Провежда се тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

880 прочитания

В периода от 29 септември до 4 октомври 2019 г. българските Военновъздушни сили ще вземат участие в тренировка на сили и средства за ПВО за работа в условия на радиоелектронни смущения „Ramstein Guard BGR 2019”. Това съобщиха от ВВС.

Тренировката е под ръководството на Центъра за въздушни операции – Торехон, поддържани от Центъра на НАТО за радиоелектронна война и се провежда на територията и във въздушното пространство на Република България.

Контролът за действията на участващите сили и средства се осъществява от Военновъдушното командване на НАТО в Рамщайн. Тренировката се провежда в изпълнение на „Интегрираната програма на силите на НАТО за електронна борба” и България взема участие в нея ежегодно от 2009 г. насам.

По време на тренировката на наше военно летище ще се базира и самолет смутител DA-20 Falcon. Транспортната авиационна група – Враждебна е домакин и оказва логистична поддръжка на самолет за радиоелектронна борба DA-20. В рамките на учението той ще изпълнява полети от летище София.

Общ ръководител на участващите в тренировката сили и средства е полковник Пейо Дончев от отдел “Подготовка” в Командването на Военновъздушните сили.

Основна и обща цел на тренировката е да се повиши нивото на подготовка и устойчивостта на състава при действия в условия на радиоелектронни смущения. Изпълнението на съвместни задачи от формированията за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски допринася за повишаване на ефективността в процеса на подготовка и усъвършенстване на координацията между видовете Въоръжени сили.

Конкретни цели са: повишаване на подготовката на летателния състав, носещ дежурство по мисия Аirpolicing; повишаване на подготовката на структурите от ВВС и СВ за работа в условия на радиоелектронни смущения; повишаване на взаимодействие с Центъра за въздушни операции – Торехон.

За първа година в тренировката участие ще вземат екипажи от авиобаза Безмер със самолет Су-25, които ще изпълнят съвместни задачи с екипажа на самолета смутител DA-20 Falcon и ще симулират полети за преодоляване и унищожаване на земно базираните средства за ПВО, участващи в тренировката. Изпълнението на тези задачи предполага прилагането на комплекс от действия и процедури от разчетите на земята, усложнява изпълнението на поставените задачи и повишава експертизата на състава от ВВС при планиране на подготовката с използване на възможностите и оборудването на Центъра на НАТО за радиоелектронна война.

Свързани теми

Предишна публикация
Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565
Следваща публикация
ВВС на САЩ тренират бързо пребазиране в България
880 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Донорска задача за C-27J

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan с екипаж от транспортна авиогрупа Враждебна на 20 май 2021 г.…

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

За първите шест месеца на годината ВВС са налетели под 2000 часа

Часовете във въздуха за целите Военновъздушни сили на България за първите шест месеца на 2018 г. са 1950. Това се чете в отчет за изпълненото от МО в областта на отбранителната политика, който бе публикуван на 21 септември 2018 г.

Меню