Катар купува девет учебно-тренировъчни самолети Hawk

51 прочитания

Катар поръчва девет учебно-тренировъчни самолети Hawk. Това съобщава производителят BAE Systems.

Според британската компания, поръчката за деветте Hawk е допълнение към обявената в края на миналата година сделка за 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Още тогава бе съобщено, че Катар има интерес към шест самолета Hawk, но в последствие количеството им се е увеличило.

Машините ще бъдат доставени след 2021 г. Не се съобщават финансови детайли около сделката, нито в каква конфигурация ще бъде получен учебния самолет.

Катарските ВВС в момента използват за обучение шест реактивни УТС Alpha Jet, 24 турбовитлови PC-21 и осем леки витлови PAC Super Mushshak. На фона на този не много впечатляващ учебен флот, страната очаква доставка на 24 Eurofighter и по 36 броя от Dassault Rafale и F-15QA. В момента близкоизточната държава експлоатира едва 12 броя Mirage 2000.

В момента BAE Systems изпълнява поръчки за Hawk за Оман и Саудитска арабия, които ще осигурят работа за линията за сглобяване до 2019 г. През миналата есен от компанията съобщиха, че с евентуалната поръчка от Катар, линията за сглобяване на Hawk ще остане жива поне до 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Руското МО отново гледа към МиГ-АТ
Следваща публикация
Кения поръча C-27J и AW139
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар получи първите си Rafale

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

Стартираха командно-инструкторски полети с L-39 в Граф Игнатиево

С провеждане на инструкторско-методически летателен ден започнаха първите полети на командно-инструкторския състав на самолет L-39ZA в авиобаза Граф Игнатиево днес, 15 януари 2019 г. Това съобщават от ВВС.

Полша купува още четири учебни M-346

Полша обяви днес, 14 декември 2018 г., че ще купи още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346 на стойност от €130 млн.

Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция

Правителството на Катар е подарило на Турция един четиридвигателе Boeing 747-8I във VIP конфигурация. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

Меню