Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот

144 прочитания

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви днес, 23 август 2018 г., че екипажът на авариралия вертолет Cougar е имал малко нальот, което може да е довело до това, че не е реагирал по най-правилния начин на възникналата ситуация.

„Явно полетът е бил особен, има такива ситуации във въздуха, които са свързани с дефицит от време и екипажът, при положение, че има малко нальот, понякога не е в състояние да предприеме най-правилните действия. Но мога да потвърдя, че все пак са реагирали адекватно, с цел да запазят вертолета и са се ориентирали много правилно в обстановката и са взели правилно решение след събитието”, каза генерал Стойков пред bTV.

Резултатите от разследването ще станат ясни през следващата седмица.

Пак днес, по темата се изказа и президентът Румен Радев, който е и бивш командир на ВВС:

„Няма да коментирам последната случка, преди да се запозная с разбора на комисията, но рисковете стоят – недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, от там и изключително ниско ниво на летателни часове, което повишава риска от авиационни произшествия, до неприемливи високи нива. Но и не е просто въпроса да се лети – трябва да имаме такива технологии, които да ни позволяват да сме съвместими и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите си, заедно с нашите съюзници. В момента, такива технологии липсват на голяма част от авиационната техника”, каза Радев.

Междувременно, авариралият борд 710 е бил буксиран по шосе от селскостопанската площадка в Цалапица до авиобаза Крумово. Операцията е отнела близо четири часа. Фактът, че вертолетът е теглен по земя, а не е прелетял, говори за по-сериозни технически проблеми с него, които не могат да се отстранят на място в Цалапица.

Свързани теми

Предишна публикация
Лек самолет катастрофира на летище Балчик
Следваща публикация
Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО
144 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парашутни скокове в Балчик

Морският специален разузнавателен отряд проведе дневни парашутни скокове в района на летище Балчик. Това съобщиха…

МО отхвърли съобщенията, че ремонтът на Су-25 ще струва 310 млн. лева

Министерство на отбраната излезе с нарочно съобщение, в което отхвърли съобщенията, че ремонтът на щурмовите самолети Су-25 ще струва 310 млн. лева. Съобщението се появи днес, 25 октомври 2018 г., малко преди 20 часа.

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Меню