Кения поръча C-27J и AW139

46 прочитания

Кения е поръчала тактически-транспортни самолети C-27J Spartan и транспортни вертолети AW139. И двете сделки са с италианската компания Leonardo. Това съобщават медии в африканската страна.

Кенийският министър на финансите Хенри Ротч е заявил пред кенийският парламент, че правителството му ще вземе два заема, за заплащане на новопоръчана авиационна техника. Първият заем е за $198,5 млн. и е предназначен да покрие покупката на три броя C-27J. Вторият заем е на стойност от $59,5 млн. и е предназначен за покупката на неназовано количество от транспортния вертолет от супер средния клас AW139. И двата заема са от италианската банка UniCredit.

От италианската компания Leonardo са отказали коментар.

Неназовани източници цитирани от defense-aerospace.com съобщават, че действително има сделка за три C-27J, като те ще са първите снабдени с уинглети и изцяло нова авионика. Доставката им ще стартира през 2019 г.

Leonardo тества C-27J с уинглети през 2015 г., като твърди, че те подобряват излетните характеристики на машината при опериране на летища с голяма надморска височина и/или високи температури на въздуха. Освен това те повишават далечината на полет. В последните години Leonardo тества и нов комплект авионика, който да отговаря на последните цивилни и военни изисквания, както и да понижава цената на експлоатация. Новата авионика ще бъде тествана през тази година.

Кения става 14-ият оператор на C-27J Spartan след Италия, Гърция, България, Литва, Румъния, Мароко, САЩ, Мексико, Австралия, Чад, Перу, Словакия и Замбия.

Кенийските ВВС днес експлоатират четири броя витлови транспортни самолети DHC-5 Buffalo, както и голям брой по-малки машини.

Броят на поръчаните AW139 е неясен, но предвид цената от почти $60 млн, вероятно се касе за четири до шест вертолета. По-рано през тази година кенийската полиция получи четири вертолети от същия тип. Сега не е ясно дали новите вертолети ще бъдат използвани от въоръжените сили или полицията на страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар купува девет учебно-тренировъчни самолети Hawk
Следваща публикация
Поръчка за 58 конвертоплана V-22 Osprey
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…

Италианската пожарна получи два AW139

Италианската национална пожарна (Vigili del Fuoco) получи първите два двудвигателни вертолета AW139, които ще им помогнат за рязка модернизация на възможностите за отговаряне на бедствия и аварии.

Египет желае да купи 10 броя AH-64E

Египет е проявил желание да закупи 10 щурмови вертолети AH-64E Apache. Това се чете в съобщението, което е изпратила Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) към Конгреса на САЩ.

Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

Пускат обществена поръчка за поддръжка на Bell 206

Министерство на отбраната пусна на 22 февруари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС.

Меню