Израел свали сирийски Су-22

34 прочитания

Израелски зенитно-ракетен комплекс Patriot е свалил сирийски изтребител-бомбардировач Су-22. Инцидентът е станал на границите между двете страни днес, 24 юли 2018 г.

Бойният самолет е излетял от сирийската авиобаза Т-4 и се е насочил за нанасяне на удари по цели в района на населения пункт Сайда в долината на реки Ярмук. Това е в непосредствена близост с Голанските възвишения – окупирана от Израел територия, която де юре все още е сирийска собственост, но де факто се управлява от Израел от 1967 г.

Израелската трактовка на инцидента е, че сирийският Су-22 е навлязъл на 2 km в израелска територия и веднага е бил свален с две ракети изстреляни от ЗРК Patriot. Според сирийските власти, машината е била над сирийска територия, когато е била поразена.

Пилотът, който е бил полковник от сирийските ВВС, е загинал.

Сирийските правителствени сили в момента ликвидират последните райони на съпротива в южната част на страната. Офанзивата им започна в средата на юни и се развива изключително успешно.

Вчера, 23 юли 2018 г., израелското ПВО изстреля две ракети по сирийски балистични ракети 9К79 „Точка”. Едната ракета, обаче е била унищожена в полет, след като е станало ясно, че целта ѝ не е насочена към израелска територия, а втората не е попаднала в целта. Ракетите са били изстреляни от противоракетния комплекс Kelah Da’vid. Това е бил бойният дебют на системата.

Това не е първият случай на свален сирийски боен самолет от израелската ПВО. На 23 септември 2014 г. отново ЗРК Patriot свали Су-24, който се намираше в района на Голанските възвишения.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция използва Gripen срещу горските пожари
Следваща публикация
Министърът на отбраната на САЩ призова Конгреса да не спира доставките на F-35 за Турция
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Примитивни дронове за болезнени удари

Технологии примитивни, но в същото време достатъчно ефективни за основното предназначете, които тепърва ще се развиват, с огромен потенциал за използване на терористични цели. Това е основния извод, който може да се направи от изложбата на самоделни ударни безпилотни летателни апарати (БЛА), популярно известни и като дронове, на оръжейното изложение “Армия-2018“ в Кубинка.

Два самолета се блъснаха на земята на летище Бен Гурион

Boeing 737 се сблъска на земята с Boeing 767 по време на наземни операции на израелското летище Бен Гурион, край Тел Авив. При инцидента, който е станал днес, 28 март 2018 г., няма пострадали, но има сериозни поражения по двата самолета.

Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.

Израел се готви да сключи договор с американския самолетостроител Boeing на стойност $11 млрд. В него ще влизат доставки на бойни самолети, летящи танкери и вертолети. Това съобщава местният вестник Israel Hayom.

Меню