ГЕРБ пита министър Каракачанов изпълнява ли препоръките на „Комисията „Gripen”

11 прочитания

Трима депутати от ГЕРБ са задали парламентарен въпрос на министъра на отбраната Красимир Каракачанов дали повереното му ведомство изпълнява препоръките от окончателния доклад на „Комисията „Gripen”.

Парламентарният въпрос е бил внесен на 1 ноември 2017 г. Той е подписан от трима депутати от ГЕРБ – Константин Попов, Емил Христов (председател на „Комисията „Gripen”) и Христо Гаджев (заместник-председател на комисията).

„Какви мерки са предприети от МО за изпълнение на препоръките на НС по организацията на работа по процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българските ВВС и какви мероприятия са организирани за подобряване на дейността на структурите ангажирани с изграждането на отбранителните способности в МО и подобряване на тяхната съгласуваност?”, гласи въпросът на тримата депутати.

Пълният текст на въпроса, може да се намери тук.

Приетият на 5 октомври 2017 г. окончателен доклад от работата на „Комисията „Gripen” съдържа и пет препоръки към МО. Част от препоръките са доста неясни и могат да се тълкуват в много широки граници – от пълно пренаписване на всички документи свързани с новия изтребител до само козметични промени по тях.

Интересно е да се отбележи, че в решението на Парламента за създаване на „Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет” от 27 юни 2017 г. не се говори нищо за изготвяне на предложения към МО.

В решението за създаване е записано, че комисията „следва да се запознае с всички факти и обстоятелства относно проведената процедура по избор на нов тип боен самолет; извършените действия от длъжностни лица по разглеждане на постъпилите предложения от страните доставчици; отговорностите по управлението на процеса; реда за вземане на решение за завършване на процедурата по избора от Министерския съвет.”

Комисията след това следва да „изготвя доклад за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура и направените изводи”.

Никъде не се говори за предложения до МО и за задължителност на техния характер. Въпросът вече предизвика дебати, както по време на работата на комисията, така и по време на обсъждането на доклада ѝ в пленарна зала.

Министърът на отбраната трябва да отговори писмено на въпроса, като се очаква това да стане около 8 ноември.

Свързани теми

Предишна публикация
Крумово отбеляза 56 години от създаването си
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител

„Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точка и с това застрашаваме да приземим окончателно 100-годишната си авиация”, така президентът Румен Радев коментира днес, 16 септември 2017 г., последните развития около процеса за придобиване на нов боен самолет.

Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

Министър Каракачанов: Президентът можеше да помогне с договора

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че президентът Румен Радев е могъл да помогне за реализацията на договора за F-16, а не само да го критикува. Това военният министър каза днес, 29 юни 2019 г., цитиран от БНР.

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за закупуване на нов боен самолет за българските ВВС. Планираната сума е 1,8 млрд. лева с ДДС, за които трябва да се купят не по-малко от осем изтребителя. Това стана днес, 16 май 2018 г.

МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител

Повече от две седмици след като Министерство на отбраната пусна запитванията за даване на оферти (RFP) до потенциалните доставчици, оттам най-накрая признаха публично, че това се е случило. Признанието дойде от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Меню