Primera Air фалира

6 прочитания

Малкият скандинавски оператор Primera Air прекратява операциите си в полунощ на 2 октомври 2018 г., след като не успя да осигури финанси за поддръжката на своя флот. Това съобщава Flightglobal.

Компанията обяви, че спирането на операциите засяга не само основната авиокомпания Primera Air Scandinavia, която е базирана в Дания, но и дъщерното дружество Primera Air Nordic, което е разположено в Латвия.

В съобщение от борда на директорите на Primera Air се казва, че причините за фалита се коренят в непредвидими и злополучни развития, която са се случили с компанията в последните две години.

От компанията съобщават, че миналата година им се е наложило да извадят от експлоатация самолет, поради открита корозия, което е довело до загуби от над €10 млн. Въпреки, че са били предприети стъпки към модернизация на флота с Airbus A321neo и Boeing 737 Max, забавяне в доставките им е довело до това, че авиокомпанията е трябвало да отменя полети, което е довело до още финансови загуби.

В последната година Primera Air е натрупала загуби от над €20 млн., заради отменени полети и обезщетения, които трябва да плаща. От авиокомпанията не са успели да си подсигурят дългосрочно финансиране, което да им гарантира операциите.

Освен това от Primera Air посочват и високата цена на горивата, като проблемен момент. В заключение от оператора заявяват, че не виждат възможност да продължат дейността си.

Primera Air е основана през 2009 г. Към момента на фалита си авиокомпанията оперираше със седем машини – пет Airbus A321neo и два Boeing 737-800. Primera Air Nordic пък оперираше с два 737-700 и пет 737-800.

Primera Air имаше планове да стартира презокеански нискотарифни полети с A321LR, както и сериозно да увеличи мрежата си.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция
Следваща публикация
Wizz Air намалява безплатния ръчен багаж
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair отчете рекордна печалба, но има песимистични очаквания

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отчете рекордна печалба за изминалата финансова година, но заяви, че има очаквания за спад в печалбата, поради покачващи се разходи за гориво и персонал. Това съобщава Reuters.

VietJet Air поръча 50 броя A321neo

Виетнамската нискотарифна авиокомпания VietJet Air поръча 50 броя Airbus A321neo. Меморандум за разбирателство по тази сделка бе подписан през юли по време на авиоизложението във Фарнбъроу.

Wow Air спря полетите си

Исландската нискотарифна авиокомпания Wow Air спря полетите си считано от днес, 28 март 2019 г. Според превозвачът, това е временно и полетите ще се възстановят след като бъде набран капитал от неназована група от външни инвеститори.

Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов пътнически рекорд в историята си. През последните 12 месеца авиокомпанията е превозила внушителните над 30 млн. пътници, след като операциите ѝ в Европа нараснаха с 24% в сравнение със същия период на миналата година.

Air Baltic подписа за още 30 CS300

Литовската авиокомпания Air Baltic подписа договор за още 30 броя Bombardier CSeries и си запази опции за още 30 машини от същия тип.

Меню