Primera Air фалира

9 прочитания

Малкият скандинавски оператор Primera Air прекратява операциите си в полунощ на 2 октомври 2018 г., след като не успя да осигури финанси за поддръжката на своя флот. Това съобщава Flightglobal.

Компанията обяви, че спирането на операциите засяга не само основната авиокомпания Primera Air Scandinavia, която е базирана в Дания, но и дъщерното дружество Primera Air Nordic, което е разположено в Латвия.

В съобщение от борда на директорите на Primera Air се казва, че причините за фалита се коренят в непредвидими и злополучни развития, която са се случили с компанията в последните две години.

От компанията съобщават, че миналата година им се е наложило да извадят от експлоатация самолет, поради открита корозия, което е довело до загуби от над €10 млн. Въпреки, че са били предприети стъпки към модернизация на флота с Airbus A321neo и Boeing 737 Max, забавяне в доставките им е довело до това, че авиокомпанията е трябвало да отменя полети, което е довело до още финансови загуби.

В последната година Primera Air е натрупала загуби от над €20 млн., заради отменени полети и обезщетения, които трябва да плаща. От авиокомпанията не са успели да си подсигурят дългосрочно финансиране, което да им гарантира операциите.

Освен това от Primera Air посочват и високата цена на горивата, като проблемен момент. В заключение от оператора заявяват, че не виждат възможност да продължат дейността си.

Primera Air е основана през 2009 г. Към момента на фалита си авиокомпанията оперираше със седем машини – пет Airbus A321neo и два Boeing 737-800. Primera Air Nordic пък оперираше с два 737-700 и пет 737-800.

Primera Air имаше планове да стартира презокеански нискотарифни полети с A321LR, както и сериозно да увеличи мрежата си.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия смята да поръча 230 леки витлови самолети за първоначално обучение
Следваща публикация
Първи полети с F-35 от палубата на HMS Queen Elizabeth
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair взима още 25 броя Boeing 737 Max

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair заяви, че поръчва още 25 броя Boeing 737 Max 8, като с това общия брой на поръчаните самолети от новото поколение на 737 достигат 135.

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Ryanair с 3 млн. пасажера на летище София

Летище София и Ryanair отбеляза 3 милиона пътници на авиокомпанията в България. Най-много са преминалите през летище София – 2,6 млн. за период от последните две години. Това съобщиха от софийското летище.

Стачките в Ryanair показват порочните практики в бранша

Хиляди пътници остана блокирани на редица летища в Европа между 10 и 12 август 2018 г. заради стачката на пилотите на една от най-популярните през последните години нискотарифни авиокомпании – ирландската Ryanair, която е и най-големият авиопревозвач в Европа.

Майкъл О’Лиъри заплаши, че ще премества работни места ако стачките в Ryanair продължават

На фона на опасността от разширяващи се стачки за Ryanair, изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри заяви, че е готов да премества работни места, ако финансовите показатели на нискотарифната авиокомпания се влошат.

Wizz Air спира полетите по шест дестинации от София

Унгapcĸaтa ниcĸoтapифнa aвиoĸoмпaния Wіzz Аіr нaмaлявa дecтинaциите, ĸoитo oбcлyжвa oт Бългapия, ĸaтo щe бъдaт cпpeни пoлeтитe дo шecт дecтинaции oт Coфия и двe oт Bapнa. Toвa cтaвa яcнo oт oтгoвop нa ĸoмпaниятa нa зaпитвaнe нa mоnеу.bg .

Меню