САЩ планират скоро да използват F-35B в бой

16 прочитания

Корпусът на морската пехота на САЩ планира, в най-скоро време, да използва своите изтребители от следващо поколение F-35B в реален бой. Това съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Според CNN, бойните полети ще се осъществят над Афганистан, а самолетите в момента са на борда на десантния кораб USS Essex, който плава в Арабско море. Тези F-35B са изпълнили няколко мисии за разузнаване и наблюдение над Сомалия, като са били в готовност да подкрепят операции в размирната страна.

Това няма да е първото бойно използване на F-35 в историята. През май 2018 г. Израел се похвали, че е използвал своите F-35I в реални бойни мисии, като машините са ударили поне две цели. Но тогава не бяха дадени други подробности.

На борда на USS Essex се намира ескадрилата на Корпуса на морската пехота VMFA-211. Тя премина на F-35B през юни 2016 г.

Корпусът на морската пехота на САЩ обяви, че неговите F-35B са достигнали първоначално ниво на бойна готовност през юли 2015 г. Вариантът с вертикално кацане и скъсено излитане вече извърши няколко продължителни задгранични командировки, но все още няма записани реални бойни полети.

Свързани теми

Предишна публикация
Примитивни дронове за болезнени удари
Следваща публикация
ВВС на САЩ избраха AW139 за да пазят своите ядрени ракети
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша е близо до сделка за F-35

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Нова порция скандали около белгийския изтребителен конкурс

Белгийският вестник De Standaard публикува доклад на белгийското МО от 2015 г. в което се вижда, че страната фаворитизира покупката на F-35 и смята да проведе формален конкурс, който да официализира избора. Това е поредният скандал, който избухва около процеса на избор на нов изтребител в Белгия.

Катар поиска да купи F-35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера,…

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Меню