Свалянето на Ил-20 – пореден епизод

159 прочитания

На 23 септември 2018 г. руското военно министерство огласи своята окончателна версия за свалянето на разузнавателния самолет Ил-20М в Сирия.

При инцидента на 17 септември руският самолет, захождащ за кацане на руската авиобаза Хмеймим, беше поразен с ракета 5В28Н от зенитно-ракетен комплекс С-200ВЭ, изстреляна от сирийската противовъздушна отбрана, като загинаха всички на борда – 15 души екипаж.

Още на другия ден говорителят на руското военно министерство, генерал-майор Игор Конашенков изнесе брифинг за представители на медиите, където беше предоставена информация за това кога, как и къде, и при какви обстоятелства е бил свален самолетът. Беше съобщено, че това е станало по време на удар на четири израелски изтребителя, които са пуснали управляеми бомби GBU-39 по цели на сирийска територия, и че израелските самолети са се намирали в близост до злополучния Ил-20. Пуснатата по F-16 сирийска ракета от ЗРК С-200 се е отклонила към руския самолет, който е представлявал по-голяма цел, с по-голяма радиолокационна отразяваща повърхност. Също така беше съобщено, че израелската страна е съобщила на руската за готвения удар срещу цели на сирийска територия само една минута преди неговото нанасяне. Това не е дало възможност да се отклони самолетът Ил-20 в безопасна зона.

Генерал-майор Игор Конашенков

Брифингът на 23 септември се проведе три дни след срещата на командващия израелските ВВС, генерал-майор Амикам Норкин, с високопоставени руски военни в Москва. По време на нея израелската страна е предала на руската доклад от 40 страници, описващи на руски и английски език последователността на събитията на 17 септември, така, както е видяна от израелска страна. Същевременно в руски медии – на първо място вестник „Коммерсантъ“ и информационната агенция РИА „Новости“ – се появиха информации, че по израелски данни в момента на поразяването на руския Ил-20 от сирийската ракета израелските изтребители са били кацнали, а предупреждението за удара е било дадено доста по-рано от една минута преди неговото нанасяне.

На брифинга от 23 септември руската страна представи осъвременена версия на обстоятелствата около свалянето на Ил-20, с някои факти, които се различават от изнесените на предишния брифинг от 18 септември, основно във времето, в което различни събития са станали факт. Основните изводи за груби нарушения от израелска страна на съществуващите договорености между Русия и Израел за избягване на конфликти в сирийското въздушно пространство, по силата на които двете страни са длъжни да се уведомяват взаимно за действия на техните самолети в зони, където може да възникнат конфликти, бяха повторени. Според становището на руската страна, изнесено от Коншенков, именно тези груби нарушения на договорките са довели до възникване на ситуацията, при която руският разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийска ракета.

Последната руска версия
На брифинга Конашенков представи поминутна хронология за развитие на събитията, създадена на база на руските средства за радиолокационен контрол и обмена на информация с израелската страна. Според тази окончателна руска версия за събитията, разузнавателният самолет Ил-20 с 15 военнослужещи на борда е изпълнявал от 20,31 часа задача за следене на обстановката в провинция Идлиб.

В същото време група от четири изтребителя F-16 e излетяла от територията на Израел за нанасяне на внезапен удар по промишлени обекти на сирийска територия. Те са навлезли във въздушното пространство над неутрални води на Средиземно море, като са заели район за патрулиране на 90 km западно от крайбрежния сирийски град Латакия.

В 21,39 часа представител на командването на ВВС на Израел със звание полковник е оповестила по канала за „деконфликтинг“ установен с командването на руската групировка в Сирия за предстоящ удар по обекти. В уведомлението е ставало е дума, че в близките минути Израел ще нанесе удар по обекти, които се намират на север в Сирия.

След една минута, в 21,40 часа, четирите изтребителя F-16 нанасят удар с управляеми планиращи боеприпаси GBU-39 по промишлени обекти в района на град Латакия. По този начин, оповестяването на руската групировка за провеждането на операцията от израелска страна е направено в нарушение със съществуващите договорености. То е несвоевременно, като е дошло едновременно с началото на удара. Според Конашенков тези действия представляват пряко нарушение на руско-израелските договорености от 2015 г. за предотвратяване на инциденти между въоръжените сили на сирийско направление, постигнати от съвместна работна група.

Руската страна също обръща внимание на факта, че представителят на ВВС на Израел по време на уведомлението за нанасяне на удара е казала, че целите се намират на север в Сирия. Разговорът се е провел на руски език и руското военно министерство има запис.

Веднага след получаването на тази информация, командирът на самолета Ил-20, намиращ се в северната част на Сирия, е получил указания да се изнесе от района на изпълнение на задачата и да се върне в базата.

Конашенков твърди, че израелските удари са нанесени не в северната част на Сирия, а в района на град Латакия, който се намира в западна провинция, а самият град е разположен на западното крайбрежие на страната.

По този начин израелският офицер, съобщил за предстоящият удар, е въвел в заблуждение руската страна за района на нанасяне на удара. Това не е позволило да се изведе Ил-20 в безопасен район. Освен това, не е било указано и местоположението на израелските самолети F-16.

В 21,51 часа сирийските средства за ПВО са пристъпили към отразяване на израелската атака, като са започнали да пускат зенитни ракети. След удара израелските самолети отново са заели зона за дежурство във въздуха на 70 km западно от сирийското крайбрежие, създавайки радиоелектронни смущения и вероятно са се готвели за нанасяне на повторни удари.

В 21,59 часа един от израелските самолети е започнал маньовър в посока сирийското крайбрежие, сближавайки се с Ил-20, които вече е изпълнявал заход за кацане. Това движение е било възприето от разчетите на сирийската ПВО като нова атака на израелската авиация.

Според Конашенков, в този момент израелският пилот не може да не е разбрал, че ефективната отразяваща повърхност (площ на отразяване при облъчване с радиовълни от радари) на самолета Ил-20 значително превъзхожда тази на изтребителя F-16 и че по този начин руският самолет ще се окаже предпочитаната цел за зенитната ракета. Също така израелците са знаели, че руските и сирийските системи „свой-чужд“ са различни и сирийските радиолокационните станции може да опознаят Ил-20 като групова цел, съставена от израелски изтребители.

В този момент Ил-20 е изпълнявал завой за започване на заход за кацане на летище Хмеймим и се оказал в посоката на огъня на сирийските средства за ПВО. Тук Конашенков споменава, че наблюдавайки руския самолет Ил-20, израелските изтребители са се прикрили зад него от обстрел от зенитни ракети, продължавайки да маневрират в дадения район.

В 22,03 часа сирийската зенитна ракета е поразила по-голямата и по-близка цел – самолетът Ил-20. Командирът на екипажа е доложил за пожар на борда и начало на аварийно снижение.
В 22,07 часа отметката от Ил-20 изчезва от екраните на радарите. При това израелските самолети не са се върнали в своето въздушно пространство, а са останали в същия район, където са продължили дежурството във въздуха до 22,40 часа.

В 22,29 часа дежурният офицер от командването на руската групировка в Сирия уведомява израелския офицер в командния пункт на ВВС, че руски самолет Ил-20 търпи бедствие и изисква напускане на израелските самолети от района, защото се задействат руските спасителни средства. Израелският офицер в звание лейтенант отговаря че е приел информацията и ще я предаде на командването.

В 22,40 часа изтребителите F-16 напускат района. След това, чак в 22,53 или 50 минути след поражението на руския Ил-20 от сирийската ракета, оперативния дежурен от командния пункт на ВВС на Израел в звание полковник се свързва с руския команден център в Хмеймим и съобщава: „Вашата информация за бедствието на Ил-20 е приета. Ние изчистихме зоната. Ако е необходима помощ, готови сме да помогнем“.

От руска страна на брифинга са представени данни от средствата за обективен контрол, които според Конашенков свидетелстват, че действията на израелските пилоти, довели до гибелта на 15 руски военнослужещи, говорят или за техния непрофесионализъм, или като минимум за престъпна небрежност. Затова и Конашенков е заявил на брифинга от 23 септември официалната руска позиция, че вината за трагедията с руския самолет Ил-20 е изцяло на ВВС на Израел и на тези, които са взели решение за този тип дейност.

Също така руската страна е подчертала, че действията на изтребителите на ВВС на Израел във вечерта на 17 септември са станали в района на трасето за заход за кацане на летище Хмеймим, ползвано не само от военни, но и от граждански самолети. По този начин израелските изтребители са създали пряка заплаха за всеки пътнически и транспортен самолет, който е могъл да бъде в района по това време и да стане жертва на авантюризма на израелските военни.

Конашенков също така е споменал на брифинга, че поведението на израелските летци се отличава коренно от това на американската авиация в района. Между руската и американската страна също е установен канал за предотвратяване на инциденти във въздуха, където страните своевременно се оповестяват една друга за плановете за използване на авиацията в различни части на Сирия. Това позволява своевременно да се взимат мерки за изключване на всякакви ситуации, представляващи заплаха за руските и американските военнослужещи, както във въздуха, така и на земята.

Освен това, според Конашенков, руската страна нито веднъж не е нарушила договореностите с Израел и не използвала развърнатите в Сирия руски средства за ПВО (за обстрел на израелски самолети), дори и при положение, че в хода на нанасянето от Израел на авиационни удари в редица случаи са възникнали моменти, създаващи потенциална заплаха за безопасността на руски военнослужещи.

За времето на действие на договореностите, от руска страна са изпратени до командния център на ВВС на Израел 310 уведомления за действия на руски военни самолети в близост до израелска територия. От израелска страна са постъпили 25 подобни уведомления за действията на нейната авиация, и то непосредствено преди самите удари.

Конашенков изрежда успехите във военното сътрудничество между Русия и Израел, установено в Сирия, и стига до извода, че враждебните действия на израелските ВВС в отношение на руския самолет Ил-20 излизат извън рамките на цивилизованото построяване на отношенията. Представените обективни данни от събитията на 17 септември говорят за това, че военното ръководство на Израел или не цени нивото на отношения с Русия, или пък не контролира отделните командвания и командири, неразбиращи, че техните действия водят към трагедия.

Израелският отговор
От израелска страна на 24 септември имаше реакция на брифинга и изнесените данни от генерал-майор Конашенков. Основното опровержение в реакцията на израелското военно министерство беше, че ВВС не са се опитвали да се крият зад руския Ил-20 в хода на провеждането на операцията в Сирия и своевременно да подали предупреждение за нея до руските военни.

Заедно с това, израелското военно ръководство призовава да се продължи „деконфликтната“ координация с руснаците в хода на военните действия, които Тел Авив не смята да прекратява.
В съобщението се споменава, че руските военни са получили изчерпателни, точни и фактически детайли, които ясно свидетелстват, че деконфликтния механизъм е бил задействан в релевантно време, по начин, както той се прилагал в последните две години и половина, и ВВС на Израел не са се крили зад никакъв самолет. Също така се споменава, че в момента, когато Ил-20 е бил ударен от сирийска зенитна ракета, израелските самолета вече са се намирали във въздушното пространство на своята страна, след завършване на бомбардировката на набелязаните цели в провинция Латакия.

От есента на 2015 г. между Русия и Израел е задействан механизъм за комуникация, който позволява да се предотвратят случайни сблъсъци и други опасни инциденти по време на операцията в Сирия, където израелски самолети редовно атакуват обекти на военното присъствие на Иран и неговите съюзници. В прес-съобщението, датиращо от 24 септември, израелската страна е заявила, че съхранението на координацията е в интерес на двете страни, и при това е подчертала, че няма намерение да се отказва от операции в Сирия. „Армията за самоотбраната на Израел продължава да действа съгласно разпорежданията на правителството на страната против непреставащите опити на Иран да се закрепи във военно отношение в Сирия и да снабдява терористичната организация „Хизбула“ (базирана в Ливан) с летално и точно въоръжение“, се споменава в съобщението.

Според израелската страна, атакуваният обект в Латакия се е използвал за съхранение на оборудване за производство на въоръжения, което Иран е възнамерявал да предаде на своите ливански съюзници.

Руските военни ответни мерки
Първите мерки от руска страна бяха за затваряне на обширни зони от въздушното пространство пред сирийския и израелския бряг, на височина до 5000 метра, за гражданско въздухоплаване от 20 до 26 септември, под претекст провеждане на военни учения и ракетни стрелби от руските въоръжени сили. Няма съмнение, че това затваряне на въздушното пространство има и цел да предотврати нови удари от израелска страна по цели в Сирия.

След това, на 24 септември руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че е решено да се предприемат адекватни ответни мерки. Първата от тях е, че руските войски в Сирия ще започнат да създават в прилежащите към Средиземно море райони на Сирия радиоелектронни смущения. Тяхната цел е да заглушат сигналите на системите за спътникова навигация, а също така и на бордовите радари и системите за комуникация и обмен на тактическа информация на бойните самолети, атакуващи обекти на сирийска територия. Най-вероятно тези смущения ще бъдат създавани по време и в зони, където няма полети на руски и сирийски бойни самолети. В момента руските войски в Хмеймим и вероятно в Тартус разполагат с мобилни системи за създаване на радиоелектронни смущения от ново поколение с висока мощност „Красуха-4“ (поне такива бяха видени на снимки, логично е да прехвърлят и други), както и монтирани на вертолет системи „Рычаг-АВ“.

Елемент от системата за РЕБ „Красуха“

Освен това Шойгу е заявил, че командните пунктове на сирийските части за ПВО ще получат нова апаратура, гарантираща опознаването на всичките руски самолети в сирийското въздушно пространство като „свои“. В момента руските и сирийските части за ПВО ползват различни системи за опознаване.

Вертолет със системата за РЕБ „Рычаг-АВ“

Новото оборудване – автоматизирани системи за управление за командните пунктове – ще се използва за централизирано управление на всичките сили и средства на ПВО на Сирия, наблюдение на въздушната обстановка и оперативно подаване на целеуказване (към зенитно-ракетните батареи и дивизиони, в обсега на които влизат целите, набелязани за обстрел).

Същият ден дойде и съобщението от Шайгу за взетото решение за предаване на Сирия на един зенитно-ракетен комплекс С-300, който има далечина на действие до 250 km, може да поразява едновременно по няколко въздушни цели и има висока защита от смущения. Той ще пристигне в близките две седмици, за да укрепи бойните възможности на сирийската ПВО. Според него, през 2013 г. Москва е замразила доставката на С-300 за Сирия (поръчан по договор от 2010 г., като замразяването е станало по молба на Израел), но сега ситуацията се е изменила и това не е по вина на Москва.

ЗРК С-300 по време на стрелба

Последната информация
На 24 септември, в нови брифинг, генерал-майор Конашенков предостави нови доказателства за израелския принос към свалянето на Ил-20, очевидно в отговор на прес-съобщението на израелското министерство на отбраната по-рано същия ден.

Новата информация на брифинга касае местоположението на израелските самолети, злополучния Ил-20 и пуснатата сирийска ракета от ЗРК С-200. Данните са получени от индикаторите на пункта за бойно управление на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, разположен на авиобаза Хмеймим.

Разчета на ЗРК С-400 по време на работа

Конашенков е показа на картината, изобразяваща обстановката малко след пуска на ракетата от сирийския ЗРК С-200, в 22,01:27 ч. Ракетата е засечена от радиолокатора на С-400 и получава индекс 158Б. Буквата Б означава, че това е въздушна цел, летяща по балистична траектория с висока скорост. Даването на буквените индекси и номерата на цели става самостоятелно от автоматизираната система за управление на комплекса, в зависимост от характеристиките на целите.

Радарната картина от комплекса С-400, малко преди руския Ил-20 да бъде поразен

В дадения момента се вижда на екрана, че посоката на полета на ракетата от сирийския ЗРК С-200 е насочена към израелския изтребител F-16. Също така се вижда и местоположението на израелският изтребител F-16. Той е в непосредствена близост до Ил-20 и се намира на височина между 9 и 10 km, на един и същи азимут с Ил-20. На картината руският самолет е представен с отметката с номер 007 (зелена, защото това е цел, която отговаря като „свой“ на запитването от радара на ЗРК-400), а израелския F-16 със 149 (червена). При това височината на полета на ракетата е по-голяма от тази и на двата самолета.

Според Конашенков, в 22,02:07 часа, главата за самонасочване на сирийската ракета е презахванала Ил-20, който има по-голяма радиолокационна отразяваща повърхност и по-ниска скорост. Тогава тя рязко изменя своята посока и тръгва към Ил-20. Конашенков споменава, че пункта за бойно управление на руския ЗРК С-400 е фиксирал момента на поразяването на Ил-20 от сирийската ракета – в 22,02:45 часа. В 22,04:18 ч. отметката от руския самолет изчезва от екрана на радара.

След това, израелския F-16, укрил се от ракетата за Ил-20, е останал в района за патрулиране западно от сирийското крайбрежие. Към 22,04:18 останалите три F-16 също продължават да стоят в своята зона за дежурство западно от Латакия. Конашенков също е казал, че след падането в морето на останките на Ил-20, израелските F-16 са продължили да се намират в зоната на трагедията, като един е бил в непосредствен близост до мястото на попадение на ракетата в руския самолет.

Също така, по време на брифинга Конашенков обръща внимание на факта, че номерът на въздушната цел на този F-16, присвоен от автоматизираната система за управление на руския ЗРК С-400 се е променил. Това свидетелства за факта, че веднага след попадението на ракетата в Ил-20 този F-16 рязко е променил посоката и височината на полета (тоест пилотът е извършил противоракетно маневриране). Това е било добре фиксирано от радиолокационните средства на ЗРК С-400.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ избраха AW139 за да пазят своите ядрени ракети
Следваща публикация
Свалянето на Ил-20 – новите факти
159 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Русия даде допълнителни данни за действията на сирийското ПВО по време на удара от 14 април

Руското МО даде допълнителна информация за действията на сирийското ПВО по време на ракетния удар от 14 април 2018 г. Според новите данни, за поразяването на 71 крилати ракети са били използвани 112 зенитни ракети.

ELTA представи наземните си радари в София

Израелската компания Elta, част от държавната корпорация IAI (Israel Aerospace Industries), представи днес, 16 април 2019 г., своето портфолио от наземно базирани 3D радари.

Меню