура по избор на нов тип боен самолет; извършените действия от длъжностни лица по разглеждане на постъпилите предложения от страните доставчици; отговорностите по управлението на процеса; реда за вземане на решение за завършване на процедурата по избора от Министерския съвет.”

Комисията след това следва да „изготвя доклад за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура и направените изводи”.

Никъде не се говори за предложения до МО и за задължителност на техния характер. Въпросът вече предизвика дебати, както по време на работата на комисията, така и по време на обсъждането на доклада ѝ в пленарна зала.

Министърът на отбраната трябва да отговори писмено на въпроса, като се очаква това да стане около 8 ноември.

Свързани теми

Предишна публикация
Крумово отбеляза 56 години от създаването си
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за Су-25 забуксува

Договорът за ремонт, удължаване на ресурса и малка модернизация на част от българските щурмови самолети Су-25 започва да буксува и има реалистични опасения, че е възможно той да не се реализира въобще.

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Депутати от ГЕРБ се запознаха с F-16 Block 70

Депутати от управляващата партия ГЕРБ, сред които и председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, се запознаха с изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 15 март 2019 г.

Премиерът Борисов: За какво ни трябват изтребители?

„До изтребителите ли е опряла армията в момента? За какво ни трябват тези изтребители в момента”, така остро премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти днес, 18 септември 2017 г., програмата за покупка на нови бойни самолети за ВВС.

Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Меню