Швейцария отново избира нов изтребител

39 прочитания

Швейцария стартира отново процес по избор на нов боен самолет. На 6 юни 2018 г. страната е изпратила покани за участие до четири страни за пет отделни изтребителя.

Поканите са изпратени до Германия за Eurofighter, Франция за Rafale, Швеция за Gripen E и САЩ за F/A-18 Super Hornet и F-35A. Страните имат до януари 2019 г. да заявят своето участие и да изпратят базова информация за офертите си.

Тя трябва да включва калкулация за това колко броя изтребители ще са необходими за да се изпълняват базовите изисквания на швейцарските ВВС, цени за придобиване на 30 или 40 бойни самолета, заедно с логистика, въоръжение и обучение, информация за възможното коопериране между страните продавачи и Швейцария и информация за възможните офсети по сделката.

Тази информация ще бъде анализирана и оценена, като 55% от крайната оценка ще идва от оперативната ефективност, включително цената за експлоатация, 25% от експлоатационните характеристики, включително цена за придобиване, 10% от междудуржавната кооперация и още толкова от компенсационните споразумения.

Швейцария планира между май и юли 2019 г. да бъде извършено сравнително изпитание между кандидатите, които ще бъдат сравнени при извършване на различни стандартни за швейцарските ВВС задачи.

След приключването на изпитанията, през ноември 2019 г. страните ще бъдат поканени да дадат своите финални и най-добри оферти. В тези предложения трябва да бъдат включени и отговори на допълнителни въпроси, които са изникнали по време на изпитанията. Последните оферти трябва да бъдат дадени до май 2020 г.

Окончателната оценка на предложенията ще бъде изготвена във втората половина на 2020 г. и ще бъдат представена на швейцарския Федерален съвет (представляващ изпълнителната власт в конфедерацията), от който ще се иска финално решение.

През тази пролет Швейцария взе решение да купи 30 до 40 нови изтребители и да подмени своите зенитно-ракетни комплекси. За това са отделени 8 млрд. швейцарски франка (€6,96 млрд.), което ще се превърне в най-голямата оръжейна програма в швейцарската история.

Швейцария планира да подпише договор за новия изтребител през 2022 г., а той да бъде получен между 2025 и 2030 г. Сега наличните 22 броя F-5E/F ще бъдат свалени от въоръжение преди това, а 30-те изтребителя F/A-18C/D ще бъдат пенсионирани паралелно с получаване на новата машина.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия избра F-16V
Следваща публикация
Великобритания интегрира нови оръжия в Eurofighter
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: За какво ни трябват изтребители?

„До изтребителите ли е опряла армията в момента? За какво ни трябват тези изтребители в момента”, така остро премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти днес, 18 септември 2017 г., програмата за покупка на нови бойни самолети за ВВС.

Унгария купува още четири Gripen

Унгария купува още четири многоцелеви изтребителя Gripen C и удължава експлоатацията на типа до поне…

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Меню