Първи полети с F-35 от палубата на HMS Queen Elizabeth

16 прочитания

Първите полети с изтребителя със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B от палубата на новия британски самолетоносач HMS Queen Elizabeth станаха факт. Събитието е станало на 25 септември 2018 г., но за него бе съобщено едва късно снощи.

Двойката F-35B, участваща в теста, е от състава на изпитателната ескадрила VX-23 от състава на ВМС на САЩ. Пилотите, обаче са британци – един от флотската авиация и един от Кралските ВМС. Те са се приземили вертикално на самолетоносача и след кратка почивка са излетели от него с помощта на бордния трамплин.

За сертификацията на HMS Queen Elizabeth за палубни операции с F-35B ще са нужни около 500 изпитателни полета в рамките на около 11 седмици. При следващите тестове ще участват и други британски летци, както и техни американски колеги от ескадрилата VX-23. Всички тези изпитания ще станат факт в Атлантическия океан, в близост от Източното крайбрежие на САЩ.

Самолетоносачът HMS Queen Elizabeth бе спуснат на вода през юли 2014 г., като бе приет на въоръжение в Кралските ВМС през декември 2017 г. Палубното му крило в момента се ограничава до вертолети Merlin HM.2 и НС.4.

Към настоящия момент Великобритания разполага с 16 броя F-35B – девет са в страната, а останалите седем се намират в САЩ, където участват в изпитания и програмата за обучение на британски пилоти, техници и инженери.

Планира се до края на годината първата британска ескадрила (617-та от състава на Кралските ВВС) да достигне първоначално ниво на бойна готовност. Възможността за опериране и бойни действия от палубата на HMS Queen Elizabeth трябва да стане факт през 2020 г.

Великобритания има намерение да купи 138 броя F-35B, но до момента е сключена реална сделка за 48 изтребителя, като решение за това колко от останалите 90 да бъдат поръчани за сега няма.

Свързани теми

Предишна публикация
Primera Air фалира
Следваща публикация
F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение

Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от следващо поколения. Проектът е наречен Tempest (силна буря) и бе разкрит днес, 16 юли 2018 г., в рамките на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Меню