Класираният на второ място за концесията на летище Пловдив протестира срещу спирането на процедурата

9 прочитания

Класираният на второ място в процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив посрещна новината, че новият министър на транспорта Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесията, с изненада и разочарование. Това съобщава пловдивският сайт TrafficNews.bg

„Доводите за това решение са несъстоятелни. Поставят се много въпроси. На първо място можем да попитаме защо преди четири месеца държавата не виждаше проблем да предложи на другия участник при същите условия, при които сега отказва на „Консорциум Летище Пловдив“ да се сключи договор за концесия, който не противоречи на европейските директиви. Съдържанието на концесионния договор можеше да отговаря и на изискванията на двата закона за концесиите, както и на правото на ЕС. Правата и задълженията на страните можеше да бъдат договорени в допълнителните преговори „ коментира за TrafficNews.bg Мадлен Кавръкова, адвокат на консорциума.

Според нея, ако Министерството на транспорта е искало да сключи договор с другия участник, законодателството дава възможност да се влезе в преговори.

„Можеше да предложи на втория участник да си подобри офертата. Или да се преговаря по конкретни въпроси от офертата. Но такова предложение не получихме, въпреки че бяхме изключително активни. Ние не получихме дори отговор от министерството. Искам обаче да припомня, че големите концесии не са без значение за Европейската комисия и тя осъществява мониторинг. Не мисля, че такова прекратяване, ще бъде добре прието от ЕК“, каза Кавръкова.

Участникът, класиран на първо място Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, официално е уведомил министерството, че отказва да сключи концесионен договор”, пишат от пресслужбата на министерството. Оттам допълват, че за възлагането на нова концесия ще бъдат изготвени нови анализи, като документацията ще бъде съобразена с новия Закон за концесиите и актовете по негово прилагане.

Близо три месеца след отказа на Хайнан, транспортното министерство запази мълчание относно бъдещето на пловдивския аеропорт. Още в средата на юли стана ясно, че китайците се отказват от концесията, а в началото на август Община Пловдив изненада всички с искането да вземе летището.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС отбелязват празника си с церемонии и дни на отворените врати
Следваща публикация
Николай Ненчев е твърдо за F-16
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец

С един месец е удължен срока за подписване на договора за концесията за Летище Пловдив между Министерството на транспорта и консорциума между „Хайнан груп“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Това съобщават от БНР.

Бъдещите концесионери на летище Пловдив се срещнаха с министър Московски

Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив в по-кратки срокове от предвидените в концесията. Това стана ясно по време на днешната среща между министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест. Това съобщиха от транспортното ведомство.

Авиокаст: Епизод 24

От контрабандни полети на малка височина през българо-турската граница, през статистиката за 2022 г. и…
Меню