Община Пловдив поиска летището на града

10 прочитания

Изненадващо, община Пловдив изяви желание да придобие летището на града, което е разположено до село Крумово. Това трябва да стане чрез прехвърляне на 100% от акциите безвъзмездно. Това потвърди пред пловдивския информационен сайт TrafficNews.bg зам.-кметът по общинска икономика Розалин Петков.

„Мотивите са като един модерен град, както е в Западна Европа, да имаме летище, тъй като имаме много курортни градове Велинград, Хисаря, Баня, Пампорово и мислим, че с придобиване на летището, ще можем да развием културния и балнео туризма”, аргументира се зам.-кметът Петков, пред TrafficNews.bg.

Той уточнява, че това ще бъде дълъг процес. На заседание на Общинския съвет утре (2 август 2018 г. – бел.ред.) ще бъде поискан мандат за кмета Иван Тотев, който да заяви официално намеренията пред транспортното министерство. След това Министерство на финансите ще трябва да направи оценка на Общината дали ще може да издържа летището.

Новината идва след като преди две седмици стана ясно, че спечелилият концесията няма намерение да подписва договор с държавата. Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

По принцип, ако класирания на първо място се откаже, договор за концесия трябва да бъде подписан с класирания на второ място кандидат. В казуса с летище Пловдив това е „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Пловдивският общински съвет се състои от 51 човека. 18 от тях са избрани от редиците на ГЕРБ, а други девет са от местна коалиция, подкрепена от НФСБ и ВМРО. Кметът на общината, Иван Тотев, също е от ГЕРБ.

Не е ясно дали местните структури на партиите, които изграждат управляващата коалиция, са координирали действията си с партийните си централи. Ако това е така, то явно виждаме опит държавата да спре процедурата за отдаване на концесия.

„След оттеглянето на първия класиран кандидат, ние сме тези, които се явяваме спечелили концесионната процедура. След като това е така, ние имаме способността да управляваме и развиваме това летище по най-добрия за Пловдив и региона начин. Летището като един силен катализатор на икономиката на региона, трябва да даде силен положителен резултат във връзка с домакинството на Пловдив като столица на културата. Ние не можем да разберем как така Министерство на транспорта ще се откаже да завърши концесионната процедура по най-правилния начин”, заяви Владимир Зайков, изпълнителния директор на консорциума класиран на второ място, пред TrafficNews.bg.

Зайков отбелязва, че на община Пловдив е било предложено да се включи в консорциума, когато той се е изграждал, но тя е отказала и само е изразила публична подкрепа.

На целия този фон, все още няма никакво официално съобщение от транспортното министерство за това, какво се случва с концесията на летище Пловдив.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС тренира оцеляване и евакуация на вода
Следваща публикация
МО иска да усвои ремонта на катапултните кресла на PC-9M
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Класираният на второ място за концесията на летище Пловдив протестира срещу спирането на процедурата

Класираният на второ място в процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив посрещна новината, че новият министър на транспорта Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесията, с изненада и разочарование. Това съобщава пловдивският сайт TrafficNews.bg

Авиокаст: Епизод 7

Ето го и епизод 7 на „Авиокаст“, в който говорим за много неща, но най-вече…

Пловдивският общински съвет официално поиска летището на града

Общинският съвет на Пловдив взе решение официално решение да поиска от държавата да получи собствеността върху летище Пловдив. Това решение бе взето днес, 2 август 2018 г., на заседание на общинския съвет.

Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

Меню