Израел решава в следващите месеци какви нови изтребители да купи

82 прочитания

Израел ще реши в следващите три до шест месеца какви нови изтребители да купи – още F-35I или допълнителни F-15. Това съобщава местният вестник Jerusalem Post.

Много от бойните самолети, които днес са на въоръжение в израелските ВВС са на повече от 30 години, което налага тяхната скорошна подмяна, пише Jerusalem Post. Израелските ВВС в момента разполагат с 12 броя F-35I Adir и се очаква до 2024 г. да получи общо 50 от тези машини, които да оборудват две пълни ескадрили.

В момента Израел разсъждава върху това дали да купи още 25 броя F-35I или да заложи на същото количество от последната модификация F-15. Разсъжденията по темата текат в Израел от няколко години, като за сега няма изглед, че има финално решение, въпреки, че периодично се появяват съобщения в една или друга посока.

Въпреки достойнствата на F-35, в Израел се вижда и нуждата от боен самолет, който може да носи по-голям боен товар. Точно такъв е F-15, като страната преговаря за неговата конфигурацията 2040C. Това е вариант, който бе демонстриран от Boeing през 2015 г. и може да бъде изпълнен както на новопроизведени самолети, така и на вече съществуващи F-15. Изтребителите в конфигурация 2040C има AESA радар APG-63(v)3, инфрачервена прицелна система, нова система за самозащита, възможност за обмен на данни с F-22 и F-35, както и промяна в точките за окачване, която позволява носенето на 16 ракети „въздух-въздух”.

Jerusalem Post съобщава, че в рамките на следващите три до шест месеца ще бъде взето окончателно решение за това дали да се поръчат допълнителни F-35I или нови F-15. Сделката ще мине по линия на американската военна помощ за Израел, която между 2018 и 2028 г. ще бъде на стойност $38 млрд.

Свързани теми

Предишна публикация
Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия
Следваща публикация
Австрия ще подмени флота си от вертолети Alouette III
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Меню