Primera Air фалира

8 прочитания

Малкият скандинавски оператор Primera Air прекратява операциите си в полунощ на 2 октомври 2018 г., след като не успя да осигури финанси за поддръжката на своя флот. Това съобщава Flightglobal.

Компанията обяви, че спирането на операциите засяга не само основната авиокомпания Primera Air Scandinavia, която е базирана в Дания, но и дъщерното дружество Primera Air Nordic, което е разположено в Латвия.

В съобщение от борда на директорите на Primera Air се казва, че причините за фалита се коренят в непредвидими и злополучни развития, която са се случили с компанията в последните две години.

От компанията съобщават, че миналата година им се е наложило да извадят от експлоатация самолет, поради открита корозия, което е довело до загуби от над €10 млн. Въпреки, че са били предприети стъпки към модернизация на флота с Airbus A321neo и Boeing 737 Max, забавяне в доставките им е довело до това, че авиокомпанията е трябвало да отменя полети, което е довело до още финансови загуби.

В последната година Primera Air е натрупала загуби от над €20 млн., заради отменени полети и обезщетения, които трябва да плаща. От авиокомпанията не са успели да си подсигурят дългосрочно финансиране, което да им гарантира операциите.

Освен това от Primera Air посочват и високата цена на горивата, като проблемен момент. В заключение от оператора заявяват, че не виждат възможност да продължат дейността си.

Primera Air е основана през 2009 г. Към момента на фалита си авиокомпанията оперираше със седем машини – пет Airbus A321neo и два Boeing 737-800. Primera Air Nordic пък оперираше с два 737-700 и пет 737-800.

Primera Air имаше планове да стартира презокеански нискотарифни полети с A321LR, както и сериозно да увеличи мрежата си.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия смята да поръча 230 леки витлови самолети за първоначално обучение
Следваща публикация
Първи полети с F-35 от палубата на HMS Queen Elizabeth
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

AirAsia преговаря за A321XLR

Малайзийската нискотарифна авиокомпания AirAsia води преговори с Airbus за покупка на новата версия на A321neo с още по-голяма далечина на полета, която в момента е известна, като A321XLR. Това съобщава Reuters, позовавайки е на собствени източници.

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Wizz Air отново спира полетите София – Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Аir за втори път преустановява полетите между София и Варна. Това ще стане от 27 октомври 2018 г., като новината беше потвърдена както от авиокомпанията, така и от дружеството „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, концесионер на летищата във Варна и Бургас, съобщава „Капитал”.

Wizz Air базира втори самолет във Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air пуска шест нови маршрута от Варна и разширява базата си там с втори самолет от юли 2019 г. Това съобщиха от авиокомпанията днес, 12 декември 2018 г.

Ryanair се оплака от спадащи печалби на фона на ожесточена конкуренция

Иралндската нискотарифна авиокомпания Ryanair съобщи, че за четвърта поредна година печалбите ѝ спадат, като това стана на фона на това, което изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри описва, като „война на изтощение” между нискотарифните превозвачи.

Меню