Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия

46 прочитания

В светлината на идващите парламентарни избори в Индия и нестихващата критика от страна на опозицията, индийското МО даде разбивка на цената за придобиване на 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Стойността на сделката е малко под €8 млрд.

Единичната цена на чист едноместен Rafale е €91 млн., а на двуместен – €94 млн. Така цената на самите самолети е €3,42 млрд. Комплектът въоръжение за 36-те самолета е на стойност €710 млн.

Други €1,7 млрд. са дадени за модификация на Rafale по индийските изисквания, които включват например интеграция на израелска нашлемна система за изобразяване и целеоказване, нова система за самозащита, индийска система за обмен на данни, интеграция на индийско въоръжение и други.

Отделно, за самолетообслужващо оборудване, системи за обучение, контрол, тренажори и други подобни, трябва да се платят €1,8 млрд. Първоначалният логистичен пакет е на стойност €353 млн.

През септември 2016 г. Индия и Франция подписаха сделка за доставката на 36 броя Rafale, плюс опция за още 18 машини при същите цени. Първият изтребител от този тип трябва да бъде доставен през 2019 г., а последният през 2025 г.

Въпросът с покупката на 36-те Rafale се превърна в една от основните теми на предстоящите парламентарни избори в Индия. Опозицията атакува управляващите, че са сключили твърде неизгодна сделка на много висока цена, като според тях, разликата е отишла за подкупи на управляващите.

Разликата между управляващия в момента Национален демократически алианс и опозиционния Обединен прогресивен алианс е малка, а изборите са през следващата пролет, като темата за покупката на изтребителите Rafale обещава да остане във фокуса на общественото внимание.

Свързани теми

Предишна публикация
Бериев подписа две сделки за амфибията Бе-200
Следваща публикация
Израел решава в следващите месеци какви нови изтребители да купи
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцария избра F-35

Федералният съвет на Швейцария обяви, че страната ще купи 36 броя изтребителя F-35A, но решението…

Индийските ВВС искат спешно още 36 Rafale

Индийските ВВС оказват сериозен натиск за придобиването на още 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, след като миналата есен страната подписа за същото количество. Това съобщава индийския вестник Times of India.

Меню