МО изпрати RFP за новия изтребител

35 прочитания

Министерство на отбраната е изпратило запитване за даване на оферти (RFP – Request for Proposal) по програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това е станало миналия петък, 29 юни 2018 г. АЕРО научи това от два независими източника.

Така фактически стартира новата конкурсна процедура, която трябва да приключи с избирането на нов боен самолет за българската военна авиация. Това става по-малко от месец, след като проекта за инвестиционен разход бе одобрен от Народното събрание.

АЕРО се обърна за официално потвърждение към МО, но оттам отговориха устно, че на този етап не могат да коментират нищо и ако имат официална информация, тя ще бъде публикувана. Не е ясно, защо от военното ведомство не съобщават официално, че е стартирала процедурата за избор. Когато през декември 2016 г. бе направен първия опит за избор на нов самолет, имаше официално съобщение от МО за изпращане на RFP. В същото време, през миналата година вървеше процедура за избор на два патрулни кораба за ВМС, която вървеше при пълно медийно затъмнение.

Запитванията са изпратени до правителствата на САЩ, Португалия, Германия, Франция, Италия, Швеция и Израел. От тях се търсят общо 13 различни варианти – новопроизведени F-16V, употребявани F-16 (в три подварианта – A/B модернизирани до стандарта MLU, C/D и израелските C/D Barak), нови и употребявани F/A-18E/F Super Hornet, употребявани F/A-18C/D Hornet, нови и употребявани Eurofighter, нови и употребявани Rafale и нови и употребявани Gripen C/D.

Страните, до които са изпратени запитванията, са посочени в Проекта за инвестиционен разход, който бе одобрен от Правителството и Народното събрание през май – юни 2018 г.

Държавите, които решат да участват, ще имат три месеца да дадат своите оферти. В изпратения до тях документ, чийто обем надхвърля 200 страници, се съдържат всички технически, оперативни, финансови и правни аспекти и изисквания към новия изтребител, както и обективните критерии, математическите модели и методики, по които ще се направи избора.

По информация на АЕРО, крайният срок за подаване на офертите е 1 октомври 2018 г.

Според приетия проект за инвестиционен разход, оценката на офертите трябва да се направи в рамките на 30 дни. Ако тези срокове бъдат спазени, то в началото на ноември трябва да бъде обявен победителя в конкурса.

В инвестиционния проект са заложени амбициозните срокове за подготовка на договора с победителя и преговорите по него – те трябва да станат в рамките на 60 дни след обявяването на победителя. Междуправителственият договор след това трябва да мине за ратификация в Народното събрание. Тези процеси, обаче са изключително сложни и бавни и е малко вероятно да бъдат спазени заложените сроковете.

България търси да закупи не по-малко от осем изтребители, заедно с обучение на летателен и технически състав, наземно оборудване, тренажори, въоръжение и други съпътстващи стоки и услуги.

За това са заделени 1,5 млрд. лева (1,8 млрд. лева с ДДС), а сумата трябва да се изплати в рамките на 10 години.

След като през миналата година експертната комисия избра за победител Gripen C/D, процедурата бе рестартирана след доклад на т.нар. „Комисия „Gripen” към Парламента, която твърдеше, че са били намерени редица нарушения в извършения избор. Комисията поиска инвестиционния проект да бъде обновен, а запитванията за даване на оферти да се пуснат наново.

На 16 май 2018 г. правителството одобри новия инвестиционен проект, който бе гласуван в Народното събрание на 8 юни 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Аерофлот откри целогодишна линия Москва – Бургас
Следваща публикация
Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на последното си заседание

На 20 септември 2017 г. се състоя шестото и последно заседание на Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет. На заседанието бе обсъден окончателния доклад за работата на комисията.

Министър Каракачанов планира да раздвижи проекта за нов изтребител през ноември

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята до началото на ноември да внесе предложение в Министерски съвет за това как да продължи проекта за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 19 октомври 2017 г., пред журналисти.

Меню