Тръмп заплаши с наказателни мита Airbus

726 прочитания

Американският президент Доналд Тръпм заплаши, че ще наложи наказателни мита срещу пътническите самолети на европейския самолетостроител Airbus. Това обяви той днес, 9 април 2019 г., в профила си в социалната мрежа Twitter.

Изявлението на Тръмп е във връзка със спор между САЩ и ЕС относно субсидирането на самолетостроенето, като той се води пред Световната търговска организация. През 2004 г. САЩ завеждат жалба за нерегламентирана държавна помощ спрямо Airbus, а организацията отсъди чак през миналия май, че четири европейски държави наистина са оказвали неразрешена държавна помощ.


Световната търговска организация ще отсъди през това лято какви ответни мерки, под форма на мита, ще може да наложат САЩ.

Президентската администрация, обаче вече обяви, че смята да наложи наказателни мита в размер на $11 млрд. за различни европейски стоки, включително самолети на Airbus, вертолети, авиационно оборудване и луксозни стоки.

От Airbus са заявили, цитирани от Reuters, че сумата назована от Тръмп и администрацията му е абсурдно висока и че тя трябва да се отсъди от Световната търговска организация. Според европейския самолетостроител, ако САЩ наложат в момента едностранни наказателни мита, те ще бъдат незаконни.

Отново за Reuters, от Европейската комисия са казали, че ако наистина САЩ въведат незаконни наказателни мита за авиационна техника и други европейски стоки, то това ще наложи ответни европейски мерки.

Свързани теми

Предишна публикация
Корпусът на морската пехота ще използва Harrier до 2028 г.
Следваща публикация
Японски F-35A изчезна над Тихия океан
726 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus се цели в 700 доставки през тази година

Европейският самолетостроител Airbus се надява на това да доставки над 700 пътнически самолета през 2017 г. Това е заявил оперативният директор на компанията Фабрис Бриже в интервю за френския вестник Les Echos, цитиран от Reuters.

Emirates получи 100-ния си A380

Emirates получиха своя 100-тен двупалубен авиолайнер Airbus A380 на специална церемония в Хамбург, която се проведе днес, 3 ноември 2017 г.

Airbus ще ребрандира CSeries

Европейският самолетостроител Airbus смята да ребрандира семейството регионални джетове CSeries, след като програмата бъде купена от Bombardier. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16

На церемония вчера, 23 април 2019 г., Lockheed Martin преряза лентата на новата си производствена линия за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. В случай на успешно приключване на преговорите, българските F-16 ще бъдат произвеждани там.

Меню