ВВС на САЩ избраха AW139 за да пазят своите ядрени ракети

76 прочитания

ВВС на САЩ избраха военизирана версия на двудвигателния вертолет от средния клас Leonardo AW139 за заместник на античните UH-1N Huey, които се използват основно за охрана на силозите с балистични ракети.

Договорът ще е на стойност $2,38 млрд. и ще включва доставката на 84 машини от версията на AW139, която ще бъде наречена MH-139. Машината ще се сглобява в завода на Leonardo във Филаделфия.

Офертата за AW139, която бе предоставена от консорциум от Boeing и Leonardo, бе предпочетена пред тези на Lockheed Martin Sikorsky и Sierra Nevada Corp., които предлагаха версии на UH-60 Black Hawk.

Първият договор за Boeing-Leonardo е на стойност $375 млн. и включва разработката на машината и построяването на първите четири тестови вертолети. ВВС на САЩ очакваха, че програмата ще глътне $4,1 млрд., но офертата на консорциума между Boeing и Leonardo се е оказала с $1,7 млрд. по-ниска.

Първите серийни вертолети трябва да бъдат доставени през 2021 г., а цялата поръчка да бъде изпълнена до 2031 г.

Загубилите кандидати могат да оспорят решението на американските ВВС, както пред Сметната палата на страната, така и в съда. Sikorsky, която днес е собственост на Lockheed Martin, предлагаше HH-60U – вариант на UH-60M. Компанията Sierra Nevada Corp., пък предлагаше да се ремонтират и модернизират изведени от въоръжение UH-60A.

ВВС на САЩ използват доставените в началото на 70-те години на миналия век UH-1N за охрана на силозите на междуконтиненталните балистични ракети, разположени в щатите Уайоминг, Монтана и Северна Дакота. От вертолетите се изисква да пренасят екипи за бързо реагиране, при нарушение на периметъра на ракетните бази, както и да охраняват ядрените бойни глави, при пренасянето им между отделните бази.

Вертолетите се използват и за спомагателни задачи, включително транспорт на високопоставени официални лица в района на Вашингтон и тренировъчни задачи.

AW139 е произведен в над 900 броя и е изключително популярен на цивилния и парацивилния пазар, но експлоатацията му във военни оператори до сега бе по-скоро изключение.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ планират скоро да използват F-35B в бой
Следваща публикация
Свалянето на Ил-20 – пореден епизод
76 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair взима още 25 броя Boeing 737 Max

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair заяви, че поръчва още 25 броя Boeing 737 Max 8, като с това общия брой на поръчаните самолети от новото поколение на 737 достигат 135.

Поръчка за 58 конвертоплана V-22 Osprey

Консорциума Bell Boeing получи поръчка за 58 конвертоплана от фамилията V-22 Osprey. Стойността на сделката е $4,2 млрд. и покрива летателни апарати за въоръжените сили на САЩ и Япония.

Меню