Министър Каракачанов иска споделена отговорност при преговорите за F-16

13 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов фактически поиска отговорността при преговорите за покупката на F-16 да бъде поделена между него и други министри от кабинета „Борисов 3”. Това заяви той днес, 3 януари 2019 г. пред журналисти в Плевен.

Министър Каракачанов каза, че ако Министерски съвет и Народното събрание дадат разрешение за стартиране на преговори за покупката на F-16, то те трябва да се водят не само от него, но и от министрите на икономиката, финансите и външните работи. Така фактически военният министър иска тази отговорност да се подели и с други министри, не да не лежи само на неговите плещи. Министрите на финансите и външните работи са от квотата на ГЕРБ, докато тези на отбраната и икономиката са от Обединените патриоти.

Военният министър каза, че очаква Министерски съвет да приеме доклада му на заседанието на 9 януари 2019 г., след което да се чака мандат от Народното събрание за преговори със САЩ.

Каракачанов бе запитан дали не смята, че е проблем фактът, че практически ще се надвиши цената за придобиване на новия изтребител, която бе посочена от Парламента.

„Лично аз смятам, че цената трябва да бъде намалена и в хода на преговорите, на много от нещата, на които САЩ не са дали конкретни отговори, с аргумент, че се касае за класифицирана информация, да се даде ясен отговор. Има поне пет – шест важни въпроси без отговори, според мен”, заявява министър Каракачанов.

В предложението на Каракачанов, което бе внесено в Министерски съвет, обаче се иска анулиране на Инвестиционния проект, който бе приет от Парламента през юни 2018 г. Основен параметър на този проект е максималната цена от 1,5 млрд. лева без ДДС.

Министър Каракачанов твърди, че ако преговорите със САЩ не стигнат до изгодни условия, то може да се преговаря и с другите кандидати, тъй като офертите им са с валидност 12 месеца от подаването им през октомври миналата година. Военният министър каза и че ще се търси консенсус по въпроса за новия изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра
Следваща публикация
Ново удължаване на срока за подаване на оферти за концесия на летище София
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: До края на януари ще е готов проектът за новия изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на януари очаква да е готов проектът за инвестиционен разход за новия изтребител за ВВС. Това каза той днес, 22 декември 2017 г., пред репортери.

МО изпрати RFP за новия изтребител

Министерство на отбраната е изпратило запитване за даване на оферти (RFP – Request for Proposal) по програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това е станало миналия петък, 29 юни 2018 г. АЕРО научи това от два независими източника.

Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изрази желанието си до края на годината да има сключен договор за доставка на нов изтребител за ВВС. Това той каза днес, 26 април 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево, по време на посещението на Военния комитет на ЕС.

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Меню