Министърът на отбраната на САЩ призова Конгреса да не спира доставките на F-35 за Турция

17 прочитания

Министърът (секретарят) на отбраната на САЩ Джим Матис призова Конгреса на страната да не спира достъпа на Турция до изтребителите F-35. В противен случай ще се появят проблеми с логистиката, които ще доведат до повишаване на цената и забавяния в доставките.

„В момента съм против премахването на Турция от програмата F-35”, заявява Матис, докато двете камери на американския Конгрес финализират военния бюджет на САЩ за финансовата 2019 г.

Във военния бюджет ще бъдат включени клаузи, които ще забранят доставката на F-35 за Турция, чрез забрана на Пентагона да предоставя стоки и услуги на страната по тази програма.

Американските законодатели изразяват притеснения за външнополитическия курс на Турция, покупката на зенитно-ракетни комплекси С-400 и арестите на американски граждани.

„Ако изкараме Турция от програмата, това значи спиране на доставките от турските подизпълнители. Това ще забави доставката на 50 до 75 броя F-35 и ще ни отнеме около 18 до 24 месеца за да възстановим логистичната верига, докато намерим нови подизпълнители. Това ще струва време и пари”, заявява още Матис в свое писмо до Конгреса.

Действията на Матис не са изненадващи. В края на юни 2018 г. американският президент Доналд Тръмп е гарантирал в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Таип Ердоган, че доставките на F-35 няма да бъдат спирани.

Бюджетът на Пентагона трябва да бъде разписан от президента Тръмп преди да влезе в сила. Все още не е ясно в какъв вид ще излезе той от Конгреса и как ще реагира Белия дом.

На 21 юни 2018 г. Lockheed Martin официално предаде първите два F-35A на Турция, но за сега тези и следващите изтребители ще останат в САЩ, където ще се извършва обучението на турския летателен и технически състав. По план, първата доставка на F-35 в Турция трябва да стане в края на 2019 или началото на 2020 г. Страната иска да купи общо 100 – 120 самолета и до момента е вложила около $1,25 млрд. в разработката на самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел свали сирийски Су-22
Следваща публикация
Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ планират скоро да използват F-35B в бой

Корпусът на морската пехота на САЩ планира, в най-скоро време, да използва своите изтребители от следващо поколение F-35B в реален бой. Това съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Първите серийни Су-57 ще бъдат получени през 2019 г.

Първите серийни изтребители от следващо поколение Су-57 ще бъдат получени в руските ВКС през 2019 г. Това е заявил руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворчуко, цитиран от ТАСС.

Меню