Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

53 прочитания

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков е признал, че нальотът на българските летци е много далеч от НАТО-вския стандарт от 180 часа годишно (или 140 + 40 часа на тренажор), но отбеляза, че не само у нас има проблем с набавянето на достатъчно часове във въздуха.

Генерал Стойков, обаче отбелязва, че двамата летци са били подготвени за изпълняваната тази вечер задача – висене над терен, като елемент от подготовка за аварийно-спасителна работа. Метеорологичната обстановка е била добра – слаб вятър и видимост от 10 km.

Командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов повтори вече известната информация, че вертолетът внезапно се е завъртял на 180 градуса, докато е бил зависнал и след това се е стоварил на десния си борд от височина от около 30 – 50 m.

Генералите Стойков и Иванов не се ангажират с теории по отношение на евентуалните причини за катастрофaта, въпреки, че военният министър Каракачанов вече заяви, че най-вероятно се касае за технически отказ и днес през деня дори уточни, че вероятно става въпрос за отказ в опашния винт.

Стана ясно, че вертолетът Ми-17 с борден номер 417 е бил получен от капитално-възстановителен ремонт през декември 2016 г. След него са били налетени около 320 часа до катастрофата.

Ремонтът е бил извършен от ТЕРЕМ „Летец”, София в като основен изпълнител. Двигателите са били ремонтирани в руската компания „Уралски завод за гражданска авиация“, а стартовият двигател АИ-9 в „Двигатели Владимир Климов – Мотор Сич“.

Самият вертолет е бил приет на въоръжение в българските ВВС през октомври 1989 г. и от тогава до влизането му за второ КВР през 2016 г. е бил налетял около 2500 часа.

Тази сутрин, говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаудова, заяви, че за сега няма индикации за човешка грешка и най-вероятно се касае за технически отказ. В момента се води разследване от Военно-окръжната прокуратура в Пловдив.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Cougar гаси пожар в Рила

Екипаж от авиобаза Крумово с вертолет AS 532AL Cougar беше задействан в 13,15 часа днес,…
Меню