Министърът на отбраната на САЩ призова Конгреса да не спира доставките на F-35 за Турция

17 прочитания

Министърът (секретарят) на отбраната на САЩ Джим Матис призова Конгреса на страната да не спира достъпа на Турция до изтребителите F-35. В противен случай ще се появят проблеми с логистиката, които ще доведат до повишаване на цената и забавяния в доставките.

„В момента съм против премахването на Турция от програмата F-35”, заявява Матис, докато двете камери на американския Конгрес финализират военния бюджет на САЩ за финансовата 2019 г.

Във военния бюджет ще бъдат включени клаузи, които ще забранят доставката на F-35 за Турция, чрез забрана на Пентагона да предоставя стоки и услуги на страната по тази програма.

Американските законодатели изразяват притеснения за външнополитическия курс на Турция, покупката на зенитно-ракетни комплекси С-400 и арестите на американски граждани.

„Ако изкараме Турция от програмата, това значи спиране на доставките от турските подизпълнители. Това ще забави доставката на 50 до 75 броя F-35 и ще ни отнеме около 18 до 24 месеца за да възстановим логистичната верига, докато намерим нови подизпълнители. Това ще струва време и пари”, заявява още Матис в свое писмо до Конгреса.

Действията на Матис не са изненадващи. В края на юни 2018 г. американският президент Доналд Тръмп е гарантирал в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Таип Ердоган, че доставките на F-35 няма да бъдат спирани.

Бюджетът на Пентагона трябва да бъде разписан от президента Тръмп преди да влезе в сила. Все още не е ясно в какъв вид ще излезе той от Конгреса и как ще реагира Белия дом.

На 21 юни 2018 г. Lockheed Martin официално предаде първите два F-35A на Турция, но за сега тези и следващите изтребители ще останат в САЩ, където ще се извършва обучението на турския летателен и технически състав. По план, първата доставка на F-35 в Турция трябва да стане в края на 2019 или началото на 2020 г. Страната иска да купи общо 100 – 120 самолета и до момента е вложила около $1,25 млрд. в разработката на самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел свали сирийски Су-22
Следваща публикация
Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Италия няма да купува повече F-35 и ще преразгледа настоящата сделка

Италия няма намерение да купува повече изтребители от следващо поколение F-35 и ще преразгледа настоящото споразумение. Това е съобщил министъра на отбраната на страната Елисабета Трента вчера, 6 юли 2018 г., по време на телевизионно интервю.

Меню