A321LR получи типова сертификация

12 прочитания

A321LR получи типова сертификация от европейската агенция за авиационна безопасност EASA и американската гражданска авиационна администрация FAA. С това практически, се дава разрешение за стартиране на търговска експлоатация.

Скандинавската авиокомпания Primera Air трябваше да е стартов оператор на типа, но тя фалира в началото на миналата седмица. Сега, според Airbus, първият оператор ще е израелската авиокомпания ARKIA.

A321LR е вариант на A321neo. При него е приложена нова схема на вратите на машината (т.нар. Airbus Cabin Flex), която позволява превоза на 240 пасажера. Самолетът също има възможност да поеме три допълнителни резервоара, което заедно с увеличаването на излетната маса до 97 тона (93,5 тона при стандартната версия). Така далечината на полет може да достигне 7400 km при превоз на 206 пасажери. Освен това машината получава сертификация за ETOPS-180, което фактически ѝ дава възможност да извършва полети от Западна Европа до Източното крайбрежие на САЩ.

Типът извърши първия си полет на 31 януари 2018 г.

В Airbus разглеждат възможността за още една нова модификация на A321neo – A321XLR. При нея излетната маса трябва да достигне 100 тона, което да осигури далечина на полет от около 8300 km. Това трябва да е евентуален отговор на готвения от Boeing проект за пътнически самолет с вместимост 200 – 270 пасажера и далечина на полет от порядъка на 6000 – 9000 km. Проектът вероятно ще бъде официално оповестен догодина.

Свързани теми

Предишна публикация
Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80
Следваща публикация
Русия смята да поръча 230 леки витлови самолети за първоначално обучение
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus получи 120 поръчки за A220

Европейският самолетостроител Airbus е получил общо 120 твърди поръчки за двудвигателния тяснофюзелажен лайнер A220. Това обяви компанията непосредствено след Нова година, като сделките са били финализирани в края на декември 2018 г.

Новият главен продавач на Airbus ще се съсредоточи върху A330neo

Новият шеф на продажбите и маркетинга на Airbus Ерик Шултц се надява да спечели поне двама нови клиенти за модела A330neo в рамките на тази година и ще съсредоточи вниманието си върху него с надеждата за повече продажби през годината. Това съобщава Reuters.

AirAsia преговаря за A321XLR

Малайзийската нискотарифна авиокомпания AirAsia води преговори с Airbus за покупка на новата версия на A321neo с още по-голяма далечина на полета, която в момента е известна, като A321XLR. Това съобщава Reuters, позовавайки е на собствени източници.

Полетя третият прототип на МС-21

Третият прототип на новия руски пътнически самолет МС-21-300 изпълни дебютния си полет успешно. Това стана днес, 16 март 2019 г.

Airbus се готви да спре производството на A380

Airbus се готви да спре производството на гиганта A380, ако не бъдат спечелени поръчки от дубайската авиокомпания Emirates. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню