ВВС отбелязват празника си с церемонии и дни на отворените врати

35 прочитания

На 16 октомври отбелязваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет. По повод празника в авиобазите на ВВС ще бъдат организирани дни на отворените врати. Това съобщават от ВВС.

Посетителите ще имат възможност да наблюдават планираните регулярни полети, както и да се запознаят с предназначението и характеристиките на авиационната, самолетообслужващата и логистичната техника, въоръжението и специалното оборудване на експлоатация във формированията.

Авиобаза Граф Игнатиево ще посрещне своите гости утре, 9 октомври 2018 г., от 10,00 до 13,00 часа. Гостите на авиобазата ще имат възможност да наблюдават полетите на самолети МиГ-29 и демонстрация на основната мисия по охрана на въздушното пространство. В ролята на „самолет-нарушител“, принуден да кацне на летището, ще бъде военно-транспортният самолет С-27J Spartan от състава на авиогрупата във Враждебна.

Учебната авиобаза Долна Митрополия ще проведе своя ден на отворените врати на 11 октомври (четвъртък) от 13,00 до 15,00 часа. Гостите ще имат възможност да наблюдават полети с учебните самолети L-39ZA и PC-9M.

Базата за предно разполагане Безмер ще отвори вратите си на 12 октомври (петък) от 09,30 до 15,00 часа. Ще бъдат проведени и регулярни тренировъчни полети със Су-25.

Транспортната авиогрупа Враждебна ще проведе своя ден на отворените врати също на 12 октомври от 10,00 до 14,00 часа.

В навечерието на празника, на 12 октомври 2018 г., командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков ще проведе среща с ветерани от военната авиация. Тя ще започне в 11,00 часа в Националния военноисторически музей.

На 15 октомври (понеделник) от 10,00 часа военнослужещи от ВВС ще поднесат венци и цветя пред Паметника на летеца на площад „Народно събрание“ в знак на преклонение пред повдига на поколения военни авиатори, отдали живота си в защита на Родината.

В празничния ден, на 16 октомври, в 15,00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците в Музея на авиацията – Крумово. В 17,30 часа в гранд хотел „Пловдив“ ще започне тържествено събрание. Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков ще поздрави личния състав по повод празника и ще награди военнослужещи и цивилни служители, отличени за доказан висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се поръчката за усвояване на ремонта на катапултните кресла на PC-9
Следваща публикация
Класираният на второ място за концесията на летище Пловдив протестира срещу спирането на процедурата
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Изгубен и намерен

Вече повече от седмица Въоръжените сили на България провеждат една уникална операция – изваждането на останките на изтребител Messerschmitt Bf 109 (популярно известен и като Me 109) от състава на Въздушните на Негово Величество войски (ВНВВ). Какво беше намерено под ливадите на самоковското село Марица, чий е бил самолетът и какво ще се случи с намерените останки?
На тези и други въпроси търсим отговор в настоящия материал.

Меню