Saab продължава да работи по подобряването на Gripen C/D

62 прочитания

Saab получи поръчка за модернизация на изтребителя Gripen C/D от шведската администрация за въоръжение и техника (FMV). Стойността на поръчката е 224 млн. шведски крони (€21,8 млн.).

Поръчката включва основно подобрения и модификации на съществуващите способности в модернизационния стандарт MS20, която беше въведена в шведската флот от изтребители Gripen C/D през 2016 г.

Заявените подобрения се отнасят до способности като откриване на цели, самозащита, комуникация и взаимодействие с потребителски интерфейс, а също така и до редица системи за обучение и поддръжка.

Дейностите по поръчката ще бъдат извършени в съоръженията на Saab в Гьотеборг, Йерфела, Линчопинг и Арбуга.

„Това е важна поръчка за поддръжка и последващо развитие на способностите на Gripen C/D. Тя обхваща огромни части от изтребителната система Gripen C/D“, каза Йонас Йелм, директор на бизнес направлението Аеронавтика на Saab.

Работите ще бъдат осъществени в периода от 2018 г. до 2020 г.

Кралските шведски ВВС интегрираха стандарта MS20 на всички свои около 95 броя Gripen C/D. Стандартът позволява използването на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor и управляемите малокалибрени боеприпаси GBU-39 SDB. В неговите рамки се извършват и пдообрения по режимите на радара, способностите за оказване на непосредствена авиационна поддръжка, подобрения по системата за обмен на данни Link 16 и други.

Чешките ВВС също интегрираха MS20 на своите Gripen C/D.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air обяви, че печалбата ѝ е скочила с 22%
Следваща публикация
МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет
62 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

САЩ подкрепя напълно офертата за нови F-16

Съединените щати подкрепят силно офертата за новопроизведени F-16. Това стана ясно от изказване на американския посланик Ерик Рубин, по време на бизнес-обяд, организиран днес, 21 ноември 2018 г., от Американската търговска камара. Нови детайли по американската оферта, включително и финансовите ѝ параметри не бяха огласени, нито от Рубин, нито от представителите на Lockheed Martin, но възникнаха въпроси свързани с доставката на самолетите в срок.

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Меню