КНСБ плаши със стачки заради ремонта на Су-25

24 прочитания

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заплаши, че ако щурмовите самолети Су-25 не бъдат ремонтирани в „Авионамс” може да се стигне до стачни действия. Това се чете в тяхна декларация до премиера и министрите на отбраната и икономиката, разпространена днес, 1 октомври 2018 г.

В декларацията на КНСБ се казва, че на 12 септември е било поискано, като допълнително изискване към фирмите, които са кандидати в процедурата за обществена поручка за ремонт на 14-те Су-25, да се заложи „Авионамс” да е подизпълнител. Това щяло да сигури работа на около 300-те служители на наскоро национализирания завод.

От КНСБ заявяват, че в исторически план в „Авионамс” (преди ТЕРЕМ „Георги Бенковски”) са извършили ремонт на 28 броя Су-25 и 96 двигателя Р-95Ш и казва, че не се приема позицията на военния министър Красимир Каракачанов, че заводът няма лиценз и способности за подобни ремонти.

В декларацията си КНСБ настоява за спешна среща с министрите на отбраната и икономиката, на която да се постави въпросът за участието на „Авионамс” в предстоящата поръчка.  Ако това не бъде изпълнено, от КНСБ заявяват, че си запазват правото на „всички възможни граждански и синдикални действия” за защита на работниците в „Авионамс” и техните семейства.

В края на август МО стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на техническия ресурс на 14 български Су-25. Проектният бюджет е 41 млн. лева без ДДС с опция да се отпуснат още толкова, при решение на Министерски съвет.

Въпросът за ремонта на Су-25 в „Авионамс” бе повдигнат този петък, в рамките на парламентарния контрол. Министър Каракачанов заяви, че заводът не е ремонтирал Су-25 от 2001 г. и няма никакви лицензи и възможности за това и ще минат поне три години преди да се придобият такива възможности, а ВВС не можели да чакат толкова.

В началото на 2016 г., когато бе за първи път лансирана идеята за национализацията на „Авионамс“, правителството обоснова идеята си с възможността там да се ремонтират самолети и вертолети от състава на ВВС. До този момент това не е реализирано.

В Народното събрание се стигна до размяна на реплики между министър Каракачанов и депутата от БСП Николай Цонков, който и зададе въпроса. В крайна сметка, Цонков каза, че Каракачанов използва посреднически фирми за ремонта на Су-25, а военният министър пък заподозря руски лобизъм зад опозиционния въпрос.

За участие в конкурса бяха поканени два завода – белоруският „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи и руският завод „121 АРЗ“ в Кубинка, част от ОАК. Според министър Каракачанов, получена е само оферта от Беларус, като до средата на октомври щяло да се разбере, дали тя отговаря на българските изисквания.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца
Следваща публикация
Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

Първи полети и в Безмер

Вчера, 13 януари 2021 г. се проведоха и първите учебни полети за годината в авиобаза…

Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

Меню