Израел свали сирийски Су-22

34 прочитания

Израелски зенитно-ракетен комплекс Patriot е свалил сирийски изтребител-бомбардировач Су-22. Инцидентът е станал на границите между двете страни днес, 24 юли 2018 г.

Бойният самолет е излетял от сирийската авиобаза Т-4 и се е насочил за нанасяне на удари по цели в района на населения пункт Сайда в долината на реки Ярмук. Това е в непосредствена близост с Голанските възвишения – окупирана от Израел територия, която де юре все още е сирийска собственост, но де факто се управлява от Израел от 1967 г.

Израелската трактовка на инцидента е, че сирийският Су-22 е навлязъл на 2 km в израелска територия и веднага е бил свален с две ракети изстреляни от ЗРК Patriot. Според сирийските власти, машината е била над сирийска територия, когато е била поразена.

Пилотът, който е бил полковник от сирийските ВВС, е загинал.

Сирийските правителствени сили в момента ликвидират последните райони на съпротива в южната част на страната. Офанзивата им започна в средата на юни и се развива изключително успешно.

Вчера, 23 юли 2018 г., израелското ПВО изстреля две ракети по сирийски балистични ракети 9К79 „Точка”. Едната ракета, обаче е била унищожена в полет, след като е станало ясно, че целта ѝ не е насочена към израелска територия, а втората не е попаднала в целта. Ракетите са били изстреляни от противоракетния комплекс Kelah Da’vid. Това е бил бойният дебют на системата.

Това не е първият случай на свален сирийски боен самолет от израелската ПВО. На 23 септември 2014 г. отново ЗРК Patriot свали Су-24, който се намираше в района на Голанските възвишения.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция използва Gripen срещу горските пожари
Следваща публикация
Министърът на отбраната на САЩ призова Конгреса да не спира доставките на F-35 за Турция
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…

Русия даде допълнителни данни за действията на сирийското ПВО по време на удара от 14 април

Руското МО даде допълнителна информация за действията на сирийското ПВО по време на ракетния удар от 14 април 2018 г. Според новите данни, за поразяването на 71 крилати ракети са били използвани 112 зенитни ракети.

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Меню