САЩ планират скоро да използват F-35B в бой

16 прочитания

Корпусът на морската пехота на САЩ планира, в най-скоро време, да използва своите изтребители от следващо поколение F-35B в реален бой. Това съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Според CNN, бойните полети ще се осъществят над Афганистан, а самолетите в момента са на борда на десантния кораб USS Essex, който плава в Арабско море. Тези F-35B са изпълнили няколко мисии за разузнаване и наблюдение над Сомалия, като са били в готовност да подкрепят операции в размирната страна.

Това няма да е първото бойно използване на F-35 в историята. През май 2018 г. Израел се похвали, че е използвал своите F-35I в реални бойни мисии, като машините са ударили поне две цели. Но тогава не бяха дадени други подробности.

На борда на USS Essex се намира ескадрилата на Корпуса на морската пехота VMFA-211. Тя премина на F-35B през юни 2016 г.

Корпусът на морската пехота на САЩ обяви, че неговите F-35B са достигнали първоначално ниво на бойна готовност през юли 2015 г. Вариантът с вертикално кацане и скъсено излитане вече извърши няколко продължителни задгранични командировки, но все още няма записани реални бойни полети.

Свързани теми

Предишна публикация
Примитивни дронове за болезнени удари
Следваща публикация
ВВС на САЩ избраха AW139 за да пазят своите ядрени ракети
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus показа нискозабележима изпитателна платформа

Европейската компания Airbus Defence & Space изненадващо разкри днес, 5 ноември 2019 г., че е изработила изпитателна платформа, която в последните години е преминала през задълбочени изследвания с цел намаляване на радарната, акустична, инфрачервена и визуална сигнатура.

Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Су-57 полетя с новия си двигател

Руският изтребител от следващо поколение Су-57 полетя с нов двигател от т.нар. „втори етап”. Полетът е бил изпълнен днес, 5 декември 2017 г., от летателния изпитателен институт Громов, край Москва.

Меню