A321LR получи типова сертификация

10 прочитания

A321LR получи типова сертификация от европейската агенция за авиационна безопасност EASA и американската гражданска авиационна администрация FAA. С това практически, се дава разрешение за стартиране на търговска експлоатация.

Скандинавската авиокомпания Primera Air трябваше да е стартов оператор на типа, но тя фалира в началото на миналата седмица. Сега, според Airbus, първият оператор ще е израелската авиокомпания ARKIA.

A321LR е вариант на A321neo. При него е приложена нова схема на вратите на машината (т.нар. Airbus Cabin Flex), която позволява превоза на 240 пасажера. Самолетът също има възможност да поеме три допълнителни резервоара, което заедно с увеличаването на излетната маса до 97 тона (93,5 тона при стандартната версия). Така далечината на полет може да достигне 7400 km при превоз на 206 пасажери. Освен това машината получава сертификация за ETOPS-180, което фактически ѝ дава възможност да извършва полети от Западна Европа до Източното крайбрежие на САЩ.

Типът извърши първия си полет на 31 януари 2018 г.

В Airbus разглеждат възможността за още една нова модификация на A321neo – A321XLR. При нея излетната маса трябва да достигне 100 тона, което да осигури далечина на полет от около 8300 km. Това трябва да е евентуален отговор на готвения от Boeing проект за пътнически самолет с вместимост 200 – 270 пасажера и далечина на полет от порядъка на 6000 – 9000 km. Проектът вероятно ще бъде официално оповестен догодина.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов
Следваща публикация
PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus загатна за нова версия на A321neo

Новият главен продавач на Airbus Кристиян Шерар намеква, че в момента компанията му започва да продава вариант на A321neo с още по-голяма далечина на полет. Това казва той пред Reuters.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Delta Air Lines прави голяма поръчка за A321neo

Американската авиокомпания Delta Air Lines съобщи, че купува 100 броя Airbus A321neo и си запазва опциите за още толкова машини в рамките на програмата си за подмяна на тяснофюзелажния флот на компанията.

Нова доза проблеми с двигателя PW1100G на A320neo

Airbus спря доставките на самолети от семейството A320neo задвижвани с двигатели Pratt & Whitney PW1100G, след като бе обявено, че технически недостатъци в него водят до голям брой откази в полет.

VietJet Air поръча 50 броя A321neo

Виетнамската нискотарифна авиокомпания VietJet Air поръча 50 броя Airbus A321neo. Меморандум за разбирателство по тази сделка бе подписан през юли по време на авиоизложението във Фарнбъроу.

Меню