Летище София отива на 35-годишна концесия

10 прочитания

Концесията на летище София ще бъде за 35 години. Това се чете в обявлението, което бе публикувано на Официалния вестник на ЕС днес, 5 юли 2018 г.

Обявлението е задължително, преди да се стартира фактическата процедура с публикуването на документацията от страна на транспортното министерство. До сега бяха ясни много малко детайли около бъдещата концесия, но след публикуваното обявление бе публикувана цялата документация на Националния концесионен регистър.

Освен, че концесията ще е за 420 месеца (35 години) се вижда, че очакваната ѝ стойност е € 3 898 229 907,50. В тази сума влизат инвестициите, които концесионерът трябва да направи и плащанията, които концесионерът трябва да направи към държавата. От изказванията на министъра на транспорта Ивайло Московски се разбра, че концесионерът ще трябва да инвестира минимум €600 млн. в летището.

Предишната провалена процедура също бе за 35 години, но тогава се искаха инвестиции от едва €157 млн.

От бъдещия концесионер ще се иска задължително да изгради трети терминал на летището до 10 години след началото на концесията, както и да разшири Терминал 2. На петата година от взимането на концесията трябва да бъде направено проучване дали е нужна втора писта. Ако такава нужда има, то концесионерът ще е длъжен да изгради нова полоса. Поради сериозния обем на подобна инвестиция, е предвидено концесията да може да се удължи с 12 години.

Няма промяна в исканото първоначално плащане и то остава 550 млн. лева. Основната идея на правителството е да спасява фалиралата БДЖ със средства добити от концесията на столичното летище.

Увеличава се обаче размерът на годишното концесионно възнаграждение на не по-малко от 15 млн. лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година. При старата процедура годишното концесионно възнаграждение беше не по-малко от 10 млн. лв. без ДДС или 7% от общия размер на приходите.

Крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса е 22 октомври 2018 г. Депозитът за участие е €2 млн.

Планът за отдаване на летището на концесия предизвиква определено напрежение. В медиите, като например сайта Офнюз, се появиха вече спекулации, че процедурата е насочена към един определен кандидат.

От опозицията в лицето на БСП пласират същата версия, като посочват, че фирма от Турция ще спечели концесията. Левицата вече влезе в остри пререкания с транспортния министър, след като той отказа да предостави анализа за концесията на летище София, изготвен от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Министър Московски се оправда с клауза за конфиденциалност.

Първата процедура за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към нея бе много слаб. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в нея не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала. Появиха се спекулации и за проблеми от гледна точка на националната сигурност.

През октомври 2017 г. бе подписан консултантски договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за предконцесионните анализи за летището, в който да се съдържат наличните до момента данни за трафика през 2015 и 2016 г. и юридически анализ за изминалите две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се обществената поръчка за ремонт на двигателите на L-39
Следваща публикация
Ryanair с 3 млн. пасажера на летище София
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizz Air стартира ежедневни полети София – Атина

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов маршрут от България. С ежедневни полети, стартиращи на 25 март 2018 г., най-новата линия на Wizz Air ще свърже София със столицата на Гърция, Атина.

Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец

С един месец е удължен срока за подписване на договора за концесията за Летище Пловдив между Министерството на транспорта и консорциума между „Хайнан груп“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Това съобщават от БНР.

От февруари тръгват полетите София – Одеса

От 2 февруари 2018 г. стартират единствените за България редовни директни полети между София и Одеса. Те ще се изпълняват от България ер, съобщават от авиокомпанията.

Меню