Полетя третият прототип на Gripen E

841 прочитания

Третият и последен прототип на Gripen E изпълни първия си полет днес, 10 юни 2019 г. Това съобщиха от Saab.

Полетът, който е бил изпълнен от заводското летище в Линчопинг, е продължил 57 минути. В кабината на самолета се е намирал тест-пилота на Saab Якоб Хогберг.

Първият прототип на Gripen E полетя през юни 2017 г., последван от втория през ноември 2018 г.

Saab в момента ускорява изпитателната програма на Gripen E. Скоро се очаква да се подновят тестовите полети с технологичния демонстратор Gripen Demo, на който ще се отработва най-вече оборудването на кабината.

До края на годината ще полетят и четири серийни Gripen E, които ще се присъединят също към изпитанията. Самолетите формално ще бъдат предадени на шведските и бразилските ВВС.

Шведските ВВС ще получат 60 броя Gripen E, а Бразилия ще получи 36 самолета, от които осем ще са от двуместния модел Gripen F.

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолет се разби на покрива на небостъргач в Ню Йорк
Следваща публикация
Български и сръбски МиГ-29 се готвят да стрелят на Шабла
841 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-15EX изпълни първи полет

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се…

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет

Гигантският самолет Stratolaunch изпълни дебютния си полет вчера, 13 април 2019 г., от летището в Мохаве, Калифорния. Изпитателният полет е преминал нормално.

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Меню