Приеха поправки в Закона за концесиите с цел улесняване процедурата за летище София

666 прочитания

Парламентът прие промени в Закона за концесиите на второ четене. Промените са с цел улесняване на процедурата за отдаване на концесия на летище София. Това стана днес, 14 март 2019 г.

Част от измененията са свързани със солидарната отговорност, начина на разрешаване на спорове между страните по концесионния договор, основанията за недействителност на концесионния договор, както и редакционни промени.

Посочени са случаите, в които може да се издаде решение за провеждане на повторна процедура. С промените се предвижда страните по договора за концесия с трансграничен интерес да могат да решават спорове в арбитражен съд.

Гласуваните от депутатите промени в Закона за концесиите са свързани с предложените от Министерския съвет изменения, които се отнасят до отговорностите на концесионера и решаването на спорове. За това правителството беше посъветвано от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, които са консултант по концесията.

Докато промените се гласуват, правителството четири пъти удължи срока за подаване на оферти по концесионната процедура. На 1 февруари то обяви 3 април 2019 г. за краен срок за подаване на заявления и предложения за летището

В предишния Закон за концесиите беше записано изискване за отговорността, според което по сегашните текстове инвеститорите отговарят за всичко, дори не до размера на участието си. Практиката по света е рискът да се носи от специално създадената компания, а само финансовите отговорности да се гарантират.

БСП определи като „скандална“ приетата от парламента поправка в Закона за концесиите за „Летище София“ и попита управляващите предопределен ли е изборът на концесионер. На пресконференция в централата на партията Елена Йончева заяви, че според тази поправка концесионният договор няма да е недействителен, ако не отговаря на българското законодателство и изтъкна, че за първи път държавата е напълно уязвима и не може да защити своя интерес.

Свързани теми

Предишна публикация
Депутати от ГЕРБ се запознаха с F-16 Block 70
Следваща публикация
Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години
666 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Неясноти около концесията на летище Пловдив

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Wizz Air стартира ежедневни полети София – Атина

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов маршрут от България. С ежедневни полети, стартиращи на 25 март 2018 г., най-новата линия на Wizz Air ще свърже София със столицата на Гърция, Атина.

Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава

Процедурата по отдаване на концесия на летище Пловдив продължава с двама кандидати. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на третия кандидат ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ със свое решение от 1 март 2018 г.

Всички кандидати са допуснати до участие в процедурата по избор на концесионер на летище София

Всичките петима кандидати са допуснати за участие в процедурата по избор на концесионер на летище София. Това стана днес, 9 май 2019 г., след като бяха отворени офертите им в Министерство на транспорта.

Заради коронавируса „България ер” временно спира полетите си до Милано

Българската авиокомпания „България ер” обяви, че считано от днес, 24 февруари 2020 г., спира да изпълнява полетите си до и от Милано. Превозвачът изтъква ситуацията с новия коронавирус.

Меню