Primera Air фалира

5 прочитания

Малкият скандинавски оператор Primera Air прекратява операциите си в полунощ на 2 октомври 2018 г., след като не успя да осигури финанси за поддръжката на своя флот. Това съобщава Flightglobal.

Компанията обяви, че спирането на операциите засяга не само основната авиокомпания Primera Air Scandinavia, която е базирана в Дания, но и дъщерното дружество Primera Air Nordic, което е разположено в Латвия.

В съобщение от борда на директорите на Primera Air се казва, че причините за фалита се коренят в непредвидими и злополучни развития, която са се случили с компанията в последните две години.

От компанията съобщават, че миналата година им се е наложило да извадят от експлоатация самолет, поради открита корозия, което е довело до загуби от над €10 млн. Въпреки, че са били предприети стъпки към модернизация на флота с Airbus A321neo и Boeing 737 Max, забавяне в доставките им е довело до това, че авиокомпанията е трябвало да отменя полети, което е довело до още финансови загуби.

В последната година Primera Air е натрупала загуби от над €20 млн., заради отменени полети и обезщетения, които трябва да плаща. От авиокомпанията не са успели да си подсигурят дългосрочно финансиране, което да им гарантира операциите.

Освен това от Primera Air посочват и високата цена на горивата, като проблемен момент. В заключение от оператора заявяват, че не виждат възможност да продължат дейността си.

Primera Air е основана през 2009 г. Към момента на фалита си авиокомпанията оперираше със седем машини – пет Airbus A321neo и два Boeing 737-800. Primera Air Nordic пък оперираше с два 737-700 и пет 737-800.

Primera Air имаше планове да стартира презокеански нискотарифни полети с A321LR, както и сериозно да увеличи мрежата си.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция
Следваща публикация
Wizz Air намалява безплатния ръчен багаж
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair се оплака от спадащи печалби на фона на ожесточена конкуренция

Иралндската нискотарифна авиокомпания Ryanair съобщи, че за четвърта поредна година печалбите ѝ спадат, като това стана на фона на това, което изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри описва, като „война на изтощение” между нискотарифните превозвачи.

462 прочитания

Wow Air спря полетите си

Исландската нискотарифна авиокомпания Wow Air спря полетите си считано от днес, 28 март 2019 г. Според превозвачът, това е временно и полетите ще се възстановят след като бъде набран капитал от неназована група от външни инвеститори.

586 прочитания

Катастрофиралия 737 е имал технически проблеми при предпоследния си полет

Катастрофиралият вчера, 29 октомври 2018 г., пътнически самолет Boeing 737 Max 8 е имал технически проблеми при предпоследния си полет, включително и ненадеждни показатели на скоростта. Това са съобщили от разследващите индонезийски органи, цитирани от Reuters.

11 прочитания

Ryanair взима още 25 броя Boeing 737 Max

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair заяви, че поръчва още 25 броя Boeing 737 Max 8, като с това общия брой на поръчаните самолети от новото поколение на 737 достигат 135.

7 прочитания

Майкъл О’Лиъри заплаши, че ще премества работни места ако стачките в Ryanair продължават

На фона на опасността от разширяващи се стачки за Ryanair, изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри заяви, че е готов да премества работни места, ако финансовите показатели на нискотарифната авиокомпания се влошат.

3 прочитания

VietJet Air поръча 50 броя A321neo

Виетнамската нискотарифна авиокомпания VietJet Air поръча 50 броя Airbus A321neo. Меморандум за разбирателство по тази сделка бе подписан през юли по време на авиоизложението във Фарнбъроу.

5 прочитания
Меню