PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария

2K прочитания

Турбовитловият учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M с борден номер 665 се завърна днес, 12 февруари 2019 г., след основен ремонт в Швейцария. Машината беше тежко повредена при аварийно кацане през ноември 2010 г.

Самолетът, който бе изпратен по земя за ремонт през миналата година, е кацнал в авиобаза Долна Митрополия днес около 15,45 часа. Машината е пилотирана от швейцарски пилот и е прелетяла с междинно кацане от швейцарското летище Станс, където се намира и завода на Pilatus.

Договорът за ремонта на борд 665 е част от рамковото споразумение за поддръжката на българските PC-9M и PC-12, което бе сключено през 2014 г. с производителя Pilatus. Конкретният договор за ремонта на авариралия самолет е от декември 2017 г. и е на стойност 1 979 302 швейцарски франка (около 3,4 млн. лева).

В регистъра на обществените поръчки се вижда, че от 2017 г. насам са сключени шест конкретни договора по рамковото споразумение за поддръжката на самолетите Pilatus на обща стойност малко над 14,8 млн. швейцарски франка (около 25,4 млн. лева).

Борд 665 аварира на 29 ноември 2010 г. при излитане от авиобаза Долна Митрополия. Тогава отказа електронната система, която контролира стъпката на витлото, което оставило самолета почти без тяга. Двучленният екипаж решава да предприеме веднага аварийно кацане, а не да се катапултира.

Самолетът се приземява на грунтовата полоса паралелно с асфалтовата писта в Долна Митрополия. Машината е с тежки повреди по крилото, колесника, двигателя и витлото, а екипажът е без сериозни наранявания.

Снимки: Михаил Йорданов

Свързани теми

Предишна публикация
Китай разработва два нискозабележими ударни самолета
Следваща публикация
Стартират законови промени заради концесията на летище София
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Италия поръчва още M-345

Италия е подписала за още 13 реактивни учебно-тренировъчни самолети Leonardo M-345. Стойността на сделката е €300 млн.

Меню