Катар купува девет учебно-тренировъчни самолети Hawk

48 прочитания

Катар поръчва девет учебно-тренировъчни самолети Hawk. Това съобщава производителят BAE Systems.

Според британската компания, поръчката за деветте Hawk е допълнение към обявената в края на миналата година сделка за 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Още тогава бе съобщено, че Катар има интерес към шест самолета Hawk, но в последствие количеството им се е увеличило.

Машините ще бъдат доставени след 2021 г. Не се съобщават финансови детайли около сделката, нито в каква конфигурация ще бъде получен учебния самолет.

Катарските ВВС в момента използват за обучение шест реактивни УТС Alpha Jet, 24 турбовитлови PC-21 и осем леки витлови PAC Super Mushshak. На фона на този не много впечатляващ учебен флот, страната очаква доставка на 24 Eurofighter и по 36 броя от Dassault Rafale и F-15QA. В момента близкоизточната държава експлоатира едва 12 броя Mirage 2000.

В момента BAE Systems изпълнява поръчки за Hawk за Оман и Саудитска арабия, които ще осигурят работа за линията за сглобяване до 2019 г. През миналата есен от компанията съобщиха, че с евентуалната поръчка от Катар, линията за сглобяване на Hawk ще остане жива поне до 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Руското МО отново гледа към МиГ-АТ
Следваща публикация
Кения поръча C-27J и AW139
48 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Млади пилоти започват курс на L-39

Курс за приучване на самолет L-39ZA започна днес, 23 април 2018 г., на летище Долна Митрополия с младите пилоти, обучаващи се по програмата за интензивна летателна подготовка. Това съобщават от ВВС.

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Индия купува 70 броя HTT-40

Индийските ВВС скоро ще поискат официална оферта от местната държавна компания HAL (Hindustan Aeronautics) за…
Меню