Saab продължава да работи по подобряването на Gripen C/D

64 прочитания

Saab получи поръчка за модернизация на изтребителя Gripen C/D от шведската администрация за въоръжение и техника (FMV). Стойността на поръчката е 224 млн. шведски крони (€21,8 млн.).

Поръчката включва основно подобрения и модификации на съществуващите способности в модернизационния стандарт MS20, която беше въведена в шведската флот от изтребители Gripen C/D през 2016 г.

Заявените подобрения се отнасят до способности като откриване на цели, самозащита, комуникация и взаимодействие с потребителски интерфейс, а също така и до редица системи за обучение и поддръжка.

Дейностите по поръчката ще бъдат извършени в съоръженията на Saab в Гьотеборг, Йерфела, Линчопинг и Арбуга.

„Това е важна поръчка за поддръжка и последващо развитие на способностите на Gripen C/D. Тя обхваща огромни части от изтребителната система Gripen C/D“, каза Йонас Йелм, директор на бизнес направлението Аеронавтика на Saab.

Работите ще бъдат осъществени в периода от 2018 г. до 2020 г.

Кралските шведски ВВС интегрираха стандарта MS20 на всички свои около 95 броя Gripen C/D. Стандартът позволява използването на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor и управляемите малокалибрени боеприпаси GBU-39 SDB. В неговите рамки се извършват и пдообрения по режимите на радара, способностите за оказване на непосредствена авиационна поддръжка, подобрения по системата за обмен на данни Link 16 и други.

Чешките ВВС също интегрираха MS20 на своите Gripen C/D.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air обяви, че печалбата ѝ е скочила с 22%
Следваща публикация
МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет
64 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар поиска да купи F-35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера,…

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

Меню