TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу

132 прочитания

Турската компания TAI представи на изложението във Фарнбъроу своя проект Hurjet – реактивен учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който може да изпълнява и ролята на лек боен самолет.

Демонстрираният на изложението пълномащабен макет представлява еднодвигателен самолет с един вертикален стабилизатор и високо разположено крило с шест точки за окачване на боен товар. Машината е двуместна. Дължината ѝ е 13,4 m, а размаха на крилото 11 m.

Максималната скорост на Hurjet е М 1,2, а максималният боен товар около 3000 kg. На изложението машината бе показана с въоръжение на турската компания Roketsan, включително и противотанкова ракета UMTAS и управляеми боеприпаси „въздух-земя” Teber и HGK.

За сега не е известно какъв двигател ще задвижва Hurjet, нито какво ще представлява оборудването му.

Турското правителство взе решение за стартиране на работа по Hurjet през ноември 2017 г. Първоначално се касаеше за създаването на чист учебно-тренировъчен свръхзвуков самолет, който да замени сега използваните от турските ВВС около 70 броя T-38.

Явно компанията TAI е решила да развива базовата конструкция и по посока на създаването на лек боен самолет. От компанията заявяват, че за сега Турция няма необходимост от приемането на въоръжение на подобен лек боен самолет и работата е насочена за експорт, но имат готовност да произвеждат модела и за турските ВВС.

Първият полет на Hurjet се очаква към 2022 – 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу
Следваща публикация
619 заявки във втория ден на Фарнбъроу
132 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините ще получат T129

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това…

Българското участие на Бурже

Да, тази година на авиосалона в Бурже се вееше и родния трикольор, символизиращ не малко българско представяне. Това беше компанията Light Armed Surveillance Aircraft (LASA) Engineering Ltd , базирана на летището в Казанлък, заемаща част от статичното изложение заедно с австрийския си партньор Airborne Technologies (компания, известна с работата си по оборудването на различни самолети и вертолети със специализирани системи за наблюдение и комуникация).

Полша купува още четири учебни M-346

Полша обяви днес, 14 декември 2018 г., че ще купи още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346 на стойност от €130 млн.

„Йотов и син” с украински партньори искат да поемат изцяло поддръжката на L-39

Българската компания, занимаваща се с експорт на въоръжение и предоставяне на отбранителни услуги, „Йотов и син България” ООД, в сътрудничество с украински компании и научни организации, даде заявка за пълно поемане на техническата поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Меню