A321LR получи типова сертификация

11 прочитания

A321LR получи типова сертификация от европейската агенция за авиационна безопасност EASA и американската гражданска авиационна администрация FAA. С това практически, се дава разрешение за стартиране на търговска експлоатация.

Скандинавската авиокомпания Primera Air трябваше да е стартов оператор на типа, но тя фалира в началото на миналата седмица. Сега, според Airbus, първият оператор ще е израелската авиокомпания ARKIA.

A321LR е вариант на A321neo. При него е приложена нова схема на вратите на машината (т.нар. Airbus Cabin Flex), която позволява превоза на 240 пасажера. Самолетът също има възможност да поеме три допълнителни резервоара, което заедно с увеличаването на излетната маса до 97 тона (93,5 тона при стандартната версия). Така далечината на полет може да достигне 7400 km при превоз на 206 пасажери. Освен това машината получава сертификация за ETOPS-180, което фактически ѝ дава възможност да извършва полети от Западна Европа до Източното крайбрежие на САЩ.

Типът извърши първия си полет на 31 януари 2018 г.

В Airbus разглеждат възможността за още една нова модификация на A321neo – A321XLR. При нея излетната маса трябва да достигне 100 тона, което да осигури далечина на полет от около 8300 km. Това трябва да е евентуален отговор на готвения от Boeing проект за пътнически самолет с вместимост 200 – 270 пасажера и далечина на полет от порядъка на 6000 – 9000 km. Проектът вероятно ще бъде официално оповестен догодина.

Свързани теми

Предишна публикация
Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80
Следваща публикация
Русия смята да поръча 230 леки витлови самолети за първоначално обучение
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines има намерение да обнови тотално флота си с покупката на до 42 нови самолети A320neo на стойност от около €4 млрд. Това съобщава авиокомпанията.

Сбогом, A380!

На 14 февруари 2019 г., с разбито сърце, европейският производител Airbus обяви, че слага край на програмата A380. Ходът беше по-скоро очакван, макар и до последно да имаше известна надежда, че самолетостроителят ще се опита поне още година – две да търси нови продажби за гиганта.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

Меню