Полетя третият прототип на Gripen E

844 прочитания

Третият и последен прототип на Gripen E изпълни първия си полет днес, 10 юни 2019 г. Това съобщиха от Saab.

Полетът, който е бил изпълнен от заводското летище в Линчопинг, е продължил 57 минути. В кабината на самолета се е намирал тест-пилота на Saab Якоб Хогберг.

Първият прототип на Gripen E полетя през юни 2017 г., последван от втория през ноември 2018 г.

Saab в момента ускорява изпитателната програма на Gripen E. Скоро се очаква да се подновят тестовите полети с технологичния демонстратор Gripen Demo, на който ще се отработва най-вече оборудването на кабината.

До края на годината ще полетят и четири серийни Gripen E, които ще се присъединят също към изпитанията. Самолетите формално ще бъдат предадени на шведските и бразилските ВВС.

Шведските ВВС ще получат 60 броя Gripen E, а Бразилия ще получи 36 самолета, от които осем ще са от двуместния модел Gripen F.

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолет се разби на покрива на небостъргач в Ню Йорк
Следваща публикация
Български и сръбски МиГ-29 се готвят да стрелят на Шабла
844 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Все още няма договор за Су-35 с Египет

Процесът по продажба на Су-35 е напреднал, но все още няма подписан договор. Това е съобщил днес, 26 март 2019 г. заместник-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев, цитиран от „Интерфакс”.

Около руските двигатели за МиГ-29 възникнал и проблем със смазочните материали

Около 10-те двигателя РД-33, които България получи от Русия, е възникнал и проблем със специално масло, което подлежи на контрол от руските държавни експортни органи. Това се чете в стенограмата от заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание, проведена на 9 ноември.

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Меню