TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу

132 прочитания

Турската компания TAI представи на изложението във Фарнбъроу своя проект Hurjet – реактивен учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който може да изпълнява и ролята на лек боен самолет.

Демонстрираният на изложението пълномащабен макет представлява еднодвигателен самолет с един вертикален стабилизатор и високо разположено крило с шест точки за окачване на боен товар. Машината е двуместна. Дължината ѝ е 13,4 m, а размаха на крилото 11 m.

Максималната скорост на Hurjet е М 1,2, а максималният боен товар около 3000 kg. На изложението машината бе показана с въоръжение на турската компания Roketsan, включително и противотанкова ракета UMTAS и управляеми боеприпаси „въздух-земя” Teber и HGK.

За сега не е известно какъв двигател ще задвижва Hurjet, нито какво ще представлява оборудването му.

Турското правителство взе решение за стартиране на работа по Hurjet през ноември 2017 г. Първоначално се касаеше за създаването на чист учебно-тренировъчен свръхзвуков самолет, който да замени сега използваните от турските ВВС около 70 броя T-38.

Явно компанията TAI е решила да развива базовата конструкция и по посока на създаването на лек боен самолет. От компанията заявяват, че за сега Турция няма необходимост от приемането на въоръжение на подобен лек боен самолет и работата е насочена за експорт, но имат готовност да произвеждат модела и за турските ВВС.

Първият полет на Hurjet се очаква към 2022 – 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу
Следваща публикация
619 заявки във втория ден на Фарнбъроу
132 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Виетнам купува L-39NG

Виетнам купува 12 броя учебно-тренировъчни самолета Aero Vodochody L-39NG. Това съобщи днес, 15 февруари 2021…

Ливан получи първите два Super Tucano

Ливанските въоръжени сили получиха първите два турбовитлови бойни самолети A-29 Super Tucano. Това е станало на 9 октомври на церемония в авиобаза Хамат, северно от столицата Бейрут. Това съобщава IHS Jane’s.

Турция поиска от САЩ още F-16

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за…
Меню