Diamond Aircraft тества нов учебен самолет

36 прочитания

Австрийският самолетостроител Diamond Aircraft Industries GmbH е изпълнил първи полет на нов турбовитлов учебно-тренировъчен самолет DART-550. Машината е полетяла през май 2018 г., но от компанията не дават точна дата.

Diamond Aircraft съобщава, че вече са извършени основните летателни изпитания, които включват излитания и кацания, включително и от къси площадки, проверки на основните системи, работата на шасито и поведението на машината при различни режими на полет.

DART-550 се задвижва от един турбовитлов двигател General Electric GE H75-100 с мощност от 550 hp, петлопадно витло, катапултни кресла Martin Baker MK16 и интегриран комплекс авионика Garmin G3000.

Максималната скорост се очаква да бъде около 460 km/h, максималната излетна маса ще е 2400 kg, празната маса ще е 1600 kg, а максималната продължителност на полета ще е осем часа. Самолетът е изработен основно от композитни материали.

Директорът „Продажби” на Diamond Aircraft Маркус Фишер, е заявил, че DART-550 ще заеме мястото си в пазарната ниша на самолетите за първоначално обучение и ще бъде сертифициран от EASA за акробатичен учебен самолет.

DART-550 е част от семейството DART (Diamond Aircraft Reconnaissance Trainer), които трябва да бъдат евтини платформи за използва за летателно обучение и наблюдение от въздуха.. През май 2016 г. Diamond Aircraft полетя DART-450, който бе задвижван от украински двигател АИ-450С с мощност 500 hp и който имаше по-опростено оборудване. За сега няма публична информация за реализиране на сделки с машината.

DART-550 ще бъде демонстриран на авиационното изложение във Фарнбъроу, което ще се проведе през юли тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
Украйна подписа за 55 вертолета от Airbus Helicopters
Следваща публикация
Air Baltic подписа за още 30 CS300
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Виетнам купува L-39NG

Виетнам купува 12 броя учебно-тренировъчни самолета Aero Vodochody L-39NG. Това съобщи днес, 15 февруари 2021…

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Меню