Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

39 прочитания

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

Новият изтребител трябва да постъпи на въоръжение през 2040 г. и ще замени френските Dassault Rafale и германските Eurofighter.

Парли е съобщила в социалната мрежа Twitter, че е постигнато споразумение за стартиране на работа по прототипа и демонстратора, като конкретен договор за това трябва да бъде разписан до средата на следващата година.

„Сериозна крачка днес, с постигането на споразумение за старт на изследователската и проектна работа и започването на работа по прототипите на самолета и двигателя до средата на 2019 г.”, пише Парли в Twitter.

През април 2018 г. Франция и Германия подписаха меморандум за споразумение за започване на работа по проекта, който е известен като FCAS и който ще включва освен боен самолети и безпилотни системи, ново въоръжение и други. Франция пое водещата роля при създаването на изтребителя, а Германия, при безпилотните системи.

Около проектът има все още неясноти. Франция иска бойният самолет да е способен да оперира от палубата на самолетоносач и да използва ядрено оръжие, докато Германия няма такива изисквания. Двете страни имат противоречия и около експортния контрол за машината. Германия настоява за по-стриктни правила, докато Франция иска да изнася самолетът без ограничения.

Според източници на Reuters, в близките седмици Dassault и Airbus ще дадат необвързващи оферти за стартиране на първоначалната проектна работа около изтребителя. Двете компании са съгласни да работят по новия боен самолет, но заявиха, че имат необходимост от средства за да започнат дейността си.

По двигателя на новия изтребител ще работят френската компания Safran и германската MTU Aero Engines. По авиониката ще работи Thales, а въоръжението вероятно ще бъде поверено на европейската компания MBDA.

Източници на Reuters посочват, че Франция и Германия се надяват да подпишат първоначалния договор през януари 2019 г. Това трябва да стане със сигурност преди 2020 г., ако влизането на въоръжение се планира за през 2040 г. Неофициалните графици включват още създаване на технологичен демонстратор около 2025 г. и замразяване на спецификациите през 2030 г.

Интерес за работа по FCAS е заявила и Испания, която освен това преглежда опциите си за работа с Великобритания по проекта Tempers, който е също за изтребител от следващо поколение. Не е ясно дали Испания ще се включи от сега във френско-германския проект или ще изчака да види как ще се развие той.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов: Истинското договаряне ще е след избора на платформа
Следваща публикация
Министър Каракачанов отново избра Беларус за ремонта на Су-25
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания вероятно ще замени F/A-18 с Eurofighter

Испания най-вероятно ще замени своите остарели F/A-18 Hornet с новопроизведени Eurofighter. Това е заявил министърът на отбраната на страната Анхел Оливарес, цитиран от местни медии.

Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада

Компанията Saab още няма решение за това, дали ще подаде оферта в канадския конкурс за нов многоцелев изтребител. Това съобщава местното издание The Canadian Press, позовавайки се на представители на фирмата.

Меню