Primera Air фалира

9 прочитания

Малкият скандинавски оператор Primera Air прекратява операциите си в полунощ на 2 октомври 2018 г., след като не успя да осигури финанси за поддръжката на своя флот. Това съобщава Flightglobal.

Компанията обяви, че спирането на операциите засяга не само основната авиокомпания Primera Air Scandinavia, която е базирана в Дания, но и дъщерното дружество Primera Air Nordic, което е разположено в Латвия.

В съобщение от борда на директорите на Primera Air се казва, че причините за фалита се коренят в непредвидими и злополучни развития, която са се случили с компанията в последните две години.

От компанията съобщават, че миналата година им се е наложило да извадят от експлоатация самолет, поради открита корозия, което е довело до загуби от над €10 млн. Въпреки, че са били предприети стъпки към модернизация на флота с Airbus A321neo и Boeing 737 Max, забавяне в доставките им е довело до това, че авиокомпанията е трябвало да отменя полети, което е довело до още финансови загуби.

В последната година Primera Air е натрупала загуби от над €20 млн., заради отменени полети и обезщетения, които трябва да плаща. От авиокомпанията не са успели да си подсигурят дългосрочно финансиране, което да им гарантира операциите.

Освен това от Primera Air посочват и високата цена на горивата, като проблемен момент. В заключение от оператора заявяват, че не виждат възможност да продължат дейността си.

Primera Air е основана през 2009 г. Към момента на фалита си авиокомпанията оперираше със седем машини – пет Airbus A321neo и два Boeing 737-800. Primera Air Nordic пък оперираше с два 737-700 и пет 737-800.

Primera Air имаше планове да стартира презокеански нискотарифни полети с A321LR, както и сериозно да увеличи мрежата си.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия смята да поръча 230 леки витлови самолети за първоначално обучение
Следваща публикация
Първи полети с F-35 от палубата на HMS Queen Elizabeth
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizz Air базира втори самолет във Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air пуска шест нови маршрута от Варна и разширява базата си там с втори самолет от юли 2019 г. Това съобщиха от авиокомпанията днес, 12 декември 2018 г.

Катастрофиралия 737 е имал технически проблеми при предпоследния си полет

Катастрофиралият вчера, 29 октомври 2018 г., пътнически самолет Boeing 737 Max 8 е имал технически проблеми при предпоследния си полет, включително и ненадеждни показатели на скоростта. Това са съобщили от разследващите индонезийски органи, цитирани от Reuters.

Ryanair с 3 млн. пасажера на летище София

Летище София и Ryanair отбеляза 3 милиона пътници на авиокомпанията в България. Най-много са преминалите през летище София – 2,6 млн. за период от последните две години. Това съобщиха от софийското летище.

Boeing 737 катастрофира в Индонезия

Пътнически самолет Boeing 737 Max 8 катастрофира малко след излитане от индонезийската столица Джакарта. Това стана днес, 29 октомври 2018 г. Няма оцелели сред намиращите се 189 души на борда му.

Стачките в Ryanair показват порочните практики в бранша

Хиляди пътници остана блокирани на редица летища в Европа между 10 и 12 август 2018 г. заради стачката на пилотите на една от най-популярните през последните години нискотарифни авиокомпании – ирландската Ryanair, която е и най-големият авиопревозвач в Европа.

Ryanair отлага получаването на първите 737 Max

Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че отлага доставката на първите пет Boeing 737 Max за края на тази година. Причината за това е, че в момента типът е спрян от полети и доставки не се извършват.

Меню