Община Пловдив поиска летището на града

4 прочитания

Изненадващо, община Пловдив изяви желание да придобие летището на града, което е разположено до село Крумово. Това трябва да стане чрез прехвърляне на 100% от акциите безвъзмездно. Това потвърди пред пловдивския информационен сайт TrafficNews.bg зам.-кметът по общинска икономика Розалин Петков.

„Мотивите са като един модерен град, както е в Западна Европа, да имаме летище, тъй като имаме много курортни градове Велинград, Хисаря, Баня, Пампорово и мислим, че с придобиване на летището, ще можем да развием културния и балнео туризма”, аргументира се зам.-кметът Петков, пред TrafficNews.bg.

Той уточнява, че това ще бъде дълъг процес. На заседание на Общинския съвет утре (2 август 2018 г. – бел.ред.) ще бъде поискан мандат за кмета Иван Тотев, който да заяви официално намеренията пред транспортното министерство. След това Министерство на финансите ще трябва да направи оценка на Общината дали ще може да издържа летището.

Новината идва след като преди две седмици стана ясно, че спечелилият концесията няма намерение да подписва договор с държавата. Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

По принцип, ако класирания на първо място се откаже, договор за концесия трябва да бъде подписан с класирания на второ място кандидат. В казуса с летище Пловдив това е „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Пловдивският общински съвет се състои от 51 човека. 18 от тях са избрани от редиците на ГЕРБ, а други девет са от местна коалиция, подкрепена от НФСБ и ВМРО. Кметът на общината, Иван Тотев, също е от ГЕРБ.

Не е ясно дали местните структури на партиите, които изграждат управляващата коалиция, са координирали действията си с партийните си централи. Ако това е така, то явно виждаме опит държавата да спре процедурата за отдаване на концесия.

„След оттеглянето на първия класиран кандидат, ние сме тези, които се явяваме спечелили концесионната процедура. След като това е така, ние имаме способността да управляваме и развиваме това летище по най-добрия за Пловдив и региона начин. Летището като един силен катализатор на икономиката на региона, трябва да даде силен положителен резултат във връзка с домакинството на Пловдив като столица на културата. Ние не можем да разберем как така Министерство на транспорта ще се откаже да завърши концесионната процедура по най-правилния начин”, заяви Владимир Зайков, изпълнителния директор на консорциума класиран на второ място, пред TrafficNews.bg.

Зайков отбелязва, че на община Пловдив е било предложено да се включи в консорциума, когато той се е изграждал, но тя е отказала и само е изразила публична подкрепа.

На целия този фон, все още няма никакво официално съобщение от транспортното министерство за това, какво се случва с концесията на летище Пловдив.

Свързани теми

Предишна публикация
МО иска да усвои ремонта на катапултните кресла на PC-9M
Следваща публикация
ВВС тренира оцеляване и евакуация на вода
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Избраха концесионер на летище Пловдив

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. С решението си правителството упълномощава министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Летище Пловдив с нов директор

Спас Шуманов е новият изпълнителен директор на Летище Пловдив. Той е назначен на поста на мястото на досегашния директор Христо Щерионов със заповед на министъра на транспорта Росен Желязков.

Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив

Министърът на транспорта Росен Желязков, който бе назначен преди три седмици, ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Това съобщиха от транспортното ведомство днес, 4 октомври 2018 г.

Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София

Правителството ще ускори даването на концесия на летище София в опит да спаси БДЖ, която се намира във фактически фалит. Това стана ясно след правителственото заседание, което се проведе днес, 6 юни 2018 г.

Стартира тренировката ETAP-C 19-2

От днес, 1 април до 12 април 2019 г. ще се проведе основният етап от „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 2019-2 (ETAP-C 19-2). Това съобщават от ВВС.

Меню