Кения поръча C-27J и AW139

46 прочитания

Кения е поръчала тактически-транспортни самолети C-27J Spartan и транспортни вертолети AW139. И двете сделки са с италианската компания Leonardo. Това съобщават медии в африканската страна.

Кенийският министър на финансите Хенри Ротч е заявил пред кенийският парламент, че правителството му ще вземе два заема, за заплащане на новопоръчана авиационна техника. Първият заем е за $198,5 млн. и е предназначен да покрие покупката на три броя C-27J. Вторият заем е на стойност от $59,5 млн. и е предназначен за покупката на неназовано количество от транспортния вертолет от супер средния клас AW139. И двата заема са от италианската банка UniCredit.

От италианската компания Leonardo са отказали коментар.

Неназовани източници цитирани от defense-aerospace.com съобщават, че действително има сделка за три C-27J, като те ще са първите снабдени с уинглети и изцяло нова авионика. Доставката им ще стартира през 2019 г.

Leonardo тества C-27J с уинглети през 2015 г., като твърди, че те подобряват излетните характеристики на машината при опериране на летища с голяма надморска височина и/или високи температури на въздуха. Освен това те повишават далечината на полет. В последните години Leonardo тества и нов комплект авионика, който да отговаря на последните цивилни и военни изисквания, както и да понижава цената на експлоатация. Новата авионика ще бъде тествана през тази година.

Кения става 14-ият оператор на C-27J Spartan след Италия, Гърция, България, Литва, Румъния, Мароко, САЩ, Мексико, Австралия, Чад, Перу, Словакия и Замбия.

Кенийските ВВС днес експлоатират четири броя витлови транспортни самолети DHC-5 Buffalo, както и голям брой по-малки машини.

Броят на поръчаните AW139 е неясен, но предвид цената от почти $60 млн, вероятно се касе за четири до шест вертолета. По-рано през тази година кенийската полиция получи четири вертолети от същия тип. Сега не е ясно дали новите вертолети ще бъдат използвани от въоръжените сили или полицията на страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар купува девет учебно-тренировъчни самолети Hawk
Следваща публикация
Поръчка за 58 конвертоплана V-22 Osprey
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети

На 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

Донорска задача за C-27J

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan с екипаж от транспортна авиогрупа Враждебна на 20 май 2021 г.…

L-410 поднови полетите си у нас

На 14 февруари 2019 г. се изпълни полет за летателно приемане на самолет L-410 с борден номер 068 от състава на 16-та транспортна авиационна група. Това съобщиха от ВВС.

Меню