Aero Vodochody показа нова версия на L-159

317 прочитания

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody демонстрира нова версия на лекия ударен самолет L-159. Версията е наречена F/A-259 Striker и бе показана за първи път в рамките на изложението във Фарнбъроу, което се провежда в момента.

F/A-259 Striker е обновена версия на сега летящия лек ударен самолет L-159. Моделът ще бъде предложен на ВВС на САЩ, в рамките на програмата за създаване на лек боен самолет OA-X.

Показаният на изложението модел на самолета демонстрира известни разлики от класическия L-159, най-вече под формата на новото крило, което се прилага на L-39NG. При него горивните резервоари са вътре в крилото, а не в краищата му, както при всички останали L-39.

Друга новост при F/A-259 Striker е използването на авионика от израелската компания IAI, която включва нов радар, който ще има режим на синтетична апертура и система за обмен на данни.

Машината ще може да носи целеоказващ контейнер и да използва широк кръг от управляемо и неуправляемо въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”, включително и такова израелско производство.

Според Aero Vodochody, новият вариант може да бъде вкаран в серийно производство още през 2020 г.

Чешката компания е оптимист, че F/A-259 Striker може да е точният самолет за ВВС на САЩ, тъй като предлага сериозни бойни възможности на ниска цена и при нисък технологичен риск. Компанията описват L-159, като проверен в бой самолет, за разлика от някои от другите потенциални кандидати в програмата OA-X.

ВВС на САЩ в момента са се ориентирали към еднодвигателни турбовитлови платформи, като AT-6 и A-29 Super Tucano, но Aero Vodochody смятат, че могат да предложат конкурентен продукт, а американските военни авиатори се нуждаят от по-сериозен самолет.

Ако САЩ купят самолета, там ще бъде изградена нова производствена линия, вероятно с участието на американски партньор.

Не става ясно дали версията ще се предлага и на други страни, освен САЩ, нито каква ще е цената ѝ.

Aero Vodochody рестартираха производството на L-159 и започнаха да предлагат самолета отново на международния пазар. Иракските ВВС използваха типа усилено по време на боевете срещу Ислямска държава и отзивите от способностите му са много добри.

Партньорството с IAI ще покрива и учебно-тренировъчния самолет L-39NG, който в момента се разработва. Ако клиентите искат по-сериозна авионика, тя може да бъде доставена от израелската страна. Aero Vodochody очакват първият L-39NG да полети до края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody събра 32 заявки за L-39NG
Следваща публикация
САЩ предлагат ЗРК Patriot на Турция
317 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това…

50 години от първия полет на L-39

Преди точно половин век, на 4 ноември 1968 г., първи полет изпълнява първия прототип на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39.

Цел: Ефективност на достъпни цени

Платена публикация Геополитическата обстановка, пред която е изправена Източна Европа, е изключително сложна. България внимателно…

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Меню