Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

60 прочитания

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на българските военнослужещи. За това призова държавният глава в отговор на журналистически въпрос след като посети Военномедицинска академия – София, където се запозна със състоянието и разговаря с офицерския кандидат Алексей Каменов – бордният техник на вертолета Ми-17, който беше ранен при трагичното произшествие в авиобаза Крумово. Президентът, обаче не посочи, кои са тези политици, въпреки че посланието му ясно бе насочено срещу управляващите.

Президентът Радев изрази своите съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите авиатори.

„Капитан Неделчев и капитан Пантилеев ще останат в паметта ни като достойни мъже и офицери, загинали при изпълнението на служебните си задължения“, каза още президентът.

Попитан дали е останало нещо неизказано, след многократното отправяните от негова страна призиви да се вземат мерки за модернизация и поддръжка на старата техника, за купуване на ново въоръжение, както и за демотивацията на летателния състав, държавният глава апелира да няма политически спекулации, защото от утре останалите пилоти ще продължат да летят.

„Длъжни сме да продължаваме да сочим проблемите и да настояваме за тяхното решаване. Многократно през годините алармирах, че ще стигнем до това положение да загиват летци. По тази причина направих и три Консултативни съвета, посветени на Българската армия, за да се промени нещо“, подчерта Радев.

Трябва да се отбележи, че президентът Радев направи сходни коментари и преди година, когато при катастрофа над Черно море, загина командирът на вертолет AS 565MB Panther.

Президентът посочи, че решаването на тези проблеми изисква отговорно държавническо мислене и адекватни действия.

„Министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това, не може да направи. Както виждате, мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия, върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони изтекоха, вместо да отидат за ремонт на техника, въоръжение и за подготовка, те пак отидоха за саниране“, заяви държавният глава.

По думите на Румен Радев след забавянето на проектите, ще отнеме поне още две години, за да се реализират, което ще оскъпи офертите.

„Това означава повече средства, вложени в стара техника, която няма съвместимост и способности и по-малко средства за подготовка“, каза държавният глава.

Президентът добави, че се отдалечаваме от възможностите, които трябва да имаме.

„Рискът от тези политически решения носят военните, затова казвам, че лобизмът убива“, посочи Румен Радев.

В отговор на въпрос относно психологическата обстановка в авиобазата и колектива, президентът заяви, че летците са хора, които са се посветили на тази професия и за разлика от други в държавата, са осъзнали своя дълг към българския народ и го изпълняват най-отговорно. Румен Радев изрази надежда, че те ще намерят сили и отново ще работят за своя народ и апелира политиците да се поучат от тях.

Президентът Радев посети и авиобаза Крумово, където се срещна с командването на ВВС и вертолетните авиатори.

Няколко часа по-късно представители на управляващата коалиция направиха нарочна пресконференция в Народното събрание, на която се защитиха и на свой ред атакуваха президента Радев.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че нито президентът Радев, нито БСП имали морално право да се изказват по темата, като изказванията на президента били политически и имали за цел да се атакуват управляващите, но нито той, нито БСП били алтернатива на управляващите. Той каза още, че денят трябвало да се използва за отдаване на почти, а не за политически послания. Цветанов обаче не влезе в конкретика и я остави на военния министър Красимир Каракачанов, който даде стандартното си изказване за влагането на пари в модернизация на съществуващата техника и за закупуването на нова такава.

По-рано през деня пък министър Каракачанов насочи гнева си към Закона за обществените поръчки и възможността всеки да обжалва поръчките, включително и фирми, които нямат никакви възможности реално да ги извършат.

Бившият началник на отбраната и настоящ депутат от ГЕРБ Константин Попов определи инцидентът като „доста странен”, но каза, че причините за случилото се трябва да бъдат определени от разследващата комисия. Попов заяви и че нальотът на пилотите очевидно не е бил достатъчен.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел
Следваща публикация
Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината
60 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 737 аварира на кацане в Сочи

Пътнически Boeing 737-800 на руската авиокомпания UTAir е аварирал при кацане на летището в Сочи и е излязал от пистата. Инцидентът е станал днес, 1 септември 2018 г., няколко от пасажерите са пострадали, но са без опасност за живота.

Действията на екипажа при катастрофата на Суперджет 100 будят въпроси

Действията на екипажа на катастрофиралия Суперджет 100 повдигат много въпроси за подготовката му. Това става се чете в бюлетин за безопасност на полетите, публикуван вчера, 17 май 2019 г., от „Росавиация“ (руската цивилна авиационна агенция).

Константин Попов: На 31 май Комисията по отбрана ще обсъди проекта за нов изтребител

На 31 май 2018 г. се очаква да се обсъдят двата проекта за модернизация на Българската армия в парламентарната Комисия по отбрана. Това каза нейният председател Константин Попов по време на заседанието ѝ от днес, 17 май.

Меню