Израел решава в следващите месеци какви нови изтребители да купи

82 прочитания

Израел ще реши в следващите три до шест месеца какви нови изтребители да купи – още F-35I или допълнителни F-15. Това съобщава местният вестник Jerusalem Post.

Много от бойните самолети, които днес са на въоръжение в израелските ВВС са на повече от 30 години, което налага тяхната скорошна подмяна, пише Jerusalem Post. Израелските ВВС в момента разполагат с 12 броя F-35I Adir и се очаква до 2024 г. да получи общо 50 от тези машини, които да оборудват две пълни ескадрили.

В момента Израел разсъждава върху това дали да купи още 25 броя F-35I или да заложи на същото количество от последната модификация F-15. Разсъжденията по темата текат в Израел от няколко години, като за сега няма изглед, че има финално решение, въпреки, че периодично се появяват съобщения в една или друга посока.

Въпреки достойнствата на F-35, в Израел се вижда и нуждата от боен самолет, който може да носи по-голям боен товар. Точно такъв е F-15, като страната преговаря за неговата конфигурацията 2040C. Това е вариант, който бе демонстриран от Boeing през 2015 г. и може да бъде изпълнен както на новопроизведени самолети, така и на вече съществуващи F-15. Изтребителите в конфигурация 2040C има AESA радар APG-63(v)3, инфрачервена прицелна система, нова система за самозащита, възможност за обмен на данни с F-22 и F-35, както и промяна в точките за окачване, която позволява носенето на 16 ракети „въздух-въздух”.

Jerusalem Post съобщава, че в рамките на следващите три до шест месеца ще бъде взето окончателно решение за това дали да се поръчат допълнителни F-35I или нови F-15. Сделката ще мине по линия на американската военна помощ за Израел, която между 2018 и 2028 г. ще бъде на стойност $38 млрд.

Свързани теми

Предишна публикация
Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия
Следваща публикация
Австрия ще подмени флота си от вертолети Alouette III
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Свалянето на Ил-20 – новите факти

Унищожаването на руския разузнавателен самолет Ил-20 с ракета от зенитно-ракетния комплекс С-200, изстреляна от сирийската противовъздушна отбрана в района на Латакия, по време на нанасяне на удар от четири израелски изтребители F-16 по цели в района, бързо доведе до остра криза в отношенията между Москва и Тел Авив.

Алжир се интересува от нови МиГ-29

Алжир се интересува от покупка на ескадрила МиГ-29М/М2, която да замени сега използваните изтребители МиГ-29 от предишното поколение. Това съобщава руският бизнес вестник „Коммерсантъ“.

Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Индия даде детайли за въздушния бой от 27 февруари

Индийските ВВС изнесоха детайли за въздушния бой от 27 февруари 2019 г., като твърдят, че в рамките на сражението е свален пакистански изтребител F-16D за сметка на един свален модернизиран МиГ-21 Bison.

Су-57 полетя с новия си двигател

Руският изтребител от следващо поколение Су-57 полетя с нов двигател от т.нар. „втори етап”. Полетът е бил изпълнен днес, 5 декември 2017 г., от летателния изпитателен институт Громов, край Москва.

Меню