Aero Vodochody показа нова версия на L-159

324 прочитания

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody демонстрира нова версия на лекия ударен самолет L-159. Версията е наречена F/A-259 Striker и бе показана за първи път в рамките на изложението във Фарнбъроу, което се провежда в момента.

F/A-259 Striker е обновена версия на сега летящия лек ударен самолет L-159. Моделът ще бъде предложен на ВВС на САЩ, в рамките на програмата за създаване на лек боен самолет OA-X.

Показаният на изложението модел на самолета демонстрира известни разлики от класическия L-159, най-вече под формата на новото крило, което се прилага на L-39NG. При него горивните резервоари са вътре в крилото, а не в краищата му, както при всички останали L-39.

Друга новост при F/A-259 Striker е използването на авионика от израелската компания IAI, която включва нов радар, който ще има режим на синтетична апертура и система за обмен на данни.

Машината ще може да носи целеоказващ контейнер и да използва широк кръг от управляемо и неуправляемо въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”, включително и такова израелско производство.

Според Aero Vodochody, новият вариант може да бъде вкаран в серийно производство още през 2020 г.

Чешката компания е оптимист, че F/A-259 Striker може да е точният самолет за ВВС на САЩ, тъй като предлага сериозни бойни възможности на ниска цена и при нисък технологичен риск. Компанията описват L-159, като проверен в бой самолет, за разлика от някои от другите потенциални кандидати в програмата OA-X.

ВВС на САЩ в момента са се ориентирали към еднодвигателни турбовитлови платформи, като AT-6 и A-29 Super Tucano, но Aero Vodochody смятат, че могат да предложат конкурентен продукт, а американските военни авиатори се нуждаят от по-сериозен самолет.

Ако САЩ купят самолета, там ще бъде изградена нова производствена линия, вероятно с участието на американски партньор.

Не става ясно дали версията ще се предлага и на други страни, освен САЩ, нито каква ще е цената ѝ.

Aero Vodochody рестартираха производството на L-159 и започнаха да предлагат самолета отново на международния пазар. Иракските ВВС използваха типа усилено по време на боевете срещу Ислямска държава и отзивите от способностите му са много добри.

Партньорството с IAI ще покрива и учебно-тренировъчния самолет L-39NG, който в момента се разработва. Ако клиентите искат по-сериозна авионика, тя може да бъде доставена от израелската страна. Aero Vodochody очакват първият L-39NG да полети до края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody събра 32 заявки за L-39NG
Следваща публикация
САЩ предлагат ЗРК Patriot на Турция
324 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

Paramount Group стартира серийното производство на AHRLAC

Южноафриканската компания Paramount Group обяви, че стартира серийното производство на лекия разузнавателно-ударен самолет Mwari, който е известен още с абривиетурата AHRLAC (Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft).

TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това…

Българското участие на Бурже

Да, тази година на авиосалона в Бурже се вееше и родния трикольор, символизиращ не малко българско представяне. Това беше компанията Light Armed Surveillance Aircraft (LASA) Engineering Ltd , базирана на летището в Казанлък, заемаща част от статичното изложение заедно с австрийския си партньор Airborne Technologies (компания, известна с работата си по оборудването на различни самолети и вертолети със специализирани системи за наблюдение и комуникация).

Меню