Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

40 прочитания

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Министър Каракачанов е заявил, че за сега не може да се говори за пилотска грешка. Военният министър описва загиналите пилоти, като „опитни” и са имали голям стаж и нальот, а изпълняваното упражнение не е било сложно и е малко вероятно да се допусне грешка.

Загиналият капитан Пламен Пантелеев е бил на 48 години с около 600 часа във въздуха, а другият загинал – капитан Стоян Неделчев е бил с около 500 часа.

Командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов е съобщил, че инцидентът е станал по време на упражнение за аварийно-спасителна работа. Според командира на Крумово, екипажът е нямал време за реакция, дори не е могъл да съобщи за проблем. Той е казал още, че по данни на очевидци вертолетът се е завъртял на 180 градуса във въздуха и е започнал да пада. Според него никой не може да каже какво точно се е случило. Сега може само да се гадае за причините.

В рамките на деня вертолетът Ми-17 с борден номер 417 е извършил четири полета с обща продължителност от три часа. Те са били изпълнени от различни екипажи Предстояли са още два полета.

Бордният техник сам е напуснал разбилият се вертолет и се е отдалечил от него. Той е със счупени ребра и травми по краката. Състоянието му е стабилно, съобщава министърът на отбраната.

Полетите в авиобаза Крумово ще бъдат спрени до второ нареждане, това е заявил бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на ВВС. Това е стандартна процедура, при подобни случаи.

Водят се две разследвания – на Окръжна военна прокуратура и на отдел „Авиационна безопасност“ към Военна полиция. Второто разследване трябва да приключи до 30 работни дни.

Министър Каракачанов не пропусна да отбележе, че модернизацията на армията е процес, закъснял с години. Според него са нужни средства не само за нова техника, но и за поддръжка на наличната.

Свързани теми

Предишна публикация
Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината
Следваща публикация
Военен Ми-17 катастрофира в авиобаза Крумово (обобщение)
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия преговаря за още Ми-17

Сръбското правителство преговаря за още транспортни вертолети Ми-17. Това е заявил сръбския президент Александър Вучич, вчера 1 декември 2017 г.

Президентът връчи новите генералските пагони

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

Меню