A321LR получи типова сертификация

11 прочитания

A321LR получи типова сертификация от европейската агенция за авиационна безопасност EASA и американската гражданска авиационна администрация FAA. С това практически, се дава разрешение за стартиране на търговска експлоатация.

Скандинавската авиокомпания Primera Air трябваше да е стартов оператор на типа, но тя фалира в началото на миналата седмица. Сега, според Airbus, първият оператор ще е израелската авиокомпания ARKIA.

A321LR е вариант на A321neo. При него е приложена нова схема на вратите на машината (т.нар. Airbus Cabin Flex), която позволява превоза на 240 пасажера. Самолетът също има възможност да поеме три допълнителни резервоара, което заедно с увеличаването на излетната маса до 97 тона (93,5 тона при стандартната версия). Така далечината на полет може да достигне 7400 km при превоз на 206 пасажери. Освен това машината получава сертификация за ETOPS-180, което фактически ѝ дава възможност да извършва полети от Западна Европа до Източното крайбрежие на САЩ.

Типът извърши първия си полет на 31 януари 2018 г.

В Airbus разглеждат възможността за още една нова модификация на A321neo – A321XLR. При нея излетната маса трябва да достигне 100 тона, което да осигури далечина на полет от около 8300 km. Това трябва да е евентуален отговор на готвения от Boeing проект за пътнически самолет с вместимост 200 – 270 пасажера и далечина на полет от порядъка на 6000 – 9000 km. Проектът вероятно ще бъде официално оповестен догодина.

Свързани теми

Предишна публикация
Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80
Следваща публикация
Русия смята да поръча 230 леки витлови самолети за първоначално обучение
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus се отказва от подобрения по A320neo

Airbus се отказва от плановете си за подобрения по фамилията A320neo в опит да се противопостави на новия проект на Boeing за авиолайнер насочен към средния пазарен сегмент. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата

Дубайската авиокомпания Emirates сериозно разсъждава над това да замени поръчката си за A380 с поръчка за по-малкия A350. Ако това стане факт, то е много вероятно Airbus да спре производството на типа. Това съобщават източници на Reuters.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines има намерение да обнови тотално флота си с покупката на до 42 нови самолети A320neo на стойност от около €4 млрд. Това съобщава авиокомпанията.

Меню