Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот

145 прочитания

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви днес, 23 август 2018 г., че екипажът на авариралия вертолет Cougar е имал малко нальот, което може да е довело до това, че не е реагирал по най-правилния начин на възникналата ситуация.

„Явно полетът е бил особен, има такива ситуации във въздуха, които са свързани с дефицит от време и екипажът, при положение, че има малко нальот, понякога не е в състояние да предприеме най-правилните действия. Но мога да потвърдя, че все пак са реагирали адекватно, с цел да запазят вертолета и са се ориентирали много правилно в обстановката и са взели правилно решение след събитието”, каза генерал Стойков пред bTV.

Резултатите от разследването ще станат ясни през следващата седмица.

Пак днес, по темата се изказа и президентът Румен Радев, който е и бивш командир на ВВС:

„Няма да коментирам последната случка, преди да се запозная с разбора на комисията, но рисковете стоят – недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, от там и изключително ниско ниво на летателни часове, което повишава риска от авиационни произшествия, до неприемливи високи нива. Но и не е просто въпроса да се лети – трябва да имаме такива технологии, които да ни позволяват да сме съвместими и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите си, заедно с нашите съюзници. В момента, такива технологии липсват на голяма част от авиационната техника”, каза Радев.

Междувременно, авариралият борд 710 е бил буксиран по шосе от селскостопанската площадка в Цалапица до авиобаза Крумово. Операцията е отнела близо четири часа. Фактът, че вертолетът е теглен по земя, а не е прелетял, говори за по-сериозни технически проблеми с него, които не могат да се отстранят на място в Цалапица.

Свързани теми

Предишна публикация
Лек самолет катастрофира на летище Балчик
Следваща публикация
Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО
145 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежението в авиобаза Граф Игнатиево. Това каза той днес, 24 октомври 2017 г., след като по-рано бяха отменени всички полети в базата, поради неподготвеност за изпълнение на летателните задачи.

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Нов случай на откраднат самолет в САЩ

Нов случай на откраднат самолет в САЩ завърши с катастрофа с един загинал. Новият инцидент е от 13 август 2018 г. и е свързан с кражба на малък бизнесджет и разбиването му в предградие в близост до Солт Лейк Сити.

Меню