ВВС на САЩ избраха AW139 за да пазят своите ядрени ракети

77 прочитания

ВВС на САЩ избраха военизирана версия на двудвигателния вертолет от средния клас Leonardo AW139 за заместник на античните UH-1N Huey, които се използват основно за охрана на силозите с балистични ракети.

Договорът ще е на стойност $2,38 млрд. и ще включва доставката на 84 машини от версията на AW139, която ще бъде наречена MH-139. Машината ще се сглобява в завода на Leonardo във Филаделфия.

Офертата за AW139, която бе предоставена от консорциум от Boeing и Leonardo, бе предпочетена пред тези на Lockheed Martin Sikorsky и Sierra Nevada Corp., които предлагаха версии на UH-60 Black Hawk.

Първият договор за Boeing-Leonardo е на стойност $375 млн. и включва разработката на машината и построяването на първите четири тестови вертолети. ВВС на САЩ очакваха, че програмата ще глътне $4,1 млрд., но офертата на консорциума между Boeing и Leonardo се е оказала с $1,7 млрд. по-ниска.

Първите серийни вертолети трябва да бъдат доставени през 2021 г., а цялата поръчка да бъде изпълнена до 2031 г.

Загубилите кандидати могат да оспорят решението на американските ВВС, както пред Сметната палата на страната, така и в съда. Sikorsky, която днес е собственост на Lockheed Martin, предлагаше HH-60U – вариант на UH-60M. Компанията Sierra Nevada Corp., пък предлагаше да се ремонтират и модернизират изведени от въоръжение UH-60A.

ВВС на САЩ използват доставените в началото на 70-те години на миналия век UH-1N за охрана на силозите на междуконтиненталните балистични ракети, разположени в щатите Уайоминг, Монтана и Северна Дакота. От вертолетите се изисква да пренасят екипи за бързо реагиране, при нарушение на периметъра на ракетните бази, както и да охраняват ядрените бойни глави, при пренасянето им между отделните бази.

Вертолетите се използват и за спомагателни задачи, включително транспорт на високопоставени официални лица в района на Вашингтон и тренировъчни задачи.

AW139 е произведен в над 900 броя и е изключително популярен на цивилния и парацивилния пазар, но експлоатацията му във военни оператори до сега бе по-скоро изключение.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ планират скоро да използват F-35B в бой
Следваща публикация
Свалянето на Ил-20 – пореден епизод
77 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Boeing приключва 2017 г. с 912 нетни поръчки

Американският самолетостроител Boeing приключи 2017 г. с 912 нетни поръчки и така е много вероятно да бият конкурента си от Airbus по отношение на продадени пътнически самолети за изминалата година.

Първи два Enstrom 480B-G за военно обучение в Чехия

Чешката отбранителна компания LOM Praha,която контролира център за ремонт и поддръжка на авиационна техника и военен авиационен учебен център, получи първите два от поръчаните шест учебни вертолета Enstrom 480B-G.

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

Украйна подписа за 55 вертолета от Airbus Helicopters

Украинското правителство подписа договор за доставката на 55 вертолета от европейската вертолетостроителна компания Airbus Helicopters. Това е станало на 29 май 2018 г., а стойността на договора е малко над €550 млн.

Меню