Летище София отива на 35-годишна концесия

8 прочитания

Концесията на летище София ще бъде за 35 години. Това се чете в обявлението, което бе публикувано на Официалния вестник на ЕС днес, 5 юли 2018 г.

Обявлението е задължително, преди да се стартира фактическата процедура с публикуването на документацията от страна на транспортното министерство. До сега бяха ясни много малко детайли около бъдещата концесия, но след публикуваното обявление бе публикувана цялата документация на Националния концесионен регистър.

Освен, че концесията ще е за 420 месеца (35 години) се вижда, че очакваната ѝ стойност е € 3 898 229 907,50. В тази сума влизат инвестициите, които концесионерът трябва да направи и плащанията, които концесионерът трябва да направи към държавата. От изказванията на министъра на транспорта Ивайло Московски се разбра, че концесионерът ще трябва да инвестира минимум €600 млн. в летището.

Предишната провалена процедура също бе за 35 години, но тогава се искаха инвестиции от едва €157 млн.

От бъдещия концесионер ще се иска задължително да изгради трети терминал на летището до 10 години след началото на концесията, както и да разшири Терминал 2. На петата година от взимането на концесията трябва да бъде направено проучване дали е нужна втора писта. Ако такава нужда има, то концесионерът ще е длъжен да изгради нова полоса. Поради сериозния обем на подобна инвестиция, е предвидено концесията да може да се удължи с 12 години.

Няма промяна в исканото първоначално плащане и то остава 550 млн. лева. Основната идея на правителството е да спасява фалиралата БДЖ със средства добити от концесията на столичното летище.

Увеличава се обаче размерът на годишното концесионно възнаграждение на не по-малко от 15 млн. лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година. При старата процедура годишното концесионно възнаграждение беше не по-малко от 10 млн. лв. без ДДС или 7% от общия размер на приходите.

Крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса е 22 октомври 2018 г. Депозитът за участие е €2 млн.

Планът за отдаване на летището на концесия предизвиква определено напрежение. В медиите, като например сайта Офнюз, се появиха вече спекулации, че процедурата е насочена към един определен кандидат.

От опозицията в лицето на БСП пласират същата версия, като посочват, че фирма от Турция ще спечели концесията. Левицата вече влезе в остри пререкания с транспортния министър, след като той отказа да предостави анализа за концесията на летище София, изготвен от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Министър Московски се оправда с клауза за конфиденциалност.

Първата процедура за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към нея бе много слаб. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в нея не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала. Появиха се спекулации и за проблеми от гледна точка на националната сигурност.

През октомври 2017 г. бе подписан консултантски договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за предконцесионните анализи за летището, в който да се съдържат наличните до момента данни за трафика през 2015 и 2016 г. и юридически анализ за изминалите две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair с 3 млн. пасажера на летище София
Следваща публикация
Провали се обществената поръчка за ремонт на двигателите на L-39
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Община Пловдив поиска летището на града

Изненадващо, община Пловдив изяви желание да придобие летището на града, което е разположено до село Крумово. Това трябва да стане чрез прехвърляне на 100% от акциите безвъзмездно. Това потвърди пред пловдивския информационен сайт TrafficNews.bg зам.-кметът по общинска икономика Розалин Петков.

Разследват инцидент със сръбски ATR 72 над България

ATR 72-212A на Air Serbia e претърпял инцидент малко след излитането си от летище София на 26 ноември 2017 г. При инцидента се е откъснал панел от обшивката на машината. Няма пострадали, случаят се разследва.

Ryanair открива база в Бургас

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви днес, 19 септември 2017 г., че считано от март догодина ще открие нова база на летище Бургас. Това ще е втората база на авиокомпанията в България и 87-мата въобще.

Летище София посреща 6-милионния си пътник

Днес, 30 ноември 2017 г., летище София посрещна своя пасажер номер 6 000 000. С това столичното летище достигна исторически висини в трафика си и по всичко личи, че преминалите през аеропорта до края на годината ще приближат 6,5 млн.

Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София

Консорциумът „Соф Кънект”, в който водещ член е инвестиционния фонд Meridiam в сътрудничество с оператора на летище Мюнхен Flughafen München GmbH, бе изненадващо обявен днес, 17 юли 2019 г., за победител в процедурата по избор на концесионер на летище София.

Меню