Класираният на второ място за концесията на летище Пловдив протестира срещу спирането на процедурата

9 прочитания

Класираният на второ място в процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив посрещна новината, че новият министър на транспорта Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесията, с изненада и разочарование. Това съобщава пловдивският сайт TrafficNews.bg

„Доводите за това решение са несъстоятелни. Поставят се много въпроси. На първо място можем да попитаме защо преди четири месеца държавата не виждаше проблем да предложи на другия участник при същите условия, при които сега отказва на „Консорциум Летище Пловдив“ да се сключи договор за концесия, който не противоречи на европейските директиви. Съдържанието на концесионния договор можеше да отговаря и на изискванията на двата закона за концесиите, както и на правото на ЕС. Правата и задълженията на страните можеше да бъдат договорени в допълнителните преговори „ коментира за TrafficNews.bg Мадлен Кавръкова, адвокат на консорциума.

Според нея, ако Министерството на транспорта е искало да сключи договор с другия участник, законодателството дава възможност да се влезе в преговори.

„Можеше да предложи на втория участник да си подобри офертата. Или да се преговаря по конкретни въпроси от офертата. Но такова предложение не получихме, въпреки че бяхме изключително активни. Ние не получихме дори отговор от министерството. Искам обаче да припомня, че големите концесии не са без значение за Европейската комисия и тя осъществява мониторинг. Не мисля, че такова прекратяване, ще бъде добре прието от ЕК“, каза Кавръкова.

Участникът, класиран на първо място Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, официално е уведомил министерството, че отказва да сключи концесионен договор”, пишат от пресслужбата на министерството. Оттам допълват, че за възлагането на нова концесия ще бъдат изготвени нови анализи, като документацията ще бъде съобразена с новия Закон за концесиите и актовете по негово прилагане.

Близо три месеца след отказа на Хайнан, транспортното министерство запази мълчание относно бъдещето на пловдивския аеропорт. Още в средата на юли стана ясно, че китайците се отказват от концесията, а в началото на август Община Пловдив изненада всички с искането да вземе летището.

Свързани теми

Предишна публикация
Николай Ненчев е твърдо за F-16
Следваща публикация
ВВС отбелязват празника си с церемонии и дни на отворените врати
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подписва се с втория, ако класираният на първо място не подпише за концесията на летище Пловдив

Ако по някаква причина класираният на първо място в процедурата за отдаване на концесия на пловдивското летище не успее да подпише договор, то това ще стане с класиралия се на второ място. Това са заявили от Министерство на транспорта за вестник „Стандарт”.

Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. Това бе решено на днешното правителствено заседание.

Пловдивският общински съвет официално поиска летището на града

Общинският съвет на Пловдив взе решение официално решение да поиска от държавата да получи собствеността върху летище Пловдив. Това решение бе взето днес, 2 август 2018 г., на заседание на общинския съвет.

Меню